Ειδήσεις

Μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς το Δημόσιο!

Σε μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών του δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα, προέβη χθες, με την υποβολή δικογράφων, ενώπιον του Πολυμελούς και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, η ΔΟΥ Ρόδου!

Το Ελληνικό Δημόσιο υπέβαλε συγκεκριμένα 9 αιτήσεις κατά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για την κατάσχεση:
-Ποσού 473.049,82 ευρώ από 27 οφειλέτες.
-Ποσού 942.104,74 ευρώ από 6 οφειλέτες.
-Ποσού 341.007,36 ευρώ από 30 οφειλέτες.
-Ποσού 2.956.307,07 ευρώ από 10 οφειλέτες.
-Ποσού 394.878,26 ευρώ από 21 οφειλέτες.
-Ποσού 401.163,32 ευρώ από 4 οφειλέτες.
-Ποσού 573.305,92 ευρώ από έναν οφειλέτη.
-Ποσού 720.792,87 ευρώ από έναν οφειλέτη.
-Ποσού 629.852,64 ευρώ από έναν οφειλέτη.
Επιπλέον υπέβαλε 4 όμοιες αιτήσεις ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για την κατάσχεση:
-Ποσού 200.500,35 ευρώ από 27 οφειλέτες.
-Ποσού 218.958,57 ευρώ από 20 οφειλέτες.
-Ποσού 21.214,14 ευρώ από έναν οφειλέτη.
-Ποσού 243.957,29 ευρώ από 24 οφειλέτες.

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο κίνησε τη διαδικασία, δια του γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του κράτους στη Ρόδο, διότι μετά την κατάσχεση εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα εις χείρας της Εθνικής Τράπεζας των λογαριασμών των ως άνω οφειλετών οι δηλώσεις της Τράπεζας δεν ήταν πλήρεις και δεν ικανοποιούσαν, με αποτέλεσμα να ασκηθούν ανακοπές.

Σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί εξάλλου ο μηχανισμός ηλεκτρονικής επίδοσης κατασχετηρίων σε τράπεζες.
Συγκεκριμένα, οι αναγκαστικές κατασχέσεις υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, θα γίνονται σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή ακόμη και μέσα σε μερικές ημέρες από την επίδοση του κατασχετηρίου, ενώ με το σημερινό σύστημα απαιτούνται μήνες.

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι των 65 εφοριών, στις οποίες υπάρχει δικαστικό τμήμα, θα προχωρούν σε ηλεκτρονικό αίτημα προς τις τράπεζες μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Μητρώο καταθετών” για να πληροφορηθούν τα τραπεζικά υπόλοιπα του οφειλέτη.

Οι τράπεζες θα τους απαντούν μέσα σε μερικές ημέρες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών τους και στη συνέχεια η εφορία θα εκδίδει και θα αποστέλλει με ηλεκτρονικό τρόπο το κατασχετήριο στην τράπεζα.
Η τελευταία θα πρέπει εντός μερικών ημερών να αποδώσει τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου. Μάλιστα, η όλη διαδικασία θα γίνεται χωρίς καμία ειδοποίηση του οφειλέτη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να “σηκώσει” τα χρήματα και το Δημόσιο να μην εισπράξει.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η όλη διαδικασία (από την επίδοση έως και την απόδοση των ποσών στο δημόσιο ταμείο) θα πρέπει να ολοκληρώνεται το πολύ σε 16 ημέρες.
Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, προτιμά τις κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων, από εκείνες των ακινήτων, διότι γίνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς να ενημερωθεί ο οφειλέτης και έτσι δεν θα προλαβαίνει να αντιδράσει.

Οι διατάξεις του ν. 4152/2013 με τις οποίες θεσπίστηκαν οι ρυθμίσεις κρύβουν μια απίστευτη παγίδα, την οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι οφειλέτες. Προβλέπουν, συγκεκριμένα, ότι η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις νέες ρυθμίσεις δεν αναστέλλει το μέτρο της κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη εις χείρας τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις νέες ρυθμίσεις, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις ποσών που αυτός δικαιούται να εισπράξει από τρίτους.

Μπορούν, δηλαδή, να κατάσχουν:
– το 25% των μισθών ή των συντάξεων που δικαιούται να εισπράττει κάθε μήνα ο οφειλέτης. Οι κατασχέσεις δεν μπορούν να επιβληθούν σε ποσά μισθών ή συντάξεων που δεν υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, εφόσον επιβληθεί κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ το μήνα.

– το 50% του εφάπαξ που τυχόν δικαιούται να λάβει ο οφειλέτης από το ασφαλιστικό του ταμείο
– άλλα εισοδήματα και έσοδα του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένων τυχόν ενοικίων, αποζημιώσεων και επιδοτήσεων που έχει λαμβάνειν.
– χρηματικά ποσά τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη.
Ο καταθέτης δεν έχει κανένα τρόπο αντίδρασης και άμυνας, αφού ο νόμος προβλέπει σαφώς την κατάσχεση οφειλής, από τραπεζικό λογαριασμό.

Πρόκειται για τον ΚΕΔΕ (Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) που προβλέπει την δέσμευση ποσού εις χείρας τράπεζας.
Μόλις η τράπεζα παραλάβει το κατασχετήριο θα πρέπει να ελέγξει, αν οι οφειλέτες που αναφέρονται στη λίστα είναι πελάτες της ή όχι.

Αν είναι πελάτες της θα πρέπει αρχικά να δεσμεύσει το ποσό -που σημειώνεται δίπλα στο όνομα του καθένα.
Εντός 8ημέρου το πιστωτικό ίδρυμα θα πρέπει να παραστεί στο Ειρηνοδικείο και να κάνει δήλωση τρίτου, ότι δηλαδή πιστοποίησε τους πελάτες της και δέσμευσε τα χρήματα της απαίτησης.
Στη συνέχεια εντός 10 ημερών θα πρέπει να εκδώσει για να κόψει επιταγή με το ποσό της οφειλής και να τη στείλει με κούριερ στην αρμόδια ΔΟΥ. Η εφορία με τη σειρά της θα επιστρέψει το ποσό στον Δήμο, το ασφαλιστικό ταμείο κλπ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου