Η θλιβερή διαπίστωση των περασμένων δεκαετιών ότι «οι Ελληνες είναι τα γκαρσόνια της Ευρώπης» δεν έχει αλλάξει και πολύ όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα της αγοράς εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 53.800 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, αφορούσαν υποψηφίους με απολυτήριο Λυκείου.
Από τη μία πλευρά η Ελλάδα είναι ψηλά στους δείκτες της υπερεκπαίδευσης και από την άλλη εξαναγκάζει τους νέους να συμβιβαστούν με δουλειές χαμηλότερων δεξιοτήτων για να μη μείνουν άνεργοι, αφού μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου βρίσκουν εύκολα εργασία. Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο δυσοίωνα όταν ο έλεγχος επικεντρώνεται ανά επίπεδο εκπαίδευσης. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου μπορούν να βρουν πιο εύκολα δουλειά στην Ελλάδα (9η θέση στην Ε.Ε.), στοιχείο που δείχνει ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι χαμηλής ποιότητας και δεν απαιτούν υψηλό γνωστικό επίπεδο. Αντίθετα, στην απορρόφηση των πτυχιούχων ΑΕΙ η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο σκαλί της Ε.Ε. (στην 27η θέση), με όλες τις χώρες, ακόμα και τη Βουλγαρία, να εμφανίζονται σε υψηλότερες θέσεις. Μάλιστα ακόμη μικρότερο είναι το ποσοστό της απορρόφησης των νέων έως 34 ετών στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Ετσι, ενώ η νεότερη γενιά θεωρείται η πιο καλά εκπαιδευμένη κατέχοντας τα περισσότερα προσόντα, η απασχόληση των νέων στην Ελλάδα κατευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό στο λιανικό εμπόριο, στην εστίαση και τον τουρισμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, η χώρα μας κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. ως προς την αναντιστοιχία εργασίας και εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Πηγή: newmoney,gr