Τις ανησυχίες όσων εκτιμούσαν ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν διαδικαστικό κυκεώνα που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, επιβεβαίωσαν οι πρώτες κινήσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης στην Αδριανούπολη. Χθες, όπως επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, η εισαγγελία αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση αποφυλάκισης που κατέθεσαν νωρίτερα οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Ωστόσο, εγκρίθηκε το αίτημα των γονέων των δύο στρατιωτικών να τους επισκεφθούν στις φυλακές όπου κρατούνται, στα περίχωρα της Αδριανούπολης. Προς το παρόν τουλάχιστον, και επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,, με τους οκτώ Τούρκους στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Αθήνα.
«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα», είπε ο κ. Μποζντάγ. Μιλώντας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι «υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».
Σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».
Διαρκής επικοινωνία
Προς το παρόν, η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιθυμούσαν να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου και θα ενημερώσει τους ομολόγους του, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης παρακολουθεί, επίσης, από πολύ κοντά την υπόθεση των δύο, ενώ από χθες ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκεται στην Ορεστιάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές, ουσιαστικά πρώτες επίσημες αντιδράσεις εκ μέρους του κ. Μποζντάγ, δεν θα πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι από τον Ιούλιο του 2016 η Τουρκία είναι μια χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δηλαδή σε στρατιωτικό νόμο, και υποθέσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται από την προηγούμενη Πέμπτη στην Αδριανούπολη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν, δηλαδή για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων του ΑΚΡ.
Από την Αθήνα δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι κινήσεις που υποδηλώνουν ανησυχία από την πλευρά των Αμερικανών, οι σχέσεις των οποίων με τους Τούρκους διανύουν ιστορικό ναδίρ. Το Σαββατοκύριακο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ επανέλαβε την ανησυχία του για κάποια «αθέλητα περιστατικά» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, στην Αθήνα αντιλήφθηκαν με ανησυχία την αναβολή του ταξιδιού του Τζέιμς Φόγκο, νέου (από τον προηγούμενο Οκτώβριο) διοικητή του Διακλαδικού Στρατηγείου στη Νάπολη και διοικητή των αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία.
Καθημερινή