Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Βασίλης Υψηλάντης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη» τόνισε μεταξύ άλλων ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο βάζει σε μια σύγχρονη, αποδοτική και αποτελεσματική διάσταση την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το σπουδαίο κεφάλαιο για τη χώρα μας, την Πολιτική Προστασία. Επεσήμανε επίσης ότι η νησιωτικότητα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την νομοτεχνική βελτίωση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας είναι το ακόλουθο:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κύριε Υπουργέ,
Είναι γεγονός ότι το υπό εξέταση νομοσχέδιο βάζει σε μια σύγχρονη, αποδοτική και αποτελεσματική διάσταση την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το σπουδαίο κεφάλαιο για τη χώρα μας την πολιτική προστασία.
Επίσης επιδιώκεται η ορθολογιστική πολιτική διοίκηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, απαλλαγμένη από τη μέχρι σήμερα προσέγγιση διαχείρισής του, σχεδόν αποκλειστικά, από το ένστολο δυναμικό του τόπου μας, που με το νομοσχέδιο αυτό θα αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνον στα επιτελικά και επιχειρησιακά του καθήκοντα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
Μέσα στα πλαίσια αυτά και σημαντικό είναι και για τους λόγους αυτούς θα το υπερψηφίσω.
Ωστόσο, ορισμένα θέματα που κατά την άποψή μου είναι πολύ ουσιώδη, μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Υπουργός προτίθεται να τα βελτιώσει τουλάχιστον νομοτεχνικά.
Διεξοδικά τα είχα επισημάνει, στις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή, τόσον επί της αρχής όσον και επί των άρθρων.
Οφείλω όμως ορισμένα απ´ αυτά να τα επαναλάβω και σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.
Αύριο η Ελλάδα γιορτάζει την επέτειο ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στον εθνικό κορμό. Ένα από τα αλύτρωτα κομμάτια του Ελληνισμού, που χάρη στους αγώνες των Δωδεκανησίων, κατάφεραν να εκπληρώσουν το ιστορικό τους χρέος.
Το Δωδεκανησιακό νησιωτικό σύμπλεγμα αν και προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κράτους μας, λόγω της ιδιομορφίας του, της λεγόμενης νησιωτικότητας, απαιτεί σε πολλά ιδιαίτερη μεταχείριση.
Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός της ισχύος, του άρθρου 101Σ και του Ν. 4150/2013, η εφαρμογή της νησιωτικότητας στο παρόν νομοσχέδιο για τα Δωδεκάνησα δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη.
Είναι πασίδηλο ότι η Ρόδος και η Κως, αποτελούν το μεγαλύτερο πληθυσμιακά τμήμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Το ίδιο ισχύει και από πλευράς όγκου εργασίας κυρίως στη Ρόδο και Κω σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Αναλογιστείτε ότι η Ρόδος με τη Σύρο συνδέεται με ένα μόνο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο. Τίθεται συνεπώς πιεστικά το ερώτημα της αποτελεσματικής λειτουργίας της αστυνομίας στη βιτρίνα της χώρας. Δίνω και ένα παράδειγμα. Σε περιστατικό οποιουδήποτε σοβαρού εγκλήματος ή συμβάντος (θεομηνία) ή απρόβλεπτου γεγονότος (αποκλεισμός οδού, δημόσιου χώρου κ.λ.π) πού και πότε θα συναντηθούν ο Περιφερειακός Διευθυντής Ν. Αιγαίου της Τάξης και Κρήτης και Αιγαίου της Ασφάλειας και οι βοηθοί τους για τον συντονισμό των αστυνομικών δυνάμεων και την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων στην περιοχή μας; Παρά την έγκαιρη παρατήρησή μου, το διοικητικό εξάμβλωμα, εννοώ της συνένωσης δύο μεγάλων νησιωτικών νομών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μια περιφέρεια, αυτής του Ν. Αιγαίου που το κράτος οφείλει να διορθώσει, μεταφέρεται και στην τόσο ευαίσθητη λειτουργία του κράτους, όπως η αστυνομία.
Οι ιδιομορφίες των συγκεκριμένων νησιών απαιτούν αν όχι τη δημιουργία μιας αυτοτελούς περιφέρειας για τα Δωδεκάνησα, την αυτοτελή λειτουργία όλων των κλάδων της Αστυνομίας για το Ν. Αιγαίο, με έδρα το μεγαλύτερο νησί, όπως ήδη προσδιόρισα, τη Ρόδο.
Επιπρόσθετα θεωρώ ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η σχετική τροπολογία στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 15, ώστε κοινές δράσεις του Κλάδου Ασφαλείας και του Κλάδου Τάξης σε επίπεδο νομού αρμόδιος για το συντονισμό να είναι ο Αστυνομικός Διευθυντής του κλάδου τάξης του νομού.
Οι αστυνομικές υπηρεσίες του Ν. Δωδεκανήσου είναι διαρκώς αναλογικά υποστελεχωμένες. Αν, κ. Υπουργέ, δεν υπάρξει στο άρθρο 42 παρ. 1 νομοτεχνική βελτίωση, με την πρόβλεψη της αναλογικής κατά νομό κατάργηση των 6.700 οργανικών θέσεων, υπάρχει ο κίνδυνος της περαιτέρω υποβάθμισής τους.
Η κριτική αυτή, γίνεται από εμένα, στα πλαίσια της πεποίθησης μου για μια ορθολογιστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα μας βάσει των πραγματικών αναγκών.
Για το λόγο αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι ακόμα και τη στιγμή αυτή μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Στα πλαίσια αυτά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και να αποδώσω τα εύσημα για το άρθρο 56 . Με τη διάταξη αυτή δίνεται πλέον η δυνατότητα επισκευής και συντήρησης των οχημάτων της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος και από την Περιφέρεια. Ζήσαμε και μέσα στην κρίση, έκτακτες καταστάσεις, όπου δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε όχι μόνον απαξιωμένα μηχανήματα αλλά και μη λειτουργούντα και για άλλους λόγους. Σε Περιφέρειες με μεγάλα οικονομικά αποθέματα. Τώρα τέτοιο πρόβλημα δεν θα ξαναντιμετωπίσουμε.
Ολοκληρώνοντας, κ. Υπουργέ, σας ζητώ να γίνουν δεκτές σχετικές βουλευτικές τροπολογίες επί του καθηκοντολογίου και των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης.
Με τις σκέψεις αυτές και με την υποσημείωση ότι θα παρακολουθήσω από κοντά τη διαδικασία έκδοσης των εκτελεστικών του νόμου διαταγμάτων και καταθέτοντας για τα πρακτικά σχετικά υπομνήματα της Ένωσης Αστυνομικών του Ν. Δωδεκανήσου, δηλώνω ότι θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο.»