Αθήνα, 5
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση με όσο το δυνατόν λιγότερα μέτρα, κάτι που έχει ως προϋπόθεση την «έξωση» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα –ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, εξ ου και το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για σκληρό πολιτικό πόκερ.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους και τις εντυπώσεις πως «μυρίζει» 2015. Εμφανίστηκε… εντυπωσιακά αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός των επόμενων ημερών, την ώρα, όμως που… έστελνε μήνυμα πως η κυβέρνηση «δεν πάει ούτε χιλιοστό» πέρα από την συμφωνία της 13ης Ιουλίου.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «διεθνοποιήσει» το θέμα με τα «σκοτεινά σχέδια» του ΔΝΤ, έχοντας ως στόχο να πετύχει την «έξωση» του Ταμείου από τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Μάλιστα, χθες, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το πώς έχει χειριστεί το θέμα της ελληνικής κρίσης η «ευρωπαϊκή οικογένεια», καθώς στο Μαξίμου διαβλέπουν ότι, βοηθούντος του προσφυγικού, αλλά και του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι –ακόμη και το «σκληρό» Βερολίνο- να ρίξουν νερό στο κρασί των απαιτήσεών τους και να κλείσουν την αξιολόγηση εδώ και τώρα με λιγότερα μέτρα –και πάντως όχι με περισσότερα απ’ όσα μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η χώρα.
Με κομμένη την ανάσα
Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι έτοιμοι να «διώξουν» το ΔΝΤ από τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία) αποκλείεται να μπουν στην διαδικασία να «περάσουν» από τα Κοινοβούλιά τους νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας, στο οποίο δε θα συμπεριλαμβάνεται το ΔΝΤ. Κατά συνέπεια, στο Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνεται η αγωνία σε δύο επίπεδα: πρώτον, στο επίπεδο της «μεγάλης εικόνας», δηλαδή στο κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα «παραμερίσουν» τις αξιώσεις του ΔΝΤ ή όχι. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά σε αυτή την εικόνα, πρόσθετη ανησυχία στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα δημιουργούν οι πρώτες δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, που δείχνουν ότι Βρυξέλλες και Βερολίνο τηρούν ίσες αποστάσεις και επιχειρούν να υποβαθμίσουν την όλη υπόθεση, στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου να… μην ποντάρει στις αποκαλύψεις των Wikileaks για την υπέρβαση των δύσκολων μέτρων.
Το δεύτερο επίπεδο για το οποίο αγωνιά το Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με την εικόνα της διαπραγμάτευσης στο ξενοδοχείο Χίλτον: δηλαδή, αγωνία της κυβέρνησης αποτελεί το κατά πόσον η κρίση μεταξύ ΔΝΤ και Μαξίμου θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την διαπραγμάτευση. Αυτό διότι, υπάρχουν αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η κρίση μεταξύ ΔΝΤ και Αθήνας θα επιταχύνει την διαπραγμάτευση και άλλες, που προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο: ότι θα τιναχτούν τα πάντα στον αέρα.
Τώρα αξιολόγηση και
για χρέος… βλέπουμε
Σε κάθε περίπτωση, βασική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση, δια χειρός Μέρκελ ενδεχομένως, βάσει της οποίας θα κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και «ούτε ένα ευρώ παραπάνω», όπως λένε στο Μαξίμου. Κατά πληροφορίες, μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε η κυβέρνηση να την υποστηρίξει ως συμφωνία που δεν υπερβαίνει «ούτε ένα χιλιοστό» την συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού. Έστω κι αν αυτή η «ενδιάμεση λύση» οδηγήσει πιο πίσω την συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Εξάλλου, επ’ αυτού έχει προϊδεάσει εδώ και καιρό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, όταν είχε υποστηρίξει ότι η συζήτηση για το χρέος απλώς θα ανοίξει το καλοκαίρι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κλείσει πολύ αργότερα –ίσως στο τέλος του χρόνου. «Αυτή τη στιγμή επείγει να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία. Η διευθέτηση του χρέους αποτελεί δέσμευση των Ευρωπαίων και μπορούμε να την δούμε αργότερα», λέει κυβερνητικός παράγοντας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αξιολόγηση και όχι το χρέος.
Ν.Δ.: Στην θαλπωρή
των ψευδαισθήσεων
ο Αλέξης Τσίπρας
Η ηγετική ομάδα του κόμματος εκτιμά ότι στήνεται «σκηνικό καλοκαιριού 2015»
Στη…θαλπωρή των ψευδαισθήσεων βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με την ανάλυση της ηγεσίας της Ν.Δ. κεντρικά στελέχη της οποίας αναφέρουν ότι ακόμα και το χαρτί της δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης» καίγεται ή ακόμα και εάν δεν καεί όλο, θεωρούν ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση σ’ ότι αφορά το πολιτικό κλίμα.
Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. διαπιστώνει να στήνεται και πάλι «σκηνικό καλοκαιριού του 2015» και υποστηρίζει ότι οι πολίτες δεν θα δεχθούν ένα ακόμα ψέμα. Και αυτό διότι, όπως μεταδίδεται από τη Συγγρού, με τα όσα συμβαίνουν και την προετοιμασία της επικείμενης κατά την ίδια, «θριαμβευτικής συνθηκολόγησης» του πρωθυπουργού, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν 5,5 δις € με φοροκαταιγίδα και μείωση συντάξεων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «επικοινωνιακά παιχνίδια» τα οποία πλήττουν την εικόνα της χώρας και την εκθέτουν στη διεθνή κοινή γνώμη και στους πιστωτές.
«Η κατάσταση στην κοινωνία είναι δραματική» τονίζει Ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις που «καρκινοβατούν και γίνονται, για άλλη μια φορά, αντικείμενο επικοινωνιακών παιχνιδιών, όπως αυτά τα οποία βιώσαμε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε»
Στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός κατασκευάζει εχθρούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς, προετοιμάζοντας την «θριαμβευτική συνθηκολόγηση», σύμφωνα με το ειρωνικό σχόλιο που γίνεται.
«Ο Τσίπρας και η επικίνδυνη για τον τόπο ομάδα του, τζογάρει με την τύχη της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο.
Εν αναμονή των νέων σκληρών μέτρων, τα οποία αναμένουν στη Συγγρού, η Ν.Δ. προτάσσει το επιχείρημα ότι οι «τελευταίοι ερασιτεχνικοί χειρισμοί του πρωθυπουργού και της παρέας του Μαξίμου», θυμίζουν όλο και περισσότερο το ολέθριο για τη χώρα 2015, που ο κ. Τσίπρας οδήγησε τη χώρα στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls, στον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, στην κατάρρευση της οικονομίας και τελικά στο 3ο επώδυνο Μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν ολισθηρό δρόμο με την αξιολόγηση, που οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπως το καλοκαίρι του 2015. Παρά τις διαβεβαιώσεις, αποδεικνύεται ότι απέχουμε αρκετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είναι η άποψη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια που εμμένει ότι η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ως εκ τούτου είναι καιρός η κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια που αφορούν το μέλλον της χώρας.
«Στήνεται το ίδιο σκηνικό με το καλοκαίρι 2015 ώστε να εκβιαστούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ & να ψηφίσουν τα μέτρα» λέει ο συντονιστής του τομέα Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάκης Βορίδης, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο των Εκλογών.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σ/Κ όλοι οι λακέδες του Σύριζα σε χρόνο μηδέν, πρόλαβαν να χωρίσουν ξανά τους Έλληνες σε προδότες και σε όργανα του ΔΝΤ, κατά το περυσινό αφήγημα των Γερμανοτσολιάδων κλπ μόνον που τώρα είναι διασκευασμένο λίγο καθώς φέτος οι Γερμανοί είναι Φίλοι μας κατά τον κ. Τσίρα… Ας ελπίσουμε μόνον να μην ζήσουμε το περυσινό ξανά ολόκληρο διότι αυτή την φορά δεν θα την γλιτώσουμε όπως πέρυσι..» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
Η αξιωματική αντιπολίτευσης ανεβάζει τους τόνους σε όλα τα επίπεδα και χαρακτηρίζει ανεύθυνο τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατά την ίδια έχει ως μοναδικό στόχο του την παραμονή στην εξουσία, αδιαφορώντας για τη ζημιά που κάνει στην Ελλάδα. «Η χώρα με την δραματοποίηση της κατάστασης που επιχειρεί ο Τσίπρας και η ομάδα του Μαξίμου δεν κερδίζει, αλλά αντίθετα οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα, ιδιαίτερα επικίνδυνα».
«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, διότι καθυστερεί έξι μήνες και επαναλαμβάνει ένα δυσάρεστο έργο που έχουμε ξαναδεί» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης στο Στάρ, η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αν η κυβέρνηση πιστεύει οτι το ΔΝΤ θέλει να χρεοκοπήσει τη χώρα μας τότε πρέπει να κόψει την διαπραγμάτευση με το Tαμείο».
Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, η διαπραγματευτική θέση της χώρας μετά τα όσα συνέβησαν έχει αποδυναμωθεί αρκετά και πλέον είμαστε προ των πυλών φοροκαταιγίδας και περικοπών.