Συνεντεύξεις

Χ. Πλάτσης: «Δεν φέρει ευθύνη η 2η ΥΠΕ για τις κωλυσιεργίες στις προσλήψεις»

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα για την τραγική κατάσταση του τομέα της Υγείας στα Δωδεκάνησα, με επίκεντρο το Νοσοκομείο της Ρόδου και όσα εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα, δίνει με συνέντευξή του στην “δημοκρατική”, ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Χαράλαμπος Πλάτσης.
Απαντά στα όσα καταλογίζονται τόσο στην Υπηρεσία όσο και στον ίδιον προσωπικά για πολλά από τα προβλήματα του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας πως δεν φέρει καμία ευθύνη η ΥΠΕ για τις κωλυσιεργίες στις προσλήψεις, αφήνοντας όμως υπόνοιες για μη στοχευμένες ενέργειες από πλευράς του Νοσοκομείου.
• Κύριε Πλάτση, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη ρωτώντας σας ευθέως, γιατί το Νοσοκομείο της Ρόδου έχει φτάσει σε αυτή την τραγική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα κινδυνεύοντας με λουκέτα και συγχωνεύσεις κλινικών.
Κυρία Φώτη, όπως γνωρίζουν πλέον όλοι, το πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα, σωρευτικά, ξεκίνησε από το 2010, όπου τότε το Nοσοκομείο, δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού που μπορούσε να προσλάβει βάσει της τότε σχετικής προκήρυξης πρόσληψης προσωπικού. Έκτοτε, και λόγω της μετέπειτα δημοσιονομικής κατάστασης που, όλοι ζούμε, και του συνεπακόλουθου περιορισμού προσλήψεων, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο δύσκολα. Αυτά, όσον αφορά, την πρόσληψη προσωπικού. Η συγχώνευση κλινικών, δεν αφορά μόνο το Νοσοκομείο Ρόδου, αφορά όλα τα Nοσοκομεία της χώρας και αφορά στην σωστή και λελογισμένη λειτουργία ενός Nοσοκομείου. Θα προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις κλινικών, μόνο με την σύμφωνη γνώμη των επιστημονικών και διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων.
• Γιατί όλοι, δείχνουν όμως, ως υπεύθυνη τη 2η ΥΠΕ και σας καταλογίζουν λανθασμένους χειρισμούς, ακόμα κι εσάς προσωπικά;
Όποιοι «δείχνουν» τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (2η Υ.Πε.), για τις προσωπικές αναφορές δεν ασχολούμαι, είτε δεν γνωρίζουν, είτε διαστρεβλώνουν την αλήθεια! Σήμερα στο Nοσοκομείο της Ρόδου υπάρχει ένας υπερσύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, που ΔΕΝ υπάρχει σε άλλο Nοσοκομείο του Αιγαίου, αλλά ούτε ακόμη και σε Πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Το αιμοδυναμικό εργαστήριο που σώζει καθημερινά ζωές και αποτρέπει την μετάβαση των ασθενών στην Αθήνα, ο ψηφιακός μαστογράφος, ο τομογράφος, ο οφθαλμολογικός εξοπλισμός και τόσα άλλα , οφείλονται κατά κύριο, αν όχι αποκλειστικό λόγο, στις ενέργειες και την φροντίδα της  2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ που ήρθαν στο Νοσοκομείο της Ρόδου και που αναβάθμισαν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας της Δωδεκανήσου. Και δεν είναι μόνα αυτά. Ας αναλογισθούν, αυτοί που μέμφονται της 2η Υ.Πε., πόσες φορές ο ομιλών, με παρεμβάσεις του εξασφάλισε τη ομαλή απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου, με παρεμβάσεις του για προμήθεια ζωτικών υλικών, πχ ιατρικού οξυγόνου, πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης,  ιατροφαρμακευτικού υλικού, ή την παράταση ζωτικών συμβάσεων για την λειτουργία του Νοσοκομείου όπως πχ, αυτής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Και απλά να μνημονεύσω ότι ο ομιλών, ως 2η Υ.Πε., ήρθε στη Ρόδο πολλές φορές, αποκλειστικά για να διευθετήσει θέματα του Νοσοκομείου με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όταν υπήρχε απροσπέλαστο πρόβλημα, αλλά και παρομοίως με δημόσιες υπηρεσίες του κέντρου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Η 2η Υ.Πε. κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των νοσοκομείων ευθύνης της και βεβαίως αυτό της Ρόδου και εν γένει της Δωδεκανήσου.
Να σας πω, δε, ότι επικοινώνησα με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, και είμαι σε αναμονή, ώστε να συνεργασθούμε για τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, που θα βελτιώσουν αισθητά τις δομές υγείας της Δωδεκανήσου. Κάτι που, ήδη, επεδίωξε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
• Αυτά όσον αφορά τις υποδομές και τον εξοπλισμό είναι βεβαίως σημαντικά, δεν υπάρχει, όμως, έμψυχο δυναμικό κ. Πλάτση. Πρόσφατα ξέσπασε “πόλεμος” μεταξύ του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ και για το θέμα πρόσληψης επικουρικών γιατρών και προσωπικού, με τη μια πλευρά να κατηγορεί την άλλη για ολιγωρία. Τι συνέβη;
Αν υπάρχει πόλεμος, που εύχομαι να μην υπάρχει, είναι μονόπλευρος!…  Η 2η Υ.Πε., δεν προσλαμβάνει προσωπικό, το έχουμε επισημάνει χιλιάδες φορές. Δηλαδή, μετά από σχετική πρόσκληση, η 2η Υ.Πε. προωθεί, σύμφωνα με το Νόμο, τα αιτήματα προσλήψεων, όλων των Νοσοκομείων, στο Υπουργείο Υγείας. Όμως όταν ένα αίτημα, οποιουδήποτε Νοσοκομείου, δεν διατυπώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Υ.Πε., αυτό το αίτημα, ΔΕΝ μπορεί να προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προσλαμβάνεται προσωπικό για το Νοσοκομείο Ρόδου. Άρα λοιπόν, ούτε η 2η Υ.Πε., ούτε το Υπουργείο Υγείας έχει ευθύνη για την αδυναμία πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού, όταν ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να υποβάλλει τα αιτήματά του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (93-43/117).
• Μεγάλη καθυστέρηση όμως παρουσιάστηκε και με την απεμπλοκή της διαδικασίας για την καταβολή των επιδομάτων, από την Περιφέρεια προς τους γιατρούς, που κάλυψαν κενές θέσεις στα νησιά και πάλι λόγω γραφειοκρατίας των υπηρεσιών σας. Τελικά για όλα φταίει η γραφειοκρατία;
Μετά την εισήγησή μας προς το Υπουργείο Υγείας και σχετικής απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Βουλής, ψηφίστηκε ο Νόμος 4213 το 2013. Το άρθρο 20 του νόμου επιτρέπει την «επιχορήγηση δαπανών διαμονής και σίτισης ιατρικού προσωπικού» που θα υπηρετεί στα νησιά του Αιγαίου, ως επιπρόσθετο κίνητρο για την κάλυψη των αναγκών των νησιών μας. Όμως, μετά από ένα χρόνο περίπου, όταν ήρθε η ώρα  της πληρωμής των ιατρών που προσλήφθηκαν με αυτό το νόμο, κάποια ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου) του Βορείου Αιγαίου, πριν εγκρίνει την πληρωμή των ιατρών, ζήτησε από την κυβέρνηση επιπλέον διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να παγώσουν όλες αυτές οι πληρωμές. Ετσι τον Φεβρουάριο του 2016, κατόπιν σχετικής μας εισήγησης, ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε σχετική τροπολογία, που ικανοποιεί τα θέματα που έθεσε η συγκεκριμένη ΥΔΕ, επιτρέποντας πλέον τις πληρωμές του επιπλέον ποσού που καταβάλλουν οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου στους δικαιούχους ιατρούς.
Ευκαιρίας δοθείσης να σημειώσω ότι και άλλοι παρόμοιοι νόμοι που βελτιώνουν την λειτουργία του συστήματος υγείας στα νησιά μας, πχ θητεία αγροτικών ιατρών, οδηγοί ασθενοφόρων από ΟΤΑ, επισκευές και συντήρηση ασθενοφόρων κλπ, ψηφίστηκαν από τη Βουλή με πρωτοβουλίες της 2ης Υ.Πε.

• Υπάρχει πάντως η αίσθηση, ότι η 2η ΥΠΕ και ως εκ τούτου το Υπουργείο Υγείας, αντί να διευκολύνει τις διαδικασίες για την κάλυψη κενών θέσεων στις δομές υγείας της Δωδεκανήσου, δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα.
Η “αίσθηση”  αυτή δεν ανταποκρίνεται επ’ ουδενί στην πραγματικότητα! Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Υγείας κατ’ επανάληψη προχώρησε θέματα που αφορούσαν το Nοσοκομείο Ρόδου, αν και πολλές φορές, από πλευράς Nοσοκομείου, δεν είχαν τηρηθεί αυστηρά οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία του. Το ίδιο βεβαίως έκανε και η 2η Υ.Πε. … Και έτσι επίκειται η άμεση πρόσληψη επικουρικών ιατρών καρδιολόγων και χειρουργών…
Εξ’ άλλου πώς είναι δυνατόν το μόνο Νοσοκομείο από τα 21 αρμοδιότητας της 2ης Υ.Πε,  αυτό της Ρόδου, να είναι μονίμως το μόνο «αδικούμενο» εδώ και πάρα πολλά χρόνια;
• Ποιος ευθύνεται τελικά κ. Πλάτση για όσα συμβαίνουν στον τομέα της Υγείας στα Δωδεκάνησα;
Κυρία Φώτη, αν και ζούμε σε μια εξόχως δύσκολη περίοδο, υπάρχουν και φωτεινές, επιτρέψτε μου να πω, εξαιρέσεις. Θέλω να πιστεύω πως η πατρίδα μας θα αντεπεξέλθει. Και τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι! Σας είπα ήδη, για την θεαματική βελτίωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Ρόδου, που πρόσφατα επιτύχαμε και που σπανίζει σε πολλά άλλα νοσοκομεία της χώρας.  Στην Κάρπαθο, κτίζεται το νέο νοσοκομείο Καρπάθου, 22 κλινών και με Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, με γοργούς ρυθμούς, και αναμένεται να ολοκληρωθεί, πλήρως εξοπλισμένο, έως το τέλος του έτους, αποκλειστικά με ενέργειες της 2ης Υ.Πε. Καθώς και ο εξοπλισμός και ένταξη σε λειτουργία δύο νέων ασθενοφόρων.
Στη Κω, πέραν της σημαντικής ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, αναπτύσσεται πλήρης οφθαλμολογική κλινική με δυνατότητα χειρουργικών επεμβάσεων. Στην Κάλυμνο αναπτύσσεται η μονάδα υπερβαρικής και καταδυτικής ιατρικής, η μοναδική στο είδος της.
Στην Κάσο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Ιατρείου, η μεταστέγαση και ξεκίνησε η λειτουργία του.
Στη Νίσυρο ολοκληρώνεται η λειτουργία του ψηφιακού ακτινολογικού.
Και θα μπορούσα, κυρία Φώτη, να απαριθμήσω έργα σχεδόν για κάθε νησί της Δωδεκανήσου.  Και όλα αυτά, αθόρυβα, μεθοδικά και συντονισμένα με την φροντίδα και τις ενέργειες της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Υπουργείου Υγείας, χωρίς βέβαια να ξεχνούμε τις ακούραστες προσπάθειες και συμπαράσταση των αντιπροσώπων μας στη Βουλή των Ελλήνων.
Άρα, έργο επιτελείται, γίνεται. Και οι προσλήψεις προσωπικού δρομολογούνται.  Όμως για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη μας, απαιτείται σύνεση, συνεργασία, σύμπνοια και κοινή προσπάθεια. Πιστεύω ό,τι μπορούμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου