Πολιτική πίεση και απειλές από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να επιστρέψει την υπόθεση Βγενόπουλου στην Εισαγγελία Διαφθοράς καταγγέλλει με αναφορά της που οδεύει στη Βουλή η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη. Η αντίδραση του κ. Παπαγγελόπουλου και η επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.
Παρεμβάσεις και απειλές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς αυτήν, καταγγέλλει η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, σε μια υπόθεση μάλλον χωρίς προηγούμενο στην ελληνική δικαιοσύνη, που αποκαλύπτουν η Καθημερινή και το Βήμα.
Η αρχαιότερη εισαγγελέας Εφετών με αναφορά που κατέθεσε στις 22 Φεβρουαρίου, και η οποία οδεύει προς τη Βουλή, δεδομένου ότι αφορά υπουργό της κυβέρνησης, υποστηρίζει πώς ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης άσκησε πιέσεις σε εκείνη, εκτοξεύοντας και απειλές προκειμένου να επιστρέψει την υπόθεση που αφορούσε τον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. τέθηκε από την ίδια πρόσφατα στο αρχείο) στον εισαγγελέα διαφθοράς εκτιμώντας ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος.
Η εισαγγελέας Τσατάνη όπως υποστηρίζει στην τρισέλιδη αναφορά της, υπέστη πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει την υπόθεση. Σημειώνει δε ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία ως προς αυτό.
Η ίδια αναφέρεται σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού ο οποίος «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, την οποία όπως μου εδήλωσε παρανόμως ενεργώντας, την αφαίρεσα για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα».
Η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι εν συνεχεία, στις 22/11/2015 δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο οποίο «σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειρίζομαι παράνομα» στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου».
Η κα Τσατάνη υποστηρίζει στην αναφορά της πως ο κος Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι «η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειρίζονταν σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτηματός μου προς συσχέτιση με τα συναφή την οποία και χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του. Τότε εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως υπ’ αυτού της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας πρόσφατα έθεσε την υπόθεση Βγενόπουλου στο αρχείο. Η αναφορά κατατέθηκε στις 22 Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν από αποφασίσει να θέσει την υπόθεση στο αρχείο.
Εν συνεχεία η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα που διεξάγει η ίδια, παρά το γεγονός ότι το θέμα της αφαίρεσης της δικογραφίας ερευνήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο με την κρίση ότι οι ενέργειες της ήταν νόμιμες.
Η συγκεκριμένη αναφορά οδεύει προς τη Βουλή, με τη διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ηδη όμως αντέδρασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος δίνει άλλη εκδοχή και αρνείται παρέμβασή του στο έργο της δικαιοσύνης.
Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, την οποία επικαλείται η Καθημερινή, παραδέχεται τη συνάντηση, με πρωτοβουλία της εισαγγελέως, και δηλώνει ότι δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης αλλά της ζήτησε να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν και για να εκφράσει γνώμη επί του θέματος που του ζητήθηκε. Μάλιστα, όπως γράφει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή ο αν. υπουργός υποστήριξε ότι όφειλε να έχει εξαιρεθεί παλαιότερα από τον χειρισμό υποθέσεων, όπως το Βατοπέδι, επειδή συγγενικά της πρόσωπα υπήρξαν υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Μάλιστα, για την καταγγελία ότι γνώριζε, αν και απαγορεύεται, τις προθέσεις της εισαγγελέως διαφθοράς, αρνείται το παράνομο της γνώσεως και αναφέρει ότι υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα περί αυτού και από τα οποία είχε αντλήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.
Μετά τις εξελίξεις ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Η διαπλοκή ξεψυχά και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της. Η κυρία Τσατάνη παραδέχεται στην αναφορά της ότι με επισκέφθηκε με δική της πρωτοβουλία και είναι εντυπωσιακά αστείο ότι επικαλείται σαν αιτία της επίσκεψης της, δηλώσεις μου που δεν είχα κάνει ακόμα αλλά τις έκανα 15 ημέρες αργότερα. Κατά τα λοιπά, θεσμικά ενεργώντας πάντα έχω στείλει ήδη επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στην συνέχεια οι βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου για όλα όσα ισχυρίζεται. Την Δευτέρα που θα δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της επιστολής μου ο καθένας θα μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του».