Ακόμη ένα προωθητικό βίντεο θεματικού τουρισμού για τη Ρόδο, αυτή τη φορά για το ψαράκι Gizani, σε συνεργασία με το Ενυδρείο της Ρόδου, παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γεώργιος Τόππος, η βιολόγος– ωκεανογράφος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κα Βίβιαν Λουιζίδου – Μαρκοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι του Ενυδρείου.
Υπενθυμίζουμε ότι το βίντεο για το Gizani είναι το 10ο στη σειρά προωθητικό βίντεο θεματικού τουρισμού που έχει δημιουργήσει η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Δήμου Ρόδου για την περαιτέρω προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.
«Η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου, προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να προωθήσει τον εναλλακτικό και θεματικό τουρισμό του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου, δημιουργήσαμε ακόμη ένα βίντεο αυτή την φορά για το ψάρι ‘Γκιζάνι’ (Gizani ) της Ρόδου που είναι μοναδικό είδος και το συναντούμε μόνον στο νησί μας. Eμείς, συνεχίζουμε τις ενέργειες και τις δράσεις για να δώσουμε την ευκαιρία τόσο στους επισκέπτες, όσο και στους εν δυνάμει επισκέπτες μας να μπορέσουν να γνωρίσουν τον πλούσιο φυσικό πλούτο που διαθέτει το νησί» είπε στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος κ. Τόππος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, Γεώργιος-Άγγελος Χατήρης, επισήμανε την αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου στο πλαίσιο της ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος: «Η αποστολή του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου (Ενυδρείο) είναι η έρευνα στην θάλασσα, αλλά έχουμε αρχίσει να ερευνούμε και τα γλυκά νερά. Γι αυτό ερευνούμε και το ‘Γκιζάνι’ διαβεβαιώνοντας πως θα είμαστε στο πλευρό του Δήμου, για ό,τι χρειαστεί».
Εξηγώντας το project για το ‘Γκιζάνι’, η βιολόγος– ωκεανογράφος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κα Βίβιαν Λουιζίδου, υπογράμμισε τα εξής: «Παρουσιάζουμε, σήμερα, το βίντεο για το ‘Γκιζάνι’ ενώ είχε προηγηθεί ένα ανάλογο βίντεο για το Ενυδρείο και τις εγκαταστάσεις μας, που αποτελεί ένα ιστορικό κτήριο για το νησί. Το ψάρι αυτό, είναι ένα είδος που οι περισσότεροι Ροδίτες το γνωρίζουν. Γι αυτό και ήρθε η ώρα, να το γνωρίσουν και οι επισκέπτες μας αλλά και όσοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και σε σπάνια είδη. Για το συγκεκριμένο είδος, επειδή βρίσκεται στα γλυκά νερά του νησιού, σε υδατοδεξαμενές που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές πιέσεις (λόγω της κλιματικής κρίσης, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της μεγάλης ζήτησης γλυκού νερού) κρίνεται πλέον σημαντικό να προστατέψουμε τους υδροβιότοπους αυτού του είδους. Το ‘Γκιζάνι’ υπάρχει στο Ενυδρείο της Ρόδου, οπότε ο επισκέπτης μας μπορεί να το δει εκεί ή σε οργανωμένους περιπάτους. Το ‘Γκιζάνι’ θεωρείται… πρωταθλητής της επιβίωσης αφού καταφέρνει να επιβιώνει σε αντίξοες συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλές συνθήκες οξυγόνου, οπότε είναι σπάνιο είδος και πρέπει να το προστατέψουμε!»
Από την πλευρά του, ο βιολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζής, τόνισε τα εξής: «Το ‘Γκιζάνι’ υπάρχει εδώ και… εκατομμύρια χρόνια στη Ρόδο –πολύ πριν εμφανιστεί άνθρωπος!!! Απλά, το ανακαλύψαμε το 1926 σαν είδος. Υπάρχει σε όλο το νησί, το συναντάμε στο Ροδίνι, στην Κρεμαστή και αλλού. Η απειλή για το ‘Γκιζάνι’ είναι πέραν της κλιματικής κρίσης, είναι τα ξενικά είδη και κυρίως η αμερικανική νεροχελώνα, την οποία έχουν τα PetShops στη Ρόδο και όταν κάποιοι τα βαρεθούν τα αφήνουν πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον. Το συγκεκριμένο είδος της νεροχελώνας το συναντάμε σε όλο το νησί και είναι πιθανό να τρέφεται με αυτό το ψάρι. Το ‘Γκιζάνι’ είναι πολύ μικρό (3-5 εκατοστά) και δεν είναι εύκολα ευκρινές»».
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΔΟΥΣΩΝ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ
Σε ερώτηση τι γίνεται με τους πληθυσμούς των μεδουσών που εμφανίσθηκαν στο νησί και έχουν προκαλέσει αναστάτωση, ο κ. Καλαϊτζής απάντησε: «Εμείς παρακολουθούμε το φαινόμενο από την αρχή που εμφανίσθηκαν οι μέδουσες και αυτή την περίοδο, έχουν μειωθεί κατά πολύ οι καταγραφές. Οι εκτιμήσεις μας, είναι ότι στις επόμενες ημέρες θα έχει εξασθενίσει το φαινόμενο –λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, αλλά και τα ρεύματα που τις σπρώχνει προς τα βόρεια. Φαίνεται πως δεν βρίσκουν πια τροφή ενώ εμφανίζονται παράσιτα που τις κάνουν και ασθενούν. Οι θηρευτές τους, είναι οι θαλάσσιες χελώνες».
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, Rhopilema nomadica, το οποίο εμφανίστηκε στο νησί στα μέσα Μαρτίου και πλέον παρατηρείται σε αρκετές παραλίες του, είναι γνωστή και ως νομαδική μέδουσα, έχει ημισφαιρικό σχήμα, διαφανές-γαλαζωπό χρώμα και διάμετρο συνήθως 30-40 εκατοστά αν και μπορεί να φτάσει στην πορεία και το 1 μέτρο.
Στην κάτω επιφάνεια του σώματός της, υπάρχουν 8 πλοκάμια με νηματοκύστεις, δηλαδή μικρά κεντριά με δηλητήριο, που αν έρθουν σε επαφή με το δέρμα προκαλούν έντονο πόνο, αίσθημα καύσου, κνησμό και ερεθισμό της περιοχής. Γι΄αυτό, ακόμη και αν βρούμε μια μέδουσα στη παραλία, αποφεύγουμε την επαφή με γυμνά χέρια!
Όπως όλες οι μέδουσες έτσι και η Rhopilema nomadica είναι πλαγκτονικός οργανισμός δηλαδή παρασύρεται από τα θαλάσσια ρεύματα, οπότε η εμφάνισή της είναι παροδικό φαινόμενο και συνδέεται άμεσα με τις υδροδυναμικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά. Από τη δεκαετία του 1980, καταγράφονται περιοδικές εξάρσεις του πληθυσμού στις ελληνικές θάλασσες.
Ταυτόχρονα, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη άρα και της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τέτοιων εξάρσεων στους πληθυσμούς των μεδουσών. Επιπλέον, η μείωση των θαλάσσιων χελωνών, των οποίων οι μέδουσες αποτελούν βασική τροφή, αλλά και της υπεραλίευσης μεγάλων πελαγικών ψαριών, συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.
Οι βασικές οδηγίες σε περίπτωση μιας δυσάρεστης «συνάντησης» με μία μέδουσα Rhopilema nomadica:
– Αφαιρούμε τα πλοκάμια ή άλλα υπολείμματα της μέδουσας, χρησιμοποιώντας μια πλαστική κάρτα, ένα τσιμπιδάκι, ένα ξύλο ή ακόμα και ένα πλαστικό φτυαράκι από παιδικό παιχνίδι. Δεν ακουμπάμε τη μέδουσα με γυμνά χέρια!
https://www.dimokratiki.gr/06-04-2024/parousiastike-to-promo-vinteo-gia-to-gkizani/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.