Ειδήσεις

Η ελληνική Βουλή… χωρίς μυστικά

Ούτε παραγγελία να είχε κάνει τις εξελίξεις η ομάδα που έστησε το vouliwatch.gr. Από τις 16 Μαρτίου, οπότε η ψηφιακή πλατφόρμα ανέβηκε online (σε δοκιμαστική λειτουργία προς το παρόν), μία με το πολυνομοσχέδιο και τις προτάσεις μομφής, μία με το θέμα Μπαλτάκου, η Βουλή και οι διαδικασίες της βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, από τα τηλεοπτικά πάνελ μέχρι τα καφενεία. Οποία καλύτερη ευκαιρία να αποδειχθεί στην πράξη η χρησιμότητα του νέου εργαλείου.

Το Vouliwatch είναι η ελληνική εκδοχή του ParliamentWatch που ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία) και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν και να αξιολογούν τη δραστηριότητα βουλευτών και ευρωβουλευτών, αλλά και να τους θέτουν απευθείας ερωτήσεις. Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία αυτοχρηματοδοτούμενη από τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας), που έχει στόχο να φέρει πιο κοντά τους Ελληνες πολίτες με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Κύρια λειτουργία της πλατφόρμας είναι ο κοινωνικός κοινοβουλευτικός έλεγχος. Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει απευθείας ερωτήσεις στους Ελληνες βουλευτές, να ενημερώνεται για την κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα και να την αξιολογεί. Ηδη, στο σύντομο διάστημα λειτουργίας του, το σάιτ φιλοξένησε την πρώτη απάντηση βουλευτή σε ερώτηση πολίτη. Η κ. Βαρβάρα Ορφανίδου, μόνιμη υπάλληλος των διοδίων Μαλγάρων και με 77% αναπηρία, ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εάν προστατεύεται από τον νέο νόμο με τον οποίο υπάλληλοι των διοδίων μεταφέρονται στην Εγνατία Οδό ως αορίστου χρόνου. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε την υπάλληλο ότι οι εργαζόμενοι που μετακινούνται δεν απολύονται ούτε τίθενται σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας. «Κατά συνέπεια, συνεχίζετε την εργασία σας πλέον στην Εγνατία Οδό Α.Ε.». Εχει ενδιαφέρον ότι το ίδιο ερώτημα είχε υποβάλει η κ. Ορφανίδου πολλάκις στο παρελθόν. «Σας έστειλα e-mail στη διεύθυνσή σας ως υπουργού, μήνυμα στο twitter, έστειλα e-mail στο υπουργείο σας και στο νομικό τμήμα του… μα απάντηση δεν έλαβα».

Επίσης, το Vouliwatch «αποκρυπτογραφεί» τα τεκταινόμενα στο Κοινοβούλιο μέσα από ειδικές αναρτήσεις για τις διαδικασίες λειτουργίας της Δημοκρατίας, ενώ φιλοδοξεί να ορίζει σε ένα βαθμό την ατζέντα. Σε ειδικό χώρο, οι πολίτες εισάγουν ένα θέμα που χρήζει νομοθέτησης, η κοινότητα των χρηστών το αξιολογεί και τα πιο δημοφιλή αποστέλλονται στους βουλευτές για αξιοποίηση – έλεγχο, πρόταση νόμου, νομοθετική ρύθμιση.

Συνεχής η επαφή

Η πρώτη περίοδος της λειτουργίας, αν και ταραγμένη λόγω επικαιρότητας, υπήρξε άκρως επιτυχής. «Μολονότι έχεις μια κοινωνία στα “κάγκελα” απέναντι στο πολιτικό σύστημα, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλές ενδιάμεσες λωρίδες καψυποψίας, όπως π.χ. ότι λίγοι πιστεύουν ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να λύσει προβλήματα, υπήρξε άμεση ανταπόκριση από το κοινό», λέει στην «Κ» ο Παναγιώτης Βλάχος, υπεύθυνος γενικής στρατηγικής του Vouliwatch. Μέσα σε δύο εβδομάδες η πλατφόρμα είχε πάνω από 5.000 μοναδικούς επισκέπτες και πάνω από 7.100 θεάσεις, ενώ τα like στο Facebook έφτασαν τις 3.000.
«Εκεί που έχει νόημα να επενδύσουμε είναι η συνεχής επαφή με τα κοινοβουλευτικά γραφεία», λέει ο κ. Βλάχος. Οι περισσότεροι βουλευτές είναι διστακτικοί στη συμμετοχή, θεωρώντας ότι η ενασχόληση με την πλατφόρμα είναι απλώς έξτρα δουλειά για το επιτελείο τους. «Είναι σκεπτικοί, λένε δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που ρωτάνε. Η απάντησή μας είναι ότι ένα αίτημα ατομικό μπορεί να είναι και συλλογικό».
Πηγή Καθημεορινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου