Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση ώστε να απενεργοποιήσει υγειονομικές «βόμβες» στην πιο κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Μία από αυτές, και δικαιολογημένα είναι, εξαιτίας του συνωστισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής, οι Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο το αρμόδιο Υπουργείο σε απόλυτο συντονισμό με το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δομών φιλοξενίας από τον κορωνοϊό. Ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, θωρακίστηκαν τα σύνορα και έγινε αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου. Εφαρμόστηκε προσεκτικός διαχωρισμός των νέων αφίξεων, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον διαμένοντα πληθυσμό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αφίξεις που μεταφέρθηκαν σε νέες κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα. Παράλληλα, επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί κυκλοφορίας. Εγκαταστάθηκαν επαρκώς εξοπλισμένοι υγειονομικοί σταθμοί περιμετρικά των ΚΥΤ.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης που παραχωρεί συνέντευξη, σήμερα, στο Newpost δεν πρόλαβε να καθίσει στην καρέκλα του και ήδη μετράει τέσσερις πολύ σοβαρές κρίσεις:
Κρίση 1: Την έκρηξη αφίξεων μεταναστών/προσφύγων του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
Κρίση 2: Στη συνέχεια τις αντιδράσεις και τα επεισόδια στα νησιά για κλειστές ελεγχόμενες δομές
Κρίση 3: Τα επεισόδια στον Έβρο και την ασύμμετρη απειλή της Τουρκίας με «όπλο» τους μετανάστες
Κρίση 4: Το ξέσπασμα της πανδημίας και την απειλή του κορωνοϊού
Την καθιέρωση καραντίνας 14 ημέρων «για τις νέες αφίξεις», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Newpost , προκειμένου, σε συνδυασμό με το ότι «οι δομές τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό» να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη που «δικαιολογημένα ανησυχεί» καθώς στη χώρα μας διαμένουν σήμερα 100.000 σε δομές φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ». Ωστόσο, όπως, αποκαλύπτει ο Υπουργός, η Τουρκία με «με πρόφαση τον κορωνοϊό, αρνήθηκε να δεχθεί ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών».
Συμπληρώνει δε ότι, «στα νησιά, ευτυχώς, δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», ενώ «μέσα στο πρώτο τρίμηνο έχουμε πραγματοποιήσει 10.000 μεταφορές προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αριθμός που δεν υπερκάλυψε απλώς τις αφίξεις αυτής της περιόδου, αλλά και οδήγησε στη μείωση κατά 5,2% των διαμενόντων στα ΚΥΤ των νησιών». Και στέλνει μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες των νησιών για τις κλειστές ελεγχόμενες δομές, «με τις νέες συνθήκες η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση προχωρά στην όψιμη παραδοχή της ανάγκης δημιουργίας αυτών των κέντρων. Μια παραδοχή που σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, έχει οδηγήσει στην επιτάχυνση της μετατροπής των υφιστάμενων ανοιχτών δομών σε κλειστές. Από την άλλη, περιμένουμε να μεταφραστούν και σε ουσιαστικές προτάσεις από τους Δήμους της Χίου και της Λέσβου».
Ο κ. Μηταράκης κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, ότι «στην Ελλάδα πήραμε μέτρα νωρίτερα και με αποφασιστικότητα και μέχρι στιγμής έχουμε περιορίσει τις επιπτώσεις. Ο κρατικός μηχανισμός έδειξε αντανακλαστικά σωτήριας ετοιμότητας, αλλά και υψηλού συμβολισμού. Μια αντίδραση που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα, στην οργάνωση του κράτους μας», ενώ τονίζει πως «η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει υφάνει ένα στιβαρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, με τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την μακροχρόνια σταθερότητα της οικονομίας μας».
Επισημαίνει ακόμα σε σχέση με όσους επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, ότι, «Είμαστε μέσα στην κρίση, δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θα στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία και αυτό το δείξαμε από την πρώτη στιγμή. Με αποφασιστικότητα αλλά και με σύνεση».