• Δεύτερη συνεχόμενη απόρριψη προσφυγής για τη διαδικασία ανάθεσης της καθαριότητας
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απέρριψε την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Ροδίων κατά της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου (υπ’ αριθ. 901/2024) σχετικά με τον διαγωνισμό για την καθαριότητα του νησιού. Η απόρριψη βασίστηκε στην έλλειψη εννόμου συμφέροντος του Συλλόγου, γεγονός που καθιστά την προσφυγή απαράδεκτη.
Προχθές, απορρίφθηκε επίσης όμοια προσφυγή του επικεφαλής της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο», κ. Αντώνη Καμπουράκη, για τους ίδιους λόγους, ενισχύοντας έτσι τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή.
Τα επιχειρήματα
της προσφυγής
Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Ροδίων είχε καταθέσει ειδική διοικητική προσφυγή ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που αφορά στη σύναψη δημόσιας σύμβασης για τις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και σάρωσης κοινοχρήστων οδών. Σύμφωνα με την προσφυγή, η απόφαση αυτή:
-Θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας.
-Οδηγεί σε αυξημένο κόστος για τον Δήμο Ρόδου και κατά συνέπεια για τους δημότες.
-Παραβλέπει τις υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων, δημιουργώντας νομικά και διοικητικά κενά.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που υπογράφεται από τη γραμματέα κ. Μαριάννα Νικολαΐδου, απορρίπτει την προσφυγή με το σκεπτικό ότι ο Σύλλογος δεν έχει έννομο συμφέρον να προσβάλει την απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, η απόρριψη στηρίχθηκε στα εξής:
-Έλλειψη ειδικής έννομης σχέσης: Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι για να έχει έννομο συμφέρον ένας φορέας ή ένα σωματείο, πρέπει να αποδεικνύεται ότι τα μέλη του πλήττονται άμεσα από την προσβαλλόμενη απόφαση.
-Απουσία άμεσης υλικής ή ηθικής ζημίας: Δεν αποδείχθηκε ότι η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης προκαλεί συγκεκριμένη και παρούσα βλάβη στο σύνολο ή σε κάποια κατηγορία μελών του Συλλόγου.
-Γενικότητα των σκοπών του Συλλόγου: Παρά το γεγονός ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν δικαίωμα προσφυγής, το δικαίωμα αυτό δεν είναι απόλυτο και πρέπει να τεκμηριώνεται ειδικά και συγκεκριμένα.
Οι επόμενες κινήσεις
Μετά την απόρριψη της προσφυγής, ο Σύλλογος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006 εντός ενός μηνός.
Η απόφαση αυτή διατηρεί σε ισχύ τον διαγωνισμό, ο οποίος προχωρά κανονικά με την αποσφράγιση της μοναδικής προσφοράς από την ένωση εταιρειών «ENACT Α.Ε. – Στήριξη Τεχνική Α.Ε.» τις επόμενες ημέρες.