Ένδεκα μαθητές/τριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου, που διακρίθηκαν για την ενεργό συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 με τίτλο “Defending Europe-Teaching Democracy/Υπερασπίζοντας την Ευρώπη-Διδάσκοντας τη Δημοκρατία ” (DEciDE), ταξίδεψαν στην Αθήνα από 20 έως 23 Φεβρουαρίου 2020. Η εκπαιδευτική εκδρομή σχεδιάστηκε ως μια επιπλέον δραστηριότητα από την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος Erasmus+, ώστε να επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε επίπεδο γνώσεων –δεξιοτήτων και στάσεων των μαθητών/τριών, όπως:
Α. η ενημέρωση των μαθητών/τριών για το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λειτουργία των άλλων θεσμικών της οργάνων
Β. η υποστήριξη της διδασκαλίας σε θέματα δημοκρατικών αρχών και αξιών, πολιτικής αγωγής, κοινοβουλευτικής και πολιτικής ιστορίας
Γ. η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών, την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων
Στα πλαίσια αυτά οι μαθητές/τριες από Β΄και Γ΄ Τάξη Γυμνασίου, συνοδευόμενοι/ες από τις εκπαιδευτικούς κ. Αγγελή Χριστίνα και Περώνη Γεωργία, επισκέφτηκαν:
Α. Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Σε ένα καλαίσθητο ιστορικό κτίριο («Μέγαρο Μαυρομιχάλη»), οι εκπρόσωποι του Γραφείου κ. Χασίδου Ελίνα-Σοφία και κ. Θεοφιλοπούλου Κατερίνα ενημέρωσαν τους/τις μαθητές/τριες για τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οργάνωση και λειτουργία των βασικών θεσμικών οργάνων της καθώς και τη σημασία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ΕΕ, για τη ζωή του ευρωπαίου πολίτη. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το βραβείο Ζαχάρωφ, το οποίο απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκείνους που, σαν τον Ζαχάρωφ, αφιερώνουν τη ζωή τους στον ειρηνικό αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βραβείο Ζαχάρωφ για το έτος 2019 απενεμήθη στον Ilham Tohti διακεκριμένο ουιγούρο υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καθηγητή οικονομικών και υπέρμαχο των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων της Κίνας.
Β. Τη Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθητές/τριες πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων, όπου αρχικά παρακολούθησαν video με την ιστορία και τη λειτουργία της Βουλής και μετά ξεναγήθηκαν στον Α’ όροφο σε έκθεση αφιερωμένη στο Ρήγα Βελεστινλή και στη συνέχεια στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Πριν την προγραμματισμένη συνάντηση οι μαθητές/τριες είχαν μια αναπάντεχη συνάντηση με το βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Υψηλάντη Βασίλειο. Ο βουλευτής καλωσόρισε τα παιδιά και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους τονίζοντας την αξία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Γ. Το κτίριο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν το κτίριο της ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων. Εκεί, ξεναγήθηκαν σε διάφορους χώρους από την κ. Τσακίρογλου Μαίρη. Επισκέφτηκαν το studio των ειδήσεων καθώς και το δωμάτιο ελέγχου (control room) όπου παρακολούθησαν ζωντανά πως βγαίνει στον αέρα ένα δελτίο ειδήσεων.
Επίσης, πήγαν στα studio των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΤ. Στο Πρώτο Πρόγραμμα παρακολουθήσαν ενημερωτική εκπομπή με ζωντανή συνομιλία και στο Τρίτο Πρόγραμμα ραδιοφωνική μουσική σε εξέλιξη.
Τέλος, μπήκαν και στο studio της ERASport. Εκεί οι μαθητές/τριες μίλησαν ζωντανά στο ραδιόφωνο, δίνοντας πληροφορίες για το σχολείο τους και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Ρόδου.
Δ. Επίσκεψη στο Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας. Η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, κ. κ.Ταντάρου – Κρίγγου Θεοδοσία και τα στελέχη του (κ. Παπαρούνη Ρούλα και Μοσχοβάκου Ναυσικά) συζήτησαν με τα παιδιά για την ισότητα των φύλων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες σήμερα, εξαιτίας των στερεοτυπικών αντιλήψεων που επικρατούν. Η εξάλειψη των στερεοτύπων ξεκινά από την εκπαίδευση, από τη νέα γενιά, γι’ αυτό και το ΚΕΘΙ είναι ανοιχτό για επισκέψεις σχολείων.
Ωστόσο, η εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα έδωσε και άλλες ευκαιρίες για μάθηση και ενημέρωση στους μαθητές και στις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου.
Επισκέφτηκαν επιπλέον:
Α. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, όπου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κάνε σεισμό» που αποτελεί μία πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να «περιηγηθούν» και να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο του σεισμού μέσα από διαδραστικές εφαρμογές και καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες να αντιληφθούν γιατί η χώρα μας είναι ιδιαιτέρως σεισμογενής και να προετοιμαστούν για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν.
Β. Το πλωτό ναυτικό μουσείο: Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ», όπου οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του ιστορικού πλοίου και γνώρισαν το ένδοξο παρελθόν του.
Γ. Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, όπου μεταξύ άλλων θαυμάσαμε το υπέροχο χάλκινο άγαλμα του Ηνίοχου.
Δ. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και συγκεκριμένα το Φάρο, το Ξέφωτο και τα χορογραφημένα σιντριβάνια στο Κανάλι.
Η Μαρία, η Λυδία, η Δήμητρα, η Ελένη, η Τζούλια, η Ευαγγελία, ο Σπύρος, ο Βασίλης, ο Γιλμάζ, ο Κωνσταντίνος και ο Γιώργος επέστρεψαν στη Ρόδο με πλούσιες εμπειρίες και όμορφες εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας αξέχαστο το ταξίδι τους στην Αθήνα.