Ειδήσεις

Πυρά ΞΕΕ για τη ρύθμιση που αφορά τη μουσική στα ξενοδοχεία – Ζητά παρέμβαση Ολγας Κεφαλογιάννη

«Αντί να κινηθούμε μπροστά, γυρίζουμε πίσω, με μια αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη λειτουργία της αγοράς, η οποία επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί παντελώς ξένη με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση», σημειώνει.

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του ξενοδοχειακού κλάδου μετά τη δημοσίευση Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση στη δημόσια εκτέλεση ελληνόφωνων τραγουδιών ή της ορχηστρικής μουσικής απόδοσής τους, στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, για τη δήθεν προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζει το ΞΕΕ σε ανακοίνωσή του.

Το ΞΕΕ σέβεται και αποδέχεται διαχρονικά το πνευματικό και το συγγενικό δικαίωμα σημειώνει. Γι’ αυτό και ηγήθηκε μιας τεράστιας προσπάθειας για τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με 8 από τους 9 Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων. Επιπλέον, με πρωτοβουλία του ΞΕΕ δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο κάθε ξενοδόχος γνωρίζει πλέον τι πρέπει να πληρώσει και σε ποιον φορέα. Ειδικά με 5 από τους 8 ΟΣΔ (Αυτοδιαχείριση, Τηλεοπτικά Δικαιώματα, Δίας, Ερμείας, Ηριδανός), η πλατφόρμα συνδέεται και ενημερώνει το δικό τους σύστημα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή σχετικού τιμολογίου στα ξενοδοχεία. Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη λειτουργία της πλατφόρμας, μέσω της οποίας έχουν συναφθεί πάνω από 8.449 συμφωνίες μεταξύ ΟΣΔ και ξενοδοχείων από το 2019 μέχρι και σήμερα, η διοίκηση του ΞΕΕ βρίσκεται με πνεύμα συνεργασίας σε διαπραγματεύσεις και με τους υπόλοιπους ΟΣΔ – πλην ενός – για την ένταξη τους στην συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα είναι πάγια θέση του ΞΕΕ μια ολιστική ρύθμιση του θέματος με νομοθετική πρωτοβουλία της Πολιτείας. Ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του παρελθόντος αλλά και τραγελαφικές καταστάσεις όπως όταν μετά την διάλυση της ΑΕΠΙ, οι δυο οργανισμοί, που μοιράστηκαν το εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, αξιώσανε γραπτώς από τα μέλη μας και οι δύο το 80% του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον το 160% των αμοιβών της ΑΕΠΙ!

Ζητάμε επί χρόνια και με σειρά παρεμβάσεών μας, μια ρύθμιση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό πρότυπο. Κάθε χρήστης, να καταβάλει σε έναν και μοναδικό οργανισμό συνολική αμοιβή για όλα τα δικαιώματα και ο οργανισμός αυτός να έχει την ευθύνη του επιμερισμού της στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων (ΟΣΔ), ανάλογα με το ποσοστό εκπροσώπησης τους, τα αμοιβολόγια τους σε συνάρτηση με τα εκπροσωπούμενα ρεπερτόρια τους.

Αντί της ανταπόκρισης σε αυτή την αδήριτη ανάγκη, η προτεινόμενη μη εφαρμόσιμη διάταξη του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνο δεν επιλύει το ζήτημα αλλά δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αγνοώντας επιδεικτικά τη σημασία του ελληνικού τουρισμού και την προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία. Αντί να κινηθούμε μπροστά, γυρίζουμε πίσω, με μια αναχρονιστική και ξεπερασμένη αντίληψη για τη λειτουργία της αγοράς, η οποία επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί παντελώς ξένη με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.

Σε αυτή τη βάση, ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Τουρισμού Κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη για την απόσυρση της εν λόγω διάταξης και την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, η οποία θα εκφράζει πραγματική μεταρρυθμιστική βούληση σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου