Κομματική πειθαρχία και στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση με διάταξη που περιέχεται στον νέο «Καλλικράτη» και αφορά τις συγκεκριμένες εκλογές, οι οποίες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν με απλή ανόθευτη αναλογική. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και στον εκλογικό νόμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι έτοιμο. Ωστόσο, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μετά το Πάσχα, ενώ ακόμα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τα κόμματα δεν έχουν ενημερωθεί για το τι ακριβώς θα περιέχει. Η καθυστέρηση (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα), εκτός των άλλων οφείλεται και σε εσωκομματικές διαφωνίες όσον αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη τη Μ. Παρασκευή.
Η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές, από αντάρτες και υποψηφίους της ΛΑΕ, με διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καθορίζει ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια υποψηφίων για τη δημαρχία πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον αριθμός υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ίσος με τον αριθμό των εκλεγομένων ανά δήμο. Κατά ανώτατο όριο ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ανά παράταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το +10% του αριθμού των εκλεγομένων ανά δήμο. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που εκλέγεται εξαρτάται από το μέγεθος του δήμου. Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων εκλέγονται συνολικά 49 δημοτικοί σύμβουλοι, οπότε με βάση τη νέα νομοθεσία, εφόσον ισχύσει, σε κάθε ψηφοδέλτιο πρέπει να συμπεριλαμβάνονται από 49-54 υποψήφιοι.
Ωστόσο, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ειδικά στους μεγάλους δήμους να υπάρχουν ψηφοδέλτια με μικρό αριθμό υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα βέβαια να αποδυναμώνονται υποψηφιότητες υποστηριζόμενες από κόμματα ή κομματικούς μηχανισμούς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει την απλή και «ανόθευτη» αναλογική ως το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις. Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών σε συνάντησή του με την ΚΕΔΕ είχε καθησυχάσει τους δημάρχους ότι θα θεσμοθετηθούν δικλίδες που θα εξασφαλίζουν κυβερνησιμότητα σε δήμους στους οποίους ο δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Φαίνεται, όμως, πως επικράτησε η άποψη της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, «σήμερα σε 90 δήμους σε σύνολο 325, οι αποφάσεις λαμβάνονται στο δημοτικό συμβούλιο συναινετικά. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να επεκταθεί».
Κοινό συνέδριο
Πάντως, η ΚΕΔΕ και η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) αποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινού συνεδρίου στις 18 και 19 Απριλίου στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.