Στην ίδρυση Τμήματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, προχωρά ο Δήμος Ρόδου. Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Μέριμνας αδέσποτων ζώων κ. Μιχάλης Θωμάτος, είναι πλέον ειλημμένη η απόφαση η οποία πηγάζει από την αναγκαιότητα να διαχειριστεί η δημοτική αρχή, το σοβαρό αυτό ζήτημα, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία και είναι αιτία ταλαιπωρίας, εκατοντάδων ζώων.
«Η δημοτική αρχή Ρόδου, βρίσκεται στην διαδικασία ίδρυσης μιας καινοτόμας δομής, του Τμήματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τα τοπικά δεδομένα, αφού μέχρι πρότινος τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γάτες και σκυλιά) υπάγονταν στον Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου. Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το Τμήμα, του οποίου θα είμαι επικεφαλής. Ουσιαστικά ξεκινάμε από το ‘μηδέν’ και είναι απόρροια του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μέσα σε αυτό το νέο Τμήμα, θα συμπεριληφθεί και το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Όπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν στελεχωμένο, με προσωπικό κ.λπ. Γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος για την στελέχωσή του. Βάσει του Νόμου 4830/21 να δημιουργήσουμε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου» -όπως ανέφερε.
Όπως τόνισε, μέχρι και πρότινος, ο Δήμος Ρόδου είχε συνεργασία με την Φιλοζωϊκή Ρόδου μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης που έληξε στις 31.12.2023, για το Δημοτικό Κυνοκομείο και τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Την 1η Ιανουαρίου 2024, υπεγράφη νέα σύμβαση με τον Σύλλογο ‘Διάσωση Ζώων Ρόδου’ (Animal Rescue Rhodes) –μία ΜΚΟ την οποία ίδρυσε ο εθελοντής / διασώστης κ. Γιώργος Κρητικός.
«Θα συνεχίσουμε υπό αυτή την μορφή, μέχρι να δημιουργηθεί το νέο Τμήμα, να στελεχωθεί και να περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει και την χρηματοδότηση».
Σημειώνεται πως ο σχετικός Νόμος 4830/21, περιλαμβάνει όλη την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για όλο το νησί της Ρόδου και ο Δήμος, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την φροντίδα τους, την σίτισή τους, την περίθαλψη, την διαχείρισή τους, τα προγράμματα στειρώσεων και την κτηνιατρική τους κάλυψη.
«Όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το κομμάτι αυτό είναι τεράστιο και πολύ δύσκολο. Προσωπικά είμαι μέλος φιλοζωϊκού σωματείου τα τελευταία 15 χρόνια και είμαι σε θέση να γνωρίζω το θέμα πολύ καλά. Η νομοθεσία, μας δίνει εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Υπήρχε μέχρι πρότινος κι ένα πρόγραμμα για την σίτιση των γατιών το οποίο, προσπαθούμε να το συνεχίσουμε –λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων του Δήμου. Μία προμήθεια ζωωτροφών, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, με τους εθελοντές να έχουν μείνει χωρίς τροφές από τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2023» -είπε ο κ. Θωμάτος.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με όλες τις εθελοντικές και φιλοζωϊκές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ρόδο, όπου και συμφωνήθηκε η συνεργασία όλων, στο πλαίσιο της ανάγκης κοινής αντιμετώπισης του ζητήματος.
«Πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αυτή την στιγμή στο Δημοτικό Κυνοκομείο φιλοξενούνται 386 σκυλιά, που μαζί με πανσιόν από εθελοντές και σωματεία ανεβάζει τον αριθμό στα 642 (!). Έχουμε πάρει την ετήσια επιχορήγηση από το ΥΠΕΣ ύψους 56.700 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για στειρώσεις και περίθαλψη» όπως είπε.
Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Μέριμνας αδέσποτων ζώων ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ρόδου βλέπει θετικά την δημιουργία ενός νέου κυνοκομείου, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να φιλοξενηθούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις τα αδέσποτα ζώα.
Επόμενες κινήσεις θα περιλαμβάνουν προγράμματα στειρώσεων από την οργάνωση ‘Flying Cats’ της οποίας ο Δήμος Ρόδου, θα αναλάβει τα έξοδα για τα αναλώσιμα που απαιτούνται για τα χειρουργεία, ώστε να έρθουν στην Ρόδο και να ξεκινήσουν μέσα στον Μάιο και ίσως τον προσεχή Οκτώβριο. Σκοπός είναι να γίνονται τέσσερις φορές τον χρόνο και όχι μόνον δύο –κατέληξε ο κ. Θωμάτος.
https://www.dimokratiki.gr/06-03-2024/o-dimos-rodou-idryei-tmima-prostasias-adespoton-zoon-syntrofias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.