Κλάδο-κλειδί της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με τίτλο «Η Συμβολή του Ξενοδοχειακού Κλάδου στην Ελληνική Οικονομία» που παρουσιάστηκε στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στην έκθεση HORECA, που πραγματοποιείται στο Metropolitan Expo. Για το θέμα, μιλάει στη “δ” η πρόεδρος του ΙΤΕΠ και έπαρχος Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τονίζοντας πως η περιοχή μας, το Νότιο Αιγαίο, αποτελεί την περιφέρεια – πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας μας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Επίσης αναφέρεται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στο τέλος ανθεκτικότητας αλλά και στις προτεραιότητές της, ως επάρχου της Κω για το νησί.
• Κυρία Σβύνου, πρόσφατα παρουσιάστηκε η έρευνα του ΙΤΕΠ σχετικά με τη συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Η ετήσια έρευνα του ΙΤΕΠ είναι αυτή που αποτυπώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία λειτούργησαν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Στη φετινή έρευνα, βασιζόμενοι σε μελέτη του ΙΤΕΠ για τη συνεισφορά του ξενοδοχειακού κλάδου στην εθνική οικονομία, υπολογίσαμε τα συνολικά τους οικονομικά αποτελέσματα (άμεσα και έμμεσα).
Όταν λοιπόν οι επενδύσεις φτάνουν το ένα δισ. ευρώ, με το 20% αυτών να αφορούν επενδύσεις σε πράσινη λειτουργία, όταν η συνολική οικονομική συμβολή των ξενοδοχείων αγγίζουν το 6% του ΑΕΠ και όταν ο αριθμός θέσεων εργασίας άμεσων και έμμεσων φτάνουν τις 340.000, τεκμηριώνεται πόσο ζωτικός για την εθνική μας οικονομία είναι ο κλάδος αυτός.
Παράλληλα σε προηγούμενη μελέτη μας, βλέπουμε το οξύμωρο της υπερφορολόγησης του κλάδου της ξενοδοχίας, τεκμηριώνοντας πως η φορολόγηση στο κόστος δημιουργίας του προϊόντος του ξενοδοχειακού κλάδου είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με αυτή των άλλων κλάδων της οικονομίας (19,1% με 10,2%). Στην ίδια κατεύθυνση ο Έλληνας ξενοδοχειακός επιχειρηματίας δέχεται επιπλέον δασμούς, όπως το υπεραυξημένο τέλος ανθεκτικότητας, την αύξηση του φόρου παρεπιδημούντων και των δημοτικών τελών.
Τα παραπάνω συνεπάγονται πως ενώ ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων εμφανίζεται αρκετά υψηλότερος το 2024 σε σχέση με το 2023, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα.
Δεν μπορώ να μη σταθώ στην περιοχή μας, το Νότιο Αιγαίο, που αποτελεί την περιφέρεια – πρωταθλήτρια μεταξύ όλων των περιφερειών της χώρας μας, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
• Πώς προχωρά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας; Υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις από την πλευρά σας, των ξενοδόχων.
Δεν είναι απλά επιφυλάξεις, είναι σοβαρές αντιρρήσεις στην εφαρμογή ενός συστήματος που συνιστά καθεστώς ομηρίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη «ομηρία» καθώς δεδομένων των πεπαλαιωμένων εργασιακών κανονισμών, η ψηφιακή κάρτα έρχεται να αναδείξει τα ανεφάρμοστα που καλούνται να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις που έχουν δυναμικό -νευραλγικό χαρακτήρα λειτουργίας, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.
Θέλω να το επισημάνω: Δεν είναι η κάρτα εργασίας το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εργασιακή νομοθεσία. Πρώτα τη διορθώνουμε, την προσαρμόζουμε στην πραγματικότητα και μετά θεσμοθετούμε το σύστημα ελέγχου. Στη χώρα μας, το πάμε ανάποδα.
Θα γίνω ακόμα πιο κατανοητή αναφερόμενη σε πραγματικές καταστάσεις. Βάσει της εργατικής νομοθεσίας, ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται ΜΟΝΟ πενθήμερο -πλην της τουριστικής περιόδου (βάσει ΣΣΕ μεταξύ ΠΟΞ-ΠΟΕΕΤ) από 15 Μαΐου εως 15 Οκτωβρίου και με τις πληρότητες να είναι υψηλές, όπου επιτρέπεται το εξαήμερο. Αν ένας εργαζόμενος θελήσει να εργαστεί παραπάνω, δηλαδή ακόμη μία μέρα, είναι παράνομος και ο ίδιος και η επιχείρηση που θα τον προσλάβει. Πόσο αντιδημοκρατικό είναι να μην επιτρέπεις σε έναν άνθρωπο να εργαστεί όσο ο ίδιος επιθυμεί έτσι ώστε να αυξήσει το εισόδημά του; Ποιος θα καλύψει οικονομικά το έξτρα εισόδημα που θα μπορούσε να εισπράττει αλλά δεν του επιτρέπεται να το κάνει;
Παράλληλα οι επιχειρήσεις, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού πώς θα ανταπεξέλθουν; Είναι εύκολο για ένα εστιατόριο να έχει δυο σεφ ώστε να μπορούν να εργάζονται πενθήμερο; Σαφέστατα και όχι… Άρα για να είναι νόμιμο ένα εστιατόριο θα πρέπει να κλείνει τουλάχιστον μία μέρα την εβδομάδα και τις υπόλοιπες να λειτουργεί με περιορισμένο ωράριο…. Για να σκεφτούμε τι θα γινόταν για την οικονομία της χώρας αλλά και για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών αν ΟΛΑ τα εστιατόρια έκλειναν την ίδια μέρα…;
Είναι λυπηρό -για να κλείσω το θέμα- σε μία χώρα όπου ο τουρισμός είναι οικονομικός πυλώνας να λαμβάνονται αποφάσεις αναχρονιστικές, αντιτουριστικές και να μην ακούγονται τα συλλογικά όργανα. Εχουν γίνει άπειρες παρεμβάσεις αλλά καμία απόκριση από το Υπουργείο εργασίας… Διάλογος ουσιαστικός, τελικά δεν υπήρξε ποτέ και αυτό φάνηκε εμπράκτως καθώς ΚΑΜΙΑ πρόταση της ΠΟΞ ή του ΞΕΕ δεν λήφθηκε υπόψιν…
• Πολύς λόγος έχει γίνει από τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης για το τέλος ανθεκτικότητας. Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κινήθηκε σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πώς θα λειτουργήσει το τέλος, στην πράξη, κατά την εκτίμησή σας;
Είναι απαράδεκτη η απανωτή υπεραύξηση του τέλους ανθεκτικότητας καθώς από 1η Απριλίου ήδη ξεκίνησε και τις λίγες αυτές μέρες που κάποιοι δειλά δειλά άνοιξαν, γίνονται αποδέκτες παραπόνων αλλά ακόμα και ακυρώσεων, από τους επισκέπτες.
Το τραγελαφικό είναι ότι ο Απρίλιος, ο Μάιος, ο Οκτώβριος, θεωρούνται μήνες αιχμής καθώς υπόκεινται στο υπερ-αυξημένο τέλος, όταν τους μήνες αυτούς η μέση τιμή πώλησης δωματίων είναι ιδιαίτερα χαμηλή προκειμένου να γίνει ελκυστικός ο προορισμός. Αυτό δείχνει πόσο απέχουν οι λαμβάνοντες αποφάσεων από την επιχειρηματική πραγματικότητα…
Όσον αφορά στην «κόντρα» ΠΕΔ -Περιφέρειας, είναι ένα κλασικό ελληνικό φαινόμενο… όπου αντί να ενωθούν οι δυνάμεις για την αυτονόητη διεκδίκηση, γίνεται διαμάχη για το ποιος θα πάρει πρώτος τα χρήματα… Μα αυτή ακριβώς ήταν η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Ποσοστό των εσόδων να παραλαμβάνεται από την Περιφέρεια και να αποδίδεται στους Δήμους ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ με τη δέσμευση επένδυσής τους σε υποδομές και έργα βιωσιμότητας. Άρα όταν η Κως παράγει 30 εκατομμύρια, ποσοστό αυτού πηγαίνει πίσω στο ίδιο το νησί, με τη διαφορά ότι πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και δέσμευση εκτέλεσης έργων. Πού είναι η διαφωνία; Γιατί η αντίδραση; Και μάλιστα πού ήταν η φωνή της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ΠΡΙΝ την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση της ανταποδοτικότητας ποσοστού του τέλους ανθεκτικότητας;
• Με την ιδιότητά σας ως έπαρχος, θα ήθελα να μας αναφέρετε ποιες είναι οι προτεραιότητες για το 2025.
Στο νησί μας εκτελείται τη δεδομένη στιγμή το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των τελευταίων δεκαετιών, ένα έργο 110 εκ. ευρώ που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο μελέτη για την αναμόρφωση του άξονα Κω-Αεροδρόμιο, μία μελέτη που θα την ακολουθήσει ένα μεγάλο έργο, για την ασφάλεια του επαρχιακού οδικού δικτύου της Κω. Τα έργα αυτά συνιστούν τις βασικές μας προτεραιότητες χωρίς όμως να υποτιμάμε και όλες τις χρηματοδοτήσεις που η περιφέρεια έχει δώσει μεσω ΕΣΠΑ στο νησί της Κω.
Πέραν όμως των μεγάλων έργων, στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους φορείς, διοργανώνουμε μαζί τους γεγονότα σημαντικά στον πολιτισμό αλλά και στον αθλητισμό, ενώ παράλληλα τρέχει το διαφημιστικό ψηφιακό πρόγραμμα προβολής της τουριστικής Κω με ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση. Μέλημά μας, πέραν της ποιοτικής αναβάθμισης της καθημερινότητας του πολίτη αποτελεί και η περαιτέρω ανάδειξη του νησιού μας αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, σε έναν νέο οργανισμό της Περιφέρειας που εμπεριέχει και παρατηρητήριο φέρουσας ικανότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.