Σειρά τεχνικών μέτρων για να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνει σήμερα η Κομισιόν, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων/μεταναστών αλλά και οι απειλές για την ασφάλεια, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες.
Στην πρόταση, την οποία έχει δει το Reuters, η Κομισιόν αναφέρει πως το μακελειό στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες έφερε πιο έντονα στο επίκεντρο της προσοχής την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων, του μεταναστευτικού και της ασφάλειας.
Σημειώνεται πως χθες ο επικεφαλής της Europol, Rob Wainwright, δήλωσε πως υπάρχει «έμμεση σύνδεση» της μεταναστευτικής κρίσης με την ισλαμιστική απειλή, σημειώνοντας πως ορισμένοι ισλαμιστές μπήκαν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι την χαοτική εισροή μεταναστών. Παράλληλα, και ηFrontex έχει πει πως οι δυο από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
«Είναι γνωστό πως πολίτες της ΕΕ έχουν περάσει τα εξωτερικά σύνορα για να ταξιδέψουν σε εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής για τρομοκρατικούς σκοπούς και η επιστροφή τους συνιστά κίνδυνο», αναφέρει στην πρότασή της η Κομισιόν, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν αποδείξεις ότι τρομοκράτες έχουν χρησιμοποιήσει οδούς παράτυπης μετανάστευσης για να εισέλθουν στην ΕΕ».
Ωστόσο, η ΕΕ έχει πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων για τη διαχείριση των συνόρων και την επιβολή του νόμου, που εμφανίζουν πολλά κενά και πολλές φορές δεν είναι διαλειτουργικές. Επίσης, τα δεδομένα τωντελωνειακών αρχών βρίσκονται σε ξεχωριστή βάση.
Έτσι, η Κομισιόν υποβάλλει σήμερα τεχνικές προτάσεις για να ενισχυθούν οι βάσεις αυτές και να βελτιωθεί ο τρόπος αλληλο-επικοινωνίας τους, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κοινού interface αναζήτησης.
Οι προτάσεις σε γενικές γραμμές δεν αποτελούν κάτι νέο, όμως η εφαρμογή τους απαιτούν περίπλοκα μέτρα που ενέχουν πολλά τεχνικά και νομικά προβλήματα στην προσπάθεια εξισορρόπησης της ανάγκης για προστασία των προσωπικών δεδομένων, με την ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας.
Η Κομισιόν αναθεώρησε επίσης πρόταση που έγινε για πρώτη φορά το 2013, η οποία προβλέπει ένασύστημα «εισόδου-εξόδου» για ανθρώπους εθνικότητας τρίτης χώρας που φτάνουν στην ΕΕ, προκειμένου να «μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση, μέσω της αντιμετώπισης του φαινομένου της παρατεταμένης παραμονής και να συμβάλει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας».
Το νέο αυτό σύστημα, σύμφωνα με την πρόταση, θα εφαρμοστεί μέχρι το 2020 και θα καταγράφει δεδομένα (μεταξύ των οποίων δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες) ανθρώπων μη ευρωπαϊκής εθνικότητας που φτάνουν από τρίτες χώρες.
Στην πρόταση αναφέρεται και η συμφωνία για την ανταλλαγή λεπτομερών δεδομένων των επιβατών αεροσκαφών, με την Κομισιόν να αναφέρει πως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί «τις επόμενες εβδομάδες» και ότι είναι κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες για αύξηση της ασφάλειας.
euro2day.gr