«Θεωρούμε ότι στην σημερινή συγκυρία επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση για τους αριθμούς που ευημερούν και την πενία της κοινωνίας. Τα αδιέξοδα είναι παρόντα για τους εργαζόμενους, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας καλά κρατεί. Είμαστε απαισιόδοξοι όσον αφορά το βάθος της κρίσης και τις σωρευτικές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος.
«Οι διαφαινόμενες εντυπωσιακές επιδόσεις από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων είναι αμφίβολο αν θα έχουν και ευεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση. Η στάση της πλειοψηφίας των εργοδοτών παραμένει προβληματική», δηλώνει ο κ. Παναγιώτης Προύτζος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου στους εργαζόμενους, ο κ. Προύτζος δηλώνει:
«Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο θεωρητικά δεν έχει αναφορές για λήψη νέων μέτρων όμως είναι κοινή η πεποίθηση ότι μνημονιακές ανειλημμένες δεσμεύσεις και η ουσιαστική χρεωκοπία του ασφαλιστικού συστήματος καθιστούν βέβαιη την επιβολή νέων μέτρων μετά τις Ευρωεκλογές με νέα περικοπή συντάξεων».
Η συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Προύτζου, αναλυτικά:
• Πώς θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν για τους εργαζόμενους στον τουρισμό;
Οι διαφαινόμενες εντυπωσιακές επιδόσεις από πλευράς επισκεψιμότητας και εσόδων είναι αμφίβολο αν θα έχουν και ευεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση. Η στάση της πλειοψηφίας των εργοδοτών παραμένει προβληματική, η συνήθης πρακτική τους είναι να μετακυλούν το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες των εργαζομένων καθυστερώντας την καταβολή της μισθοδοσίας, επιπλέον να απασχολούν κατά προτίμηση προσωπικό ευκαιρίας αντί των επαγγελματιών, μη συμβάλλοντας όσο θα έπρεπε στο πρόβλημα απασχόλησης της χώρας και στη παροχή ευκαιριών απασχόλησης στα άνεργα παιδιά της πατρίδας μας.
• Πληροφορίες δείχνουν πως έχει καθυστερήσει η διαδικασία προσλήψεως των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νησιού μας. Ποιος θεωρείτε πως είναι ο λόγος;
Η ετήσια διελκυστίνδα για την επαναπρόσληψη και σε ποιο ποσοστό των εποχιακά εργαζόμενων επιτυγχάνεται, συνήθως εκτιμάται με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας επαναπρόσληψης που για το νησί σας είναι η 25η Μάιου και για την υπόλοιπη χώρα εκτός Κρήτης η 10η Ιουνίου. Στην φετινή περίοδο η σχετικά πρώιμη έλευση του Πάσχα έκανε πολλές επιχειρήσεις να είναι συγκρατημένες στον χρόνο επαναπρόσληψης του συνόλου του προσωπικού, κάποιες από αυτές μάλιστα διέκοψαν αμέσως μετά τις εορτές μέχρι να παρατηρηθούν ικανοποιητικές πληρότητες.
Υπάρχει όμως και η καχυποψία εκ μέρους συναδέλφων μας ποιές επιπτώσεις θα υπάρξουν από καταχρηστικές επιλογές εργοδοτών να υποκαταστήσουν θέσεις εποχικών με νέους εργαζόμενους εφοδιασμένους με επιταγή εισόδου (vouchers). Αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί στο τέλος της περιόδου επαναπρόσληψης.
• Σε έξαρση είναι και πάλι το φαινόμενο προσλήψεως αλλοδαπών μαθητών στα ξενοδοχεία. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές ύψος της εισαγωγής αλλοδαπών για δήθεν μαθητεία εξαιτίας του τρέχοντος προγράμματος των επιταγών εισόδου που θεωρούμε ότι θα καταλάβουν ένα ποσοστό των θέσεων εργασίας. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο η πολιτεία θα επιτρέπει την υποκατάσταση θέσεων εργασίας από πλαστή απασχόληση δήθεν μαθητείας ή παραχωρεί δωρεάν εργατικά χέρια με τα (vouchers), απαξιώνοντας την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση οι επαγγελματίες θα ωθούνται στο περιθώριο.
Ζητούμε άμεση αποκατάσταση της υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης προς όλους των Συμβάσεων και σε ό,τι αφορά τα προγράμματα εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας, οι εργοδότες να συμπληρώνουν τις αποδοχές τους στο ύψος της Συλλογικής Σύμβασης για να αφαιρείται το κίνητρο απολύσεων και υποκατάστασης των θέσεων εργασίας.
• Αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι και στη Ρόδο που δεν έχουν πληρωθεί για την απασχόλησή τους την περσινή σεζόν σε ξενοδοχεία. Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό;
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχα από τους συναδέλφους μου στο Κλαδικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου οι πιέσεις που ασκούν στους εργοδότες και οι καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας τους έκαναν σταδιακά τις τελευταίες ημέρες να επιδιώκουν την εξόφληση των οφειλομένων. Δεν παύει όμως αυτή η πρακτική των εργοδοτών να εξοφλούν τους εργαζόμενους στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου να είναι απαράδεκτη και αναγκαία η δραστική καταστολή της από το κράτος.
• Θα φέρει επώδυνα μέτρα και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή;
Το ίδιο το μεσοπρόθεσμο θεωρητικά δεν έχει αναφορές για λήψη νέων μέτρων όμως είναι κοινή η πεποίθηση ότι μνημονιακές ανειλημμένες δεσμεύσεις και η ουσιαστική χρεωκοπία του ασφαλιστικού συστήματος καθιστούν βέβαιη την επιβολή νέων μέτρων μετά τις Ευρωεκλογές με νέα περικοπή συντάξεων. Επίσης είναι άγριες οι διαθέσεις και της Τρόικας και του Υπουργείου Εργασίας για τροποποίηση του Ν.1264/82 με άγνωστες επιπτώσεις στην ίδια την δυνατότητα λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος.
• Σας ανησυχεί η απόφαση που έχει ληφθεί για την ενοποίηση και πάλι των ασφαλιστικών ταμείων;
Το θέμα της ενοποίησης των Ταμείων εκτιμούμε ότι δεν είναι τόσο αθώο όσο επιχειρεί να το παρουσιάσει ο Υπουργός Εργασίας.
Σε ό,τι μας αφορά, υπάρχει σχεδιασμός για κατάργηση του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και ενσωμάτωσή του στο ενιαίο Ταμείο Μισθωτών. Οι συνέπειες θα είναι η απώλεια της περιουσίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των αποθεματικών τους, καθώς και των εισφορών τους που οδηγήθηκε η είσπραξη τους μέσω της ΑΠΔ του ΙΚΑ σε ουσιαστική δέσμευση τους για τη διευκόλυνση του ΙΚΑ στην καταβολή των συντάξεων. Στην πράξη πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε αδυναμία χορήγησης εφάπαξ στους ασφαλισμένους. Η όλη μεθόδευση εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση αποτελεί έγκλημα εις βάρος των ασφαλισμένων της Πρόνοιας και δεν θα μείνει αναπάντητη.
• Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα που σχετίζεται με το επίδομα ανεργίας των εργαζομένων;
Θεωρούμε ότι όσο δεν υπάρχει ασφαλές πλαίσιο ανατροπής των μνημονιακών διατάξεων σε ό,τι αφορά την επιδότηση ανεργίας των εποχιακών συναδέλφων μας είναι προτιμότερη η εφαρμογή της τροπολογίας με την περιορισμένη επιδότηση ετησίως έναντι του πλαφόν και της απώλειας επιδότησης ανά τακτά διαστήματα. Θα επιδιώξουμε βεβαίως την αποκατάσταση του πλαισίου μόλις δοθεί η δυνατότητα.
• Με αφορμή όσα αναφέρονται από την κυβέρνηση περί θετικού κλίματος για τη χώρα και πλεονάσματος θεωρείτε πως τα χειρότερα έχουν περάσει πλέον και για τους εργαζόμενους;
Τα περί πλεονάσματος δεν πείθουν κανέναν όσο και ο τελευταίος πολίτης της χώρας γνωρίζει ότι το κράτος καθυστερεί ή βάζει κάτω από το χαλί τις υπερπολλαπλάσιες υποχρεώσεις του.
Θεωρούμε ότι στην σημερινή συγκυρία επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση για τους αριθμούς που ευημερούν και την πενία της κοινωνίας. Τα αδιέξοδα είναι παρόντα για τους εργαζόμενους, ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και τηςανεργίας καλά κρατεί και να μας επιτρέψετε να είμαστε απαισιόδοξοι όσον αφορά το βάθος της κρίσης και τις σωρευτικές επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας.