Με διπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το διεθνή μέσο όρο αναμένεται να τρέξει ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα το 2017. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, UNWTO κ. Τάλεμπ Ριφάι σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά με την ευκαιρία της ημερίδας «Ελλάδα προορισμός 365 ημέρες το χρόνο» που διοργάνωσε το Υπουργείο και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναφέρθηκε στις εξαιρετικές προοπτικές για το 2017. «Η φετινή τουριστική περίοδος που θα ζήσετε θα είναι μία από τις καλύτερες ποτέ» είπε.
Όπως μάλιστα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος στην ίδια ημερίδα αναμένεται «αύξηση της τάξης του 7% το 2017, διπλάσια από το μέσο αριθμό παγκοσμίως. Στο 29% πάνω είναι οι διανυκτερεύσεις και 36% στα έσοδα σε σχέση με πέρυσι από τις προκρατήσεων των μεγάλων Tour Operators το 2017.» Μάλιστα σημείωσε ότι «το Νοέμβριο 2016 ή αύξηση ήταν στο 125% και το Φλεβάρη στο 65% από την Κίνα, που είναι μια αγορά στόχος.»
Από την πλευρά του ο Τάλεμπ Ριφάι αναφέρθηκε στη σημασία του κλάδου στην Ελλάδα. «Πέρυσι ήταν το 7ο έτος ανάπτυξης του τουρισμού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα. Η μεγέθυνση ήταν 3,9% διεθνώς. Περίπου 1,2 δισεκ τουριστών ταξίδεψαν (1,235 εκ). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε διεθνώς. Όπως η οικονομική κατάσταση, σεισμοί, ζητήματα ασφάλειας, ασθένειες.
Παρόλα αυτά αναπτύσσεται ο τουρισμός. Μεταξύ 3-4% θα είναι η αύξηση του κλάδου» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Για την Ελλάδα είμαι πολύ εντυπωσιασμένος. Δεν το λέω ως φιλοφρόνηση, δύο τρία χρόνια πριν όλοι περίμεναν τη χώρα να διαλυθεί. Κανείς δεν ήταν έτοιμος να στοιχηματίσει για το μέλλον είτε εντός είτε εκτός. Πολλά μένει να γίνουν, ωστόσο σήμερα, κανείς πλέον δε μια για κατάρρευση. Η χώρα έχει κάνει πολλά. Και ο τουρισμός έχει συνεισφέρει σε αυτό. Το συζητήσαμε άλλωστε και με τον Πρωθυπουργό αλλά και το ΠτΔ. Σε όλες τις χώρες του νότου πχ Ισπανία ο τουρισμός έχει βοηθήσει τις κοινωνίες να υπερβούν δυσκολίες.
Το ρεκόρ των 27,5 τουριστών της Ελλάδας είναι ένα πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ. Κι αντιπροσωπεύει ένα διπλάσιο ρεκόρ ανάπτυξης, ενώ και το 2017 αναμένεται να είναι μια εντυπωσιακή χρονιά. Σύμφωνα με τους 7 μεγαλύτερους ΤΟ όπως η TUI Thomas Cook οι προκρατήσεις έχουν αυξηθεί από 15-45%. Κι αυτό δείχνει ότι η σεζόν θα είναι πολύ καλή. Το 25% του ΑΕΠ στη χώρα είναι στον τουρισμό και το 1/5 του εργατικού δυναμικού είναι στον κλάδο. Το τι συμβαίνει ή όχι στον τουρισμό έχει εθνικό αντίκτυπο» είπε.
«Η Ελλάδα αποτελεί ένα success story στο χώρο του τουρισμού τα τελευταία 2-3 χρόνια αν ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και οι προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Ακριβώς αυτή την επιτυχία επεσήμανα στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας αυτές τις μέρες που βρίσκομαι στην Αθήνα. Ενας εξωτερικός παρατηρητής, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τις ευρύτερες γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή με την έξαρση του προσφυγικού ζητήματος, θα περίμενε ότι ο προορισμός ”Ελλάδα” θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης από την πλευρά του τόνισε ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα παρουσιάζει φέτος ισχυρή ζήτηση. 500 χιλιάδες θέσεις επιπλέον για Αθήνα και πολύ σημαντικό η αύξηση θέσεων από Κίνα και Σιγκαπούρη. Μεγάλο θέμα είναι η υπερφολόγηση που πλήττει την ανταγωνιστικότητα. Το μόνο εξαγώγιμο προϊόν δηλαδή ο τουρισμός έχει ΦΠΑ στην Ελλάδα παγκοσμίως, Σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος ζητεί μετά και το τέλος του χρόνο ζητεί μείωση φόρων. Οι δύο ταχύτητες είναι δεδομένες αν δεν αλλάξει κάτι. Αυτές που έχουν είτε σε επίπεδο προϊόντος είτε σε επίπεδο προορισμού branded όνομα» είπε.
Γιώργος Αλεξάκης-reporter.gr