Εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί μυστικών αναλύσεων που εκτιμούν στο κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στην παγκόσμια οικονομία, είναι προφανές ότι το οικονομικό σοκ μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί, οπότε τα ρίσκα που αναλαμβάνονται από όλες τις πλευρές τεράστια. Κατά συνέπεια, το κίνητρο συμβιβασμού ακόμα μεγαλύτερο. Εάν μάλιστα αθροιστούν τα ποσά που θα κοστίσει το Grexit στις οικονομίες χωρών της Ευρωζώνης, το σύνολο βγάζει το χρέος της Ελλάδας πολλές φορές…
Όπως αναφέρει η Ημερησία, το οικονομικό σοκ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα προκαλέσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με μυστικές εκθέσεις και εκτιμήσεις διεθνών οίκων αλλά και των ίδιων των δανειστών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνουν ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τη Real News μια τέτοια μυστική έκθεση έχει στα χέρια του και ο Μ. Ντράγκι, γι’ αυτό και η ΕΚΤ κάνει ασκήσεις προσομοίωσης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters έλεγε ότι «ένα Grexit θα μπορούσε να σκάψει βαθιά στις τσέπες της ΕΚΤ».
Καθώς η πολιτική αντιπαράθεση με την Αθήνα «παγώνει» την πρόσβαση της χώρας σε δάνεια από τα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αντλήσει σημαντικά ποσά από την ΕΚΤ, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον «λογαριασμό». Επίσης μια έξοδος θα προκαλούσε απώλεια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αβεβαιότητα έχει ωθήσει την ΕΚΤ να εξετάσει τον αντίκτυπο ενός Grexit, αποκαλύπτοντας έναν μεγάλο πιθανό λογαριασμό για τη Φρανκφούρτη και τις χώρες που τη στηρίζουν.
Στην έκθεση της ΕΚΤ προσομοιώνονται σενάρια, τα οποία υπολογίζουν ότι μόνο για την Ιταλία (που καλύπτει το 17% του κεφαλαίου της ΕΚΤ) το ύψος των ζημιών κυμαίνεται από 61,2 δισ. ευρώ έως 81 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% του ιταλικού ΑΕΠ, αναφέρει δημοσίευμα του RealMoney της εφημερίδας Realnews.
Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία για την οποία το κόστος ενός ενδεχόμενου Grexit ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 90 δισ. ευρώ και την Ισπανία με 50 δισ. ευρώ. Η ζημιά ενός Grexit αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ για την Εσθονία, στο 4,2% για τη Σλοβακία και στο 5,3% για τη Μάλτα.
mignatiou.com