Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της παράνομης βίας από στελέχη του ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησαν με σημαίες στη μη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και στην πόλη της Ρόδου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, παρήγγειλε χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΑΜΕ γίνεται λόγος για μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο:
«Την μια λένε ότι για την πτώση του τζίρου φταίνε οι διαδηλώσεις και οι πορείες. Την άλλη ότι αν ανοίξουν τα μαγαζιά όλες τις Κυριακές θα υπάρχει περισσότερος χρόνος, περισσότερο χρήμα για να κινηθεί η αγορά, θα αυξηθούν τα κέρδη των καταστημάτων, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, θα αναβαθμισθεί το κέντρο.
Στην ουσία κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους λέγοντας πως δεν έχουν χρόνο να ψωνίσουν, ξεχνώντας τους πανάθλιους μισθούς που έχουν διαμορφώσει στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα που δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, την απλήρωτη εργασία που έχουν επιβάλλει, τα χαράτσια, την φοροληστεία.
Κοροϊδεύουν τους μικρέμπορους λέγοντάς τους ότι αν δουλέψουν παραπάνω ώρες θα φύγουν οι καταναλωτές από τα πολυκαταστήματα και θα αυξηθεί δήθεν ο δικός τους τζίρος.
Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Θέλουν να μονοπωλήσουν ακόμα περισσότερο την αγορά, να αφαιρέσουν όσο ελεύθερο χρόνο απέμεινε στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στη νεολαία και τις γυναίκες».
Στο θέμα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή της και η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κ. Ρένα Παυλάκη – Διακίδη:
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα τοπικά υποκαταστήματα των αλυσίδων HONDOS και SEFORA, αντιστάθηκαν σήμερα στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής, σε μια αγορά των πλήρως αποδομημένων και καταπατημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε μια τουριστική περιοχή όπως η δική μας, η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή είναι αυτονόητη τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που άπτονται του τουριστικού τομέα. Υπό την βασική προϋπόθεση ότι θα συνεπάγεται νέες θέσεις εργασίας και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτό στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει.
Οι εργαζόμενοι “ξεζουμίζονται”, με περισσότερες ώρες εργασίας και μικρότερες αποδοχές, προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων και – ξένων κατά κύριο λόγο – επιχειρήσεων, συμπαρασύροντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δίνουν αγώνα επιβίωσης και προσπαθούν να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό των ισχυρών, ανοίγοντας τις Κυριακές με δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας και πενιχρά αποτελέσματα στα ταμεία τους.
Στην Ελλάδα των μνημονίων, η ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων “βαφτίζεται” μεταρρύθμιση, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εκσυγχρονισμός των αγορών και εξυπηρέτηση των καταναλωτών, με θύματα τους εργαζόμενους πρωτίστως του ιδιωτικού τομέα, που ήταν ο πρώτος που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα από την προσπάθεια της δήθεν διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».