Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συζητήθηκε η πολιτιστική πολιτική και η συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη με πρωτοβουλία του Προέδρου της και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν η Υπουργός Πολιτισμού, κα. Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, κ. Ηλίας Αποστολόπουλος, η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, κα. Νικολέττα Βαλάκου – Διβάρη, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κα. Αναστασία Γκαδόλου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κ. Γιώργος Κουμεντάκης.
Ο Μάνος Κόνσολας μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε:
«Η πολιτιστική πολιτική πρέπει να στοχεύει στην ανάδειξη της καλύτερης εικόνας για τη χώρα στο εξωτερικό, αλλά και απέναντι στους επισκέπτες της.
Στο ερώτημα γιατί πρέπει να έχουμε πολιτιστική πολιτική, η απάντηση είναι γιατί πρέπει να έχουμε και μια κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης.
Μια κοινωνία που θα στηρίζεται σε υψηλές αρχές και αξίες.
Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν είναι πεδίο ενασχόλησης των εύπορων και πλούσιων πολιτών. Αυτή είναι μια ανορθολογική αντίληψη. Η τέχνη και ο πολιτισμός ανήκουν σε όλους, απευθύνονται σε όλους. Αποτελούν καταφύγιο σε εποχές που υποχωρούν αρχές και αξίες και υπάρχουν ασύμμετρες απειλές από μια ανεξέλεγκτη και τυφλή βία. Όταν κυριαρχούν ισοπεδωτικές αντιλήψεις, τότε το καταφύγιο μας είναι η πολιτιστική μας ταυτότητα».
Οριοθέτησε τους τρεις βασικούς στόχους της πολιτιστικής πολιτικής, ως εξής:
1. Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς,
2. Ενίσχυση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.
3. Πρόσβαση και συμμετοχή των πολιτών στην πολιτιστική ζωή.
Ο κ. Κόνσολας κατέθεσε προτάσεις διαμόρφωσης μιας πολιτιστικής πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που περιλαμβάνουν την εκπόνηση Περιφερειακών και Δημοτικών Σχεδίων Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
«Προκειμένου να μην υπάρχουν επικαλύψεις, τα Περιφερειακά ή Τοπικά Σχέδια Πολιτιστικής Πολιτικής θα υποβάλλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, όχι απλά για να αξιολογούνται και να εγκρίνονται, αλλά και για να τυγχάνουν στήριξης από την κεντρική εξουσία.
Πιστεύω, επίσης, ότι η Τέχνη μπορεί να προσελκύσει επενδυτικές δραστηριότητες σε τοπικό επίπεδο. Σε περιοχές με σημαντικό αριθμό επισκεπτών, που αποτελούν τουριστικό προορισμό, μπορούν να δημιουργηθούν Τεχνοπόλεις με υποδομή διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, από το θέατρο και τη μουσική έως τις εικαστικές τέχνες αλλά και τη σύγχρονη τέχνη», τόνισε ο Μάνος Κόνσολας.