Ρεπορτάζ

Ενστάσεις από επιχειρηματίες για το πρόγραμμα «Leader»

Χρονικό περιθώριο μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαρτίου, έχουν οι Δωδεκανήσιοι επενδυτές για την υποβολή ενστάσεων κατά της απόφασης μη υπαγωγής τους στο πρόγραμμα Leader.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ανάδειξη εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων. Για τη Δωδεκάνησο είχαν εγκριθεί έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης δύο εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αξιολογήθηκαν από την εταιρεία της τοπικής αυτοδιοίκησης Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝΔΩ ΑΕ).

Η ολοκλήρωση των φακέλων αξιολόγησης είχε γίνει πριν από 12 ημέρες και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε προκάλεσαν την αντίδραση σειράς επιχειρηματιών οι οποίοι θεωρούν ότι είναι άδικο το αποτέλεσμα. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, συνολικά εννέα στον αριθμό, ετοιμάζουν τους φακέλους των ενστάσεών τους, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την αρνητική αξιολόγηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΑΝΔΩ δεν ενέταξε τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, επικαλούμενη τη «μη πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας συγκεκριμένων διατάξεων της Κοινοτικής πρωτοβουλίας» και υψηλότερης βαθμολογίας των άλλων προτάσεων (για εκείνους που αξιολογήθηκαν ως επιλαχόντες).

Η προσεχής Δευτέρα αποτελεί την τελευταία προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων. Μετά την παρέλευση της 10ης Μαρτίου, θα γίνει η αξιολόγηση των ενστάσεων και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε το σύνολο των ενστάσεων να αξιολογηθούν εντός του Μαρτίου, προκειμένου να μη χαθεί περισσότερος χρόνος για τους εγκεκριμένους επενδυτές, που θέλουν να ξεκινήσουν τα έργα τους.

Μεταξύ των εγκεκριμένων έργων που ξεχωρίζουν είναι η «κατασκευή μουσείου ερμηνείας του θρησκευτικού αποθέματος» το οποίο θα γίνει στην Μονή Θαρρίου, με φορέα την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου. Στο συγκεκριμένο μουσείο θα υπάρχει και μόνιμη έκθεση ιερών κειμηλίων της Δωδεκανήσου.

Η δημόσια δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 179.000 ευρώ.
Μεγάλη επένδυση, για τα δεδομένα των βιοτεχνικών δραστηριοτήτων της Ρόδου, αποτελεί και η ίδρυση τυροκομείου στην περιοχή Μαριτσών. Η επένδυση αυτή θα υποστηριχθεί με δημόσια δαπάνη ύψους 237.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι και η πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου, που θα υποστηριχθούν με 32,7 χιλιάδες ευρώ για το έργο «Ανάδειξη και Προστασία Αυτοφυούς Αγριας Χλωρίδας της Ρόδου».

Η Κοινοτική πρωτοβουλία Leader έχει επιδοτήσει την υλοποίηση σειράς έργων σε ολόκληρη τη Δωδεκάνησο. Υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου και στα τελευταία 12 χρόνια, μέσω του Leader, έχουν διατεθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη επενδύσεων για τον αγροτουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Η ΑΝΔΩ ως εταιρεία, η οποία έγινε από τη συνεργασία των τοπικών δήμων (όταν η τοπική αυτοδιοίκηση είχε σοβαρό ρόλο), διαθέτει συγκεκριμένο μητρώο μελετητών και συνεργατών. Οι τελευταίοι εκπονούν μελέτες και παρέχουν συναφείς υπηρεσίες προς τους επιχειρηματίες. Το μητρώο επικαιροποιείται και οι ενδιαφερόμενοι, είτε φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου