«Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph.Εν όψει της αυριανής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ο κ.Τόσκας αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση,προσθέτει δεν μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 125.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα το τρέχον έτος, 30.000 εκ των οποίων περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη στιγμή που σύμφωνα με τον κ. Τόσκα είναι αδύνατο για τις ελληνικές αρχές να ανακόψουν την πορεία τους , κρατώντας τους στα εδάφη της, εκτός εάν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο.
«Θα βρουν τρόπους να συνεχίσουν. Ίσως σε μειωμένους αριθμούς, αλλά θα πάνε όπου θέλουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει συνεργασία βάση λογικής. Δεν θέλουμε να τους επιτρέψουμε την πρόσβαση, αλλά η συνοριακή γραμμή είναι πολύ μεγάλη και προσπαθούμε. Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης και του στρατού ελέγχουν αυτά τα σύνορα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων και των ορεινών περιοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.Προσθέτει ότι τον Απρίλιο στη χώρα αναμένεται να εισέλθουν 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει «την μαύρη τρύπα της Ευρώπης» και ότι η προσφορά βοηθείας της ΕΕ, ύψους 300 εκ. ευρώ, εάν και ευπρόσδεκτη, δεν θα πρέπει να συγχέεται με μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος.
Αντιθέτως, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας, κατά την οποία η Τουρκία θα πάρει πίσω όλους τους οικονομικούς μετανάστες, τη στιγμή που οι υπόλοιποι θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τον κ. Τόσκα να αναφέρει ότι στην πραγματικότητα μόνο το 2 ή 3% των προσφύγων και μεταναστών θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, με την πλειοψηφία τους να επιθυμούν την παραχώρηση ασύλου από πλουσιότερα κράτη της Βόρειας Ευρώπης.
«Είναι δυνατόν να κρατήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να πάνε αλλού σε στρατόπεδα κράτησης για πάντα; Μπορούμε να τους κρατήσουμε με την βία; … Είναι αδύνατον. Για το λόγο αυτό προτείνουμε αυτοί οι άνθρωποι να πάνε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κατά τρόπο αναλογικό, και οι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, ή στην Τουρκία. Φυσικά μπορεί να παραμείνει στην χώρα ένας μικρός αριθμός, ο οποίος δεν μπορεί να είναι σημαντικός», υπογράμμισε, στο τέλος της συνέντευξής του, ο κ. Τόσκας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. «Γνωρίζουμε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί, θα πρέπει και να εφαρμοσθεί», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, επειδή το πρόβλημα επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης. Αποτελεί μια καταστροφή για την Ελλάδα, αποτελεί μια καταστροφή για όλους».
Καθημερινή