Τα απτά αποτελέσματα του σχεδίου για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, αναμένεται να γίνουν ορατά στη φετινή σαιζόν, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν από τη λήξη του προγράμματος «Gastronomy Net», που αναπτύσσεται πιλοτικά σε Δωδεκάνησα και Κύπρο ταυτόχρονα.
Η ιδέα για την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα προβάλλει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εντοπίως παραγομένων προϊόντων και την απευθείας διάθεσή τους στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα εστιατόρια, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της όλης προσπάθειας, που κοστίζει 560.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του σχεδίου, όπως αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, είναι η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού σε Δωδεκάνησα και Κύπρο. Μέσα από το έργο επιζητείται η προβολή και η προώθηση της τοπικής διατροφικής παράδοσης και των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά θα συνδυαστούν με το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, προκειμένου τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος να καθιερωθούν ως γαστρονομικοί προορισμοί. Σύμφωνα με τους εκτιμητές του προγράμματος «ο τουρισμός μπορεί να δώσει μία ουσιαστική διέξοδο στην διάθεση της αγροτικής παραγωγής και η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός ποιοτικού και σύγχρονου τουριστικού προϊόντος».
Οι επιμέρους στόχοι του έργου είναι: η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, η διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η βελτίωση της ελκυστικότητας των δυο προορισμών μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της διαφοροποίησης του τουριστικού τους προϊόντος, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ανάδειξη της γαστρονομίας, η ανάπτυξη οινικών διαδρομών στα Δωδεκάνησα, η δημιουργία δυο κέντρων οινογαστρονομίας και η ενημέρωση, όπως και η ευαισθητοποίηση επιχειρηματιών για τα τοπικά προϊόντα και την τοπική κουζίνα.
Μάλιστα, κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη ενός μηχανικού (με σύμβαση) προκειμένου να υποστηρίξει, με την εργασία του, το κομμάτι που αφορά στους «Δρόμους του Κρασιού» για τα Δωδεκάνησα.
Με το σχέδιο, όπως αυτό ετέθη σε εφαρμογή, επιδιώκεται να ωφεληθεί η οικονομία των δυο περιοχών.
Η συνέργεια μεταξύ του πρωτογενούς και του τριτογενούς τομέα αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο και έχει εκτιμηθεί ότι θα είναι ένας από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς μοχλούς, με ανυπολόγιστη προστιθέμενη αξία και για τις δυο πλευρές.
Η ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και των τοπικών προϊόντων θα προσδώσουν ταυτότητα στους δυο τουριστικούς προορισμούς, εξασφαλίζοντας τους προβολή και μια θέση στο χάρτη με τις διεθνείς γαστρονομικές περιοχές, ενώ παράλληλα η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων των δυο περιοχών θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.
Επιπλέον, αναμένεται η προσέλκυση νέων, ειδικών κατηγοριών τουριστών με αυξημένο ενδιαφέρον για γαστρονομικές δραστηριότητες, και υποκίνηση υψηλότερης τουριστικής δαπάνης.
Η από κοινού αυτή δράση υποστηρίχθηκε οικονομικά καθώς έχει θέσει ως στόχο «την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη διάθεση της αγροτικής παραγωγής μέσω του τουρισμού, που με τη σειρά της θα έχει θετικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα. Η ζήτηση για τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας αναμένεται να οδηγήσει στην υιοθέτηση καλλιεργητικών μεθόδων φιλικές προς το περιβάλλον, στην παραμονή του πληθυσμού στους τόπους παραγωγής, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.
Επιπλέον, μέσω των οινο-γαστρονομικών υποδομών, οι αγροτικές περιοχές και ειδικότερα αυτές της ενδοχώρας θα δύνανται να καταστούν επισκέψιμες και να προβληθούν ως εναλλακτικοί προορισμοί».
Το όλο έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, συνεπώς υπάρχει σοβαρό φορτίο για τους υπευθύνους οι οποίοι και καλούνται να παρουσιάσουν όλες τις δράσεις για τις οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί.