• Τι πρόκειται να κριθεί και πώς έχει το ιστορικό της ένδικης διαφοράς που έλαβε μείζονες διαστάσεις
Στις 20 Φεβρουαρίου 2025, ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, αναμένεται να εκδικαστεί η ανακοπή που κατέθεσε ο Δήμος Ρόδου κατά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), με αντικείμενο την ακύρωση κατασχετηρίου που επιβλήθηκε εις βάρος του Δήμου ως τρίτου, στο πλαίσιο της είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών.
Το όλο ζήτημα παρουσιάζει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον, καθώς θίγει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία επιβολής κατασχέσεων εις χείρας τρίτων από δημόσιους φορείς, τις προϋποθέσεις ισχύος τέτοιων πράξεων και τις υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αντίστοιχες διαδικασίες.
Η υπόθεση σύμφωνα με την ανακοπή του Δήμου Ρόδου εκκινεί από ασφαλιστικές οφειλές μίας υποψήφιας δημοτικής συμβούλου, για τις οποίες ο Ε.Φ.Κ.Α. επέβαλε κατάσχεση στα χέρια του Δήμου Ρόδου ως τρίτου, με το κατασχετήριο υπ’ αριθμ. 539/28-2-2014, δεσμεύοντας ποσό ύψους 218.112,94 ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της διαδικασίας, υπέβαλε δήλωση τρίτου στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, στην οποία ανέφερε ότι δεν της οφείλει κανένα χρηματικό ποσό.
Παρόλα αυτά, ο Ε.Φ.Κ.Α. ισχυρίστηκε ότι η δήλωση τρίτου υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να καταστεί ο Δήμος συνοφειλέτης της οφειλέτριας για το σύνολο του χρέους.
Ακολούθως, στις 24 Ιουλίου 2019, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) Ρόδου επέβαλε νέα κατάσχεση εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως τρίτης, δεσμεύοντας λογαριασμούς του Δήμου για ποσό ύψους 283.941,44 ευρώ, το οποίο περιελάμβανε προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Ο Δήμος Ρόδου, θεωρώντας τη διαδικασία αυτή παράνομη, προσέφυγε ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου, ζητώντας την ακύρωση του κατασχετηρίου.
Η προσβαλλόμενη κατάσχεση εις βάρος του Δήμου εγείρει σημαντικά νομικά ζητήματα που θα εξεταστούν από το Δικαστήριο:
Πιο συγκεκριμένα η υπόθεση ξεκίνησε το 2014, όταν το πρώην ΙΚΑ (νυν e-ΕΦΚΑ) εξέδωσε το κατασχετήριο εις χείρας του Δήμου Ρόδου.
Το 2017, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος εξέδωσε διαταγή πληρωμής κατά του Δήμου, διεκδικώντας 76.115,81 ευρώ που αφορούσαν παλαιότερες οικονομικές συναλλαγές της με τον Δήμο.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε νομική σύγχυση, καθώς ο Δήμος υποστήριξε ότι δεν είχε εκκρεμείς υποχρεώσεις απέναντί της, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της κατάσχεσης.
Το 2019, ο Δήμος προσέβαλε δικαστικά την κατάσχεση, καταθέτοντας την πρώτη ανακοπή κατά του κατασχετηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν όφειλε κανένα ποσό στην υποψήφια δημοτική σύμβουλο.
Ωστόσο, η πρώτη ανακοπή απορρίφθηκε το 2023, καθώς ο Δήμος δεν είχε προσκομίσει τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα νομιμοποιούσε την ενέργεια του πληρεξούσιου δικηγόρου.
Μετά την απόρριψη της ανακοπής, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος επανήλθε στις 13 Σεπτεμβρίου 2023, απαιτώντας εκ νέου καταβολή συμπεριλαμβανομένων τόκων και δικαστικών εξόδων.
Απαντώντας, ο Δήμος Ρόδου προχώρησε σε δεύτερη ανακοπή τον Νοέμβριο του 2023, με νέους νομικούς ισχυρισμούς, αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας.
Η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Η υπόθεση συζητήθηκε εκτενώς στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου στις 29 Ιανουαρίου 2025, όπου ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις:
-Εγκρίθηκε ομοφώνως η νέα ανακοπή, με σκοπό την ακύρωση του κατασχετηρίου.
-Η νομική σύμβουλος του Δήμου, κα Αναστασία Παπανικολάου, εξουσιοδοτήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.
-Τέθηκε το ζήτημα της διπλής καταβολής του ποσού, με τον δήμαρχο Ρόδου, κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, να ζητά διευκρινίσεις για το αν ο Δήμος έχει πληρώσει περισσότερα από όσα έπρεπε.
Η κα Παπανικολάου σημείωσε ότι υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα για την ακύρωση της κατάσχεσης, ενώ τόνισε την ανάγκη να αποσαφηνιστεί πλήρως το εάν ο e-ΕΦΚΑ προέβη σε νόμιμη ή καταχρηστική κατάσχεση.
Η ανακοπή του Δήμου Ρόδου κατά του e-ΕΦΚΑ για την ακύρωση του κατασχετηρίου εις χείρας τρίτου αποτελεί μία σύνθετη νομική διαμάχη, με έντονες οικονομικές και θεσμικές διαστάσεις.