Ειδήσεις

Διαβούλευση με τους φορείς για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη

Ομαδικά πυρά δέχτηκε ο Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κ. Νικόλαος Σηφουνάκης για την απόφασή του να επιδιώξει με τροπολογία την κατάτμηση των νησιωτικών δήμων από τους συναδέλφους του, μέλη της διακομματικής επιτροπής, που συστήθηκε για να εισηγηθεί τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Το απόγευμα της Τρίτης συνήλθε συγκεκριμένα σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου», του Μεγάρου της Βουλής, η υποεπιτροπή, αρμόδια επί θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, Βουλευτή Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Στην υποεπιτροπή έχει ανατεθεί, με απόφαση της επιτροπής, η επεξεργασία της επόμενης φάσης του «Καλλικράτη».
Πρώτος άνοιξε τη συζήτηση ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας κ. Παύλος Βογιατζής ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική για τον τρόπο που επελέγη να προχωρήσει η διάσπαση των νησιωτικών δήμων…

“Πρόσφατα, είδατε ένα θέμα το οποίο απασχολεί και απασχόλησε πάρα πολύ καιρό το νομό το δικό μου, αλλά ενδεχομένως, και άλλα νησιά. Επελέγη ένας τρόπος, σε συνεννόηση ενός Βουλευτή και ενός Υπουργού, ο οποίος δεν είναι και ο αρμόδιος Υπουργός, να κατατεθεί μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, χωρίς να ξέρουμε εάν θα το δεχθεί, γιατί λογικά θα πρέπει να το αποδεχθεί ο Υπουργός Εσωτερικών.

Βρισκόμαστε στο να κάνουμε πράγματα «από την πίσω πόρτα», και την ίδια στιγμή, να συζητάμε και να συστήνεται μια Επιτροπή για να συζητήσει ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, που είναι οι βελτιώσεις του «Καλλικράτη», δηλαδή, του νομοσχεδίου το οποίο διέπει σήμερα τον Α’ και Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εάν μερικούς μήνες προ των εκλογών, «περνάν» πράγματα από «πίσω πόρτες» και όχι επισήμως, κατά την άποψή μου θα έπρεπε ευθαρσώς το Υπουργείο Εσωτερικών να «κατεβάσει» ένα νομοσχέδιο, που να αφορά κάποιους συγκεκριμένους Δήμους, οι οποίοι έχουν πρόβλημα, και κυρίως του Δήμου Λέσβου και να συζητήσουμε πάνω σε αυτό.

Γιατί το να «κατεβάζουμε» ένα νομοσχέδιο και να λέμε ότι θα «σπάσει» ένας δήμος, και τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν με την επ’ αύριο, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να λυθούν, επειδή, δεν προβλέπει τίποτα αυτή την τροπολογία, δεν προβλέπει πού θα πάνε τα χρέη, πού θα πάνε τα έσοδα, πώς θα μοιραστούν τα μηχανήματα, πώς θα μοιραστούν οι υπηρεσίες, όλα είναι πάλι ένα «πυροτέχνημα» στον αέρα.

Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω να υπάρχει στην Επιτροπή εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, να ξέρουμε τις απόψεις- δεν λέω ο Υπουργός- ας έρθει ο Γενικός Γραμματέας, ας έρθει ο Αναπληρωτής Υπουργός, ώστε να έχουμε μια εικόνα”.

Επεσήμανε εξάλλου ότι άργησε πάρα πολύ η Κυβέρνηση να φέρει αυτό το νόμο και ο προγραμματισμός ήταν για τους πρώτους μήνες του 2011 ή 2012.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Κοντόνης με τη σειρά του διαμαρτυρήθηκε διότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη της τροπολογίας από τα ΜΜΕ…

“Θα έλεγα ότι είναι προσβλητικό για τις εργασίες της Επιτροπής να μας έχει οριοθετηθεί κατά κάποιο τρόπο ο χώρος στον οποίο θα κινηθούμε για να κάνουμε ένα εποικοδομητικό έργο και από την άλλη με έναν τρόπο τουλάχιστον παράδοξο να έρχονται σημαντικές τροπολογίες οι οποίες διαμορφώνουν ένα άλλο πεδίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τούτο δε έρχεται και κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή γιατί εμείς έχουμε κληθεί εδώ;”

Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπύρος Λυκούδης εξέφρασε ομοίως τη διαμαρτυρία του για τη διαδικασία που ακολούθησε ο κ. Σηφουνάκης ενώ ο Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Ντόλιος, χαρακτήρισε την όλη κίνηση ως “ολέθριο σφάλμα” διότι στέκεται μόνο σε θέματα της γεωγραφίας, ενώ υπάρχουν κολοσσιαία ζητήματα.

“Εγώ ακούω τον τελευταίο καιρό, ότι κυρίαρχο θέμα έγινε η Λέσβος, διότι ένας συνάδελφός μας κατέθεσε μια τροπολογία. Αλλά εγώ, αν έβαζα θέμα, θα έβαζα άλλο ζήτημα, ότι τα μικρά νησάκια, των οποίων το 75% του σημερινού τους προϋπολογισμού πάει στην μισθοδοσία των αιρετών και δεν μπορούν να σταθούν σαν Δήμοι. Δηλαδή, υπάρχουν μια σειρά θεμάτων, τα οποία δεν έχουν προσεγγίσει καθόλου. Είμαστε εντελώς στον αέρα και επιχειρούμε να ανοίξουμε μια κουβέντα, η οποία θα είναι για το θεαθήναι”.

Μίλησε εξάλλου για επικοινωνιακές ρουκέτες ενόψει εκλογών.
Η Βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη ενημέρωσε ότι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν έκανε δεκτή την τροπολογία…
Τόνισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση από τη στιγμή που δεν θα περάσει η τροπολογία.

Ο Βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Βλαχογιάννης τόνισε ότι κύριο αντικείμενο της επιτροπής θα πρέπει να είναι το χωροταξικό, οι αρμοδιότητες, οι πόροι και τα κριτήρια χρηματοδότησης.

Ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Ρήγας, που πρωτοστάτησε και ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος για την απόσυρση της τροπολογίας Σηφουνάκη, είπε ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου.
Ο Τρικαλινός Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιχαήλ Ταμήλος εξέφρασε με την σειρά του την άποψη ότι εάν η ΚΕΔΕ, προτείνει την επανεξέταση του χωροταξικού, τότε να κινηθεί η διαδικασία…

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην τοποθέτησή του στην ίδια υποεπιτροπή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Υψηλάντης δεν είπε τίποτε γύρω από τη διάσπαση των νησιωτικών δήμων αλλά γενικόλογα για την ανάγκη ρυθμίσεων στον Καλλικράτη.
Η υποεπιτροπή αποφάσισε τελικώς να ξεκινήσει διαβούλευση με τοπικούς φορείς και τους ΟΤΑ για να σχηματίσει άποψη γύρω από τις ανάγκες στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Μίκα Ιατρίδη: «Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και κυβερνά».
Η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη, σχετικά με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να διατηρηθεί ο ένας δήμος στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και κυβερνά και απλά, η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί. Παρά το γεγονός ότι ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, είχε καταγγείλει ότι ο νόμος Ραγκούση και το δόγμα «ένα νησί, ένας δήμος», θα ήταν καταστροφικό. Γεγονός που έχει αποδειχθεί και στην πράξη.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουμε πει ότι τέτοια ζητήματα θα πρέπει να τα λύνει η ίδια η τοπική κοινωνία, με δημοψηφίσματα. Οποιαδήποτε άλλη λύση, εντάσσεται απλώς στον σχεδιασμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και τα οποία έχουν χάσει κάθε επαφή τους με την κοινωνία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ
Από τη Ν.Ε. Νότιας Δωδ/σου, του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε χθες, σχετικά με το ίδιο θέμα, η ακόλουθη ανακοίνωση:
Είναι πραγματικά εκπληκτική η εμμονή των κομμάτων της συγκυβέρνησης να επιμείνουν για μια ακόμη φορά στο λάθος. Λιγότερο από 100 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές το θρίλερ για το «σπάσιμο» των μεγάλων νησιωτικών Δήμων δε λέει να σταματήσει. Αυτή τη φορά με την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης. Είναι επικίνδυνο να γίνεται αυτό το παράλογο παιχνίδι με τους θεσμούς για να βολευτούν μερικοί καρεκλοκένταυροι δεινόσαυροι του παρελθόντος.

Δεν είναι δυνατόν σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς να μην υπολογίζεται η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και το συμφέρον του τόπου. Το «σπάσιμο» του ενιαίου Δήμου Ρόδου δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκλογικών σχεδιασμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η Ρόδος και οι πολίτες δεν υποφέρουν από την ύπαρξη ενός Δήμου, αλλά από την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου που να ενισχύει και να θωρακίζει θεσμικά τις τοπικές κοινότητες. Εμείς για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε ότι η πραγματική αλλαγή θα είναι η ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων με πραγματικό προϋπολογισμό και αρμοδιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο ένας Δήμος στο νησί είναι απαραίτητος, αρκεί να λειτουργεί ως το επιτελικό κέντρο λήψης αποφάσεων με πραγματική αποκέντρωση και συμμετοχή των πολιτών.
Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και πόρους, καθώς οι πολιτικές του μνημονίου οδήγησαν τους Δήμους σε οικονομική ασφυξία με την περικοπή των ΚΑΠ κατά 69%. Δεν είναι χώρος πειραματισμών και κυβερνητικής μικροπολιτικής.

Χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες και την κατανομή των απαιτούμενων πόρων σε κάθε επίπεδο. Ειδικά για τη νησιωτική χώρα, η δημιουργία ενός νέου θεσμικού και χωροταξικού πλαισίου των Δήμων, με την αντικατάσταση του αμιγώς ποσοτικού και πληθυσμιακού κριτηρίου, από μία δέσμη λειτουργικών κριτηρίων/προϋποθέσεων βιωσιμότητας ενός Δήμου, με άξονες: α) τη διευκόλυνση της ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών, β) την οικονομική ευρωστία και την επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου, γ) το σεβασμό σε πολιτιστικές/ιστορικές ιδιαιτερότητες και τις γεωμορφολογικές συνθήκες κάθε περιοχής κάθε περιοχής.

Καλούμε όλους τους πολιτικούς χώρους και τους φορείς του τόπου να πάρουν σαφή θέση για αυτό το κρίσιμο θέμα.
Ζητάμε να σταματήσουν τα παιχνίδια με τους θεσμούς και να γίνει μια σοβαρή συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών.

Θα επιστρέψει στην Περιφέρεια ο κ. Στάθης Κουσουρνάς

Σε μια από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην υπηρεσία διαχείρισης του ΕΣΠΑ, σε θέση γενικού διευθυντή, λόγω αρχαιότητας, θα βρει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, το δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά!

Ο κ. Κουσουρνάς, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, ηλικίας 59 ετών σήμερα, έχει αποφασίσει να επιστρέψει στην εργασία του, στην οργανική του θέση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέχρι να συμπληρώσει και μάλιστα σύντομα, 34 έτη υπηρεσίας και να συνταξιοδοτηθεί.

Ο νέος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να συνυπάρξει με τον κ. Κουσουρνά για διάστημα τουλάχιστον ενάμιση έτους γεγονός που σχολιάζεται ήδη ποικιλοτρόπως στους διαδρόμους του δημοτικού μεγάρου, έχοντας γίνει σχεδόν «ανέκδοτο» δεδομένων των σχέσεων του με τους κ.κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο κ. Κουσουρνάς διορίστηκε την 16η Δεκεμβρίου 1982 ως μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου με την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού, υπηρετούσε στη Διεύθυνση Υποδομών και Τεχνικών Έργων, που υπάγεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ήδη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
Μισθοδοτείτο από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ήδη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

Από το έτος 2002 μετά την εκλογή του και τον διορισμό του ως αντινομάρχη, στην πορεία ως Βουλευτής, στη συνέχεια δήμαρχος, έως και σήμερα παραμένει δημόσιος υπάλληλος, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα, που θα είχε ως εργαζόμενος στην υπηρεσία του.

Το έτος 2002 απασχολείτο ως υπάλληλος της Νομαρχίας Δωδεκανήσου στη Διεύθυνση Προγραμματισμού θέση που διατηρεί έως και σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου