Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, στην οποία επρόκειτο να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την τελική μορφή του ΕΣΧΑΔΑ για την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου.
Οι επενδυτές, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, ενημερώθηκαν συγκεκριμένα χθες ότι η συνεδρίαση δεν θα πραγματοποιηθεί κι ότι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση στο ΤΑΙΠΕΔ με την παρουσία των νομικών συμβούλων των δύο εταιρειών, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.
Στο μεταξύ χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε συνέντευξη Τύπου, απάντησε σε πέντε σημεία του δελτίου τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την ευρύτερη περιοχή του Γκολφ Αφάντου, χαρακτηρίζοντάς το ως «κείμενο παραληρηματικό, εξαιρετικά προσβλητικό, που περιφρονεί κάθε έννοια δημοκρατίας, υποτιμά τη νοημοσύνη των Ροδίων και σε ύφος που αποπνέει την ελιτίστικη αντίληψή τους, έρχεται να μας κουνήσει το δάχτυλο».
1. «…σε κλίμα πρωτοφανούς υστερίας –παρά την απεργία των δημοσιογράφων-, εγκαλείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή»
«Μαθαίνουμε από τους αρχαιολόγους ότι δεν μπορούμε να εκφραζόμαστε όταν οι δημοσιογράφοι απεργούν. Γι αυτούς η δημοκρατία έχει time out!” ανέφερε ο περιφερειάρχης, σχολιάζοντας την παραπάνω παράγραφο του Δελτίου Τύπου του ΣΕΑ.
2. «Είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό «εμπόδιο» στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων»
«Όλη η Ροδιακή κοινωνία για τους αρχαιολόγους είναι ‘φωνασκούντες’» ανέφερε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Απατώνται αν νομίζουν ότι μπορούν να προσβάλουν και να παραβλέπουν την βούληση ενός ολόκληρου λαού, του Ροδιακού, που δια των θεσμικών του εκπροσώπων, έχει αποφανθεί σε συντριπτικό ποσοστό, υπέρ της συγκεκριμένης επένδυσης».
3. «…πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΙΠΕΔ»
Ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε πως «Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν ο κ. Νίκος Ξυδάκης. Προφανώς κάτι άλλο είχαν στο μυαλό τους οι αρχαιολόγοι όταν έγραφαν το κείμενο».
4. «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία οφείλει να προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, απερίσπαστη από εκβιαστικές πρακτικές και διλήμματα, που προβάλλουν όσοι επιθυμούν να λυμαίνονται ασύδοτοι δημόσια αγαθά»
«Η παράγραφός αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του παραληρήματος των αρχαιολόγων και το σημείο όπου εξαντλείται η ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και αντιλήψεις», υπογράμμισε ο κ. Χατζημάρκος. «Την γράφουν οι μόνοι σε αυτόν τον τόπο που εν είδει τρωκτικών λυμαίνονται τα δημόσια αγαθά, παίρνοντας μόνο τα έσοδα και αναζητούν από άλλες πηγές πόρους για την συντήρηση των αγαθών τα οποία υποτίθεται ότι προστατεύουν. Έχω δεκάδες παραδείγματα επ΄αυτού. Θα αναφέρω μόνο ένα που αποτυπώνει την νοοτροπία τους. Πάνω από ένα χρόνο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δεσμεύσει κονδύλια από ίδιους πόρους, από χρήματα του Ροδιακού λαού, για την αναστήλωση του Καμπαναριού της Φιλερήμου, που κινδυνεύει να καταρρεύσει και οι δήθεν προστάτες και φύλακες των αρχαιολογικών μας θησαυρών, ενώ εισπράττουν τα έσοδα από το μνημείο, δεν έχουν υπογράψει την Προγραμματική Σύμβαση για την σωτηρία του. Αυτοί οι οποίοι ζουν παρασιτικά σε βάρος του Ροδιακού λαού, οι μόνοι που λυμαίνονται δημόσια αγαθά δίκην τρωκτικών, αντί του θράσους να κατηγορούν άλλους γι’ αυτό, να δεσμεύσουν σήμερα κιόλας τα έσοδα που έχουν από τους αρχαιολογικούς χώρους, για να συντηρήσουν τα μνημεία τα οποία υποτίθεται ότι αγαπούν και προστατεύουν», ανέφερε. Ως δεύτερο παράδειγμα, επικαλέστηκε την Ακρόπολη της Λίνδου λέγοντας πως “η κατάσταση του μνημείου αποτελεί ντροπή για την αρχαιολογία”.
5. «Οι δήθεν «επενδύσεις», χωρίς σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δεν συνάδουν με μια σύγχρονη ευνομούμενη χώρα»
«Η τελευταία παράγραφος είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πολιτικές σκοπιμότητες των αρχαιολόγων», σημείωσε ο περιφερειάρχης. «Ξαφνικά οι αρχαιολόγοι έγιναν και οικονομολόγοι. Έχουν αξιολογήσει και με οικονομικούς όρους την επένδυση στην περιοχή Αφάντου και την χαρακτηρίζουν ως ‘δήθεν επένδυση’. Οι επιστήμονες της αρχαιολογίας μόνο επιστήμονες δεν είναι πια. Είναι αθεράπευτα ιδεοληπτικοί και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδεολογική τους επικράτηση. Είναι εκείνοι που με πολύ μεγάλη ευκολία θα μειώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των Ελλήνων. Η ανάπτυξη ως ισοδύναμο της φτωχοποίησης των Ελλήνων, δεν τους ενδιαφέρει. Τα 42 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν στα ταμεία της χώρας δεν τους ενδιαφέρουν, εφόσον προέρχονται από την ιδιωτική οικονομία. Το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων δεν τους ενδιαφέρει. Οι χιλιάδες των οικογενειών που θα έβρισκαν εργασία εκεί, δεν τους ενδιαφέρουν. Είναι η ελίτ της διανόησης αυτοί, εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο κάνοντας τον λαό φτωχότερο και εξαρτημένο, οι ίδιοι έχουν λόγο ύπαρξης. Είναι εκείνοι που δεν έχουν ίχνος σεβασμού για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και για την απελπιστική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα».
Καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου τόνισε, πως συμπεριφορές πρωτοφανούς χυδαιότητας όπως αυτές που χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έβρισκαν μέχρι τώρα πρόσφορο έδαφος λόγω της ανοχής όλων, γενικώς, των κυβερνήσεων, στάση που σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να επιδείξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: «Είναι εχθροί της κοινωνίας και πρέπει να τεθεί ένας φραγμός. Η περίοδος ανοχής, όσον αφορά τουλάχιστον την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έλαβε τέλος. Στον πόλεμο που άνοιξαν, δεν θα λιποτακτήσουμε, έχουμε καθήκον να προασπίσουμε τα την ανάπτυξη του τόπου μας και να σεβαστούμε την βούληση και τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας».
Ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την πρόθεση της Περιφέρειας να παραστεί εκπρόσωπος της στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου και υπογράμμισε τα εξής:
«Την προσεχή Δευτέρα 9 Μαϊου θα γίνει στην Αθήνα μια σημαντική συνάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου. Είναι αυτό το όργανο που συνεδρίασε και την 21η Απριλίου με στόχο να κλείσει τις τελευταίες εκκρεμότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας του Γκολφ Αφάντου με τους δύο διαγωνισμούς που έγιναν. Εκείνη την ημέρα υπήρξε και η έκπληξη από το ΥΠΠΟ του χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικού χώρου των 10.000 στρεμμάτων αντί των 200 που ήταν γνωστά μέχρι τώρα ενώ το θέμα ήταν έτοιμο να κλείσει. Μεσολάβησε μια προσπάθεια να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με δηλώσεις και ανακοινώσεις από παράγοντες του ΥΠΠΟ ότι δήθεν δεν είχαν στόχο να βλάψουν την επένδυση. Σε τοπικό επίπεδο εκφράστηκε μια οργή και αγανάκτηση για το πώς κάποιοι ‘ιδεοληπτικοί’ ρίχνουν στα… βράχια την προσπάθεια για αξιοποίηση του χώρου αυτού. Ολόκληρος ο Ροδιακός λαός εξέφρασε την οργή του μέσω των εκπροσώπων του για την εξέλιξη αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν νοήμονες στην κυβέρνηση που καταλαβαίνουν το μέγεθος της βλάβης που έγινε και στον τόπο μας και στη χώρα από αυτές τις ανόητες συμπεριφορές. Πρέπει να μπει ένας φραγμός απέναντι σε αυτό το θράσος. Ελπίζω να επικρατήσουν οι απόψεις που θα βοηθήσουν αυτό τον τόπο να ξεκολλήσει από το τέλμα». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν θα ζητήσει να είναι παρών στην συνάντηση αυτή, καθώς ‘δεν θέλει να τους συναντήσει, ούτε τώρα ούτε ποτέ ξανά’.
Σε ερώτηση τι περιμένει από τη συνάντηση αυτή, είπε: «Αυτή τη στιγμή όσοι μιλάνε και λένε να μην ανησυχεί ο κόσμος για την επένδυση, μιλάνε μεταξύ τους. Για τους επενδυτές δεν μιλάει κανείς. Αυτοί νομίζουν ότι μπορούν να διατάξουν τα χρήματα να μετακινηθούν. Είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα, είναι τόσο νυχτωμένοι, τόσο ιδεοληπτικοί, τόσο ανίκανοι, τόσο άσχετοι, τόσο επικίνδυνοι. Ο δε υπουργός Πολιτισμού, δεν δέχτηκε καν να συναντήσει τους επενδυτές στο γραφείο του! Αλλά είχε το θράσος ο κ. Μπαλτάς να εκδώσει δελτίο τύπου και να λέει ότι η επένδυση θα προχωρήσει. Πώς θα γίνει αυτό, μόνο οι φίλοι του από την συνιστώσα που κυβερνάει το ΥΠΠΟ μπορεί να το απαντήσουν. Εγώ από τους επενδυτές έχω την εικόνα ότι είναι πάρα πολύ προβληματισμένοι, πάρα πολύ ανήσυχοι και φυσικά αυτό δεν προδικάζει μια καλή συνέχεια. Εάν υπήρχε ισχυρή πολιτική βούληση θα έπρεπε να είχε ανακληθεί αυτή η απόφαση. Όλο αυτό υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα».
Σε ερώτηση εάν υπήρξε παρέμβαση από την αρχαιολογία σε τοπικό επίπεδο, απάντησε ότι ‘δεν υπάρχει καμία πρόσβαση στον φάκελο. Σίγουρα, οι τοπικοί φορείς της αρχαιολογίας θα έχουν συμμετοχή σε αυτό’.
Μάλιστα, εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί η περιοχή αυτή στ’ Αφάντου παρά το γεγονός ότι στα 10.000 στρέμματα μόνο το 1/6 είναι η γη του ΤΑΙΠΕΔ –τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικές περιουσίες. «Ποια είναι η Ζώνη Α και ποια η Ζώνη Β; Μπορεί να έχει κανένας εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους της αρχαιολογίας με τον τρόπο που λειτουργούν; Ζουν ως παράσιτα στο σώμα του Ροδιακού λαού», είπε ο περιφερειάρχης.
Προανήγγειλε πάντως τη συνέχιση του αγώνα σε νομικό επίπεδο καθώς θα προσβληθεί η απόφαση του υπουργού.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου μίλησε και για ένα ακόμη πρόβλημα που εμφανίσθηκε με τα πολυβολεία, επικαλούμενος μια πληροφορία που περιήλθε στην αντίληψή του: «Αντί να προκύψει η παρέμβαση του ΥΠΕΘΑ, το θέμα τέθηκε στο ΚΑΣ από άλλον υπουργό».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Δ. ΓΑΚΗ
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη περί…. ‘κουτάλας’ ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Εγώ ξέρω ποιοι έχουν την κουτάλα σήμερα. Το ποιοι την έχασαν, ας απευθυνθεί ο βουλευτής στους φίλους του στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο ΥΠΠΟ και στην αρχαιολογία για να του δώσουν ένα πόρισμα επιστημονικό».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Σε ερώτηση εάν η περιφερειακή αρχή έχει καταλήξει στην μορφή του δικαστικού αγώνα για την διεκδίκηση της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου ο κ. Χατζημάρκος είπε: «Είναι μια ομάδα νομικών που βρίσκονται στην Ρόδο και μία ομάδα στην Αθήνα. Έχουν κάνει ήδη την πρώτη μεταξύ τους συνεννόηση. Έχουν θέσει το πλαίσιο του αγώνα. Θα κινηθούμε με μια μεγάλη αγωγή κατά του ΥΠΟΙΚ και του Ελληνικού Δημοσίου για όλα τα ακίνητα τα οποία συνιστούν την ‘φερόμενη ως ακίνητη περιουσία του ελληνικού δημοσίου στα Δωδεκάνησα’ και από εκεί και πέρα, για όποιο ακίνητο βγαίνει σε διαγωνισμό, εμείς θα παρεμβαίνουμε -σε ό,τι αφορά την απόδοση του τιμήματος. Η διαδικασία απαιτεί 8-10 μήνες, αλλά προσπαθούμε να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες».
Τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου στη λήψη αποφάσεων για το Γκολφ Αφάντου ζητά ο δήμαρχος
Ο Δήμος Ρόδου απέστειλε αίτημα προς το Κεντρικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου προκειμένου εκπρόσωποί του να παραστούν στη συνεδρίασή του της 9ης Μαΐου και να παραθέσουν τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας καθώς και τις νομικές διαστάσεις του θέματος που αφορούν το Γκολφ Αφάντου. Σημειώνεται ότι προηγήθηκε σχετική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου.
Το αίτημα υποβλήθηκε μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες παραχωρούν σημαντικό μέρος του Γκολφ Αφάντου στην Αρχαιολογία.
Ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ζητά να παραστεί στη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου και με τη συμμετοχή του αρμόδιου νομικού συμβούλου προκειμένου να αναπτύξουν το μεγάλο ενδιαφέρον του Δήμου Ρόδου για την υλοποίηση του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) του Αφάντου και την επιτέλους οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Στη συνάντηση θα επισημανθούν τα σημεία που κατά τη γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου δημιουργούν προβλήματα στην έκδοση και εφαρμογή των ΕΣΧΑΔΑ ώστε ενδοκυβερνητικά να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή.
Να τονιστεί ότι προηγήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Ρόδου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των Επιμελητηρίων ενώ χθες (Τετάρτη) συναντήθηκε και με τον επενδυτή του Γκολφ κ. Μερκούρη Αγγελιάδη.
Το αίτημα του Δήμου Ρόδου προς το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας έχει ως εξής:
Σας διαβιβάζουμε την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας με αρ. πρωτ. 2/33344/5-5-2016, με θέμα αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Αφάντου και παρακαλούμε όπως προσκληθούμε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου όπου και θα συζητηθεί το ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) του Αφάντου, λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον και ως εκ τούτου έννομο συμφέρον του Δήμου Ρόδου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Η εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου που αναπτύχθηκε με βάση τη διάσκεψη φορέων και υπηρεσιών που έγινε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις 26 Απριλίου 2016 σχετικά με την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Αφάντου έχει ως εξής:
Α) Η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού αναοριοθέτησης του αρχαιολ. χώρου στη περιοχή Αφάντου είναι άκυρη, επειδή:
-1) Απαιτούνταν προηγουμένως κατά τον νόμο (αρ. 12 παρ. 4 του Ν. 3028/2002) οι γνώμες και των Υπουργών Τουρισμού και Οικονομίας ,διότι στη περιοχή υπάρχουν δραστηριότητες αρμοδιότητας του ΕΟΤ (Γκολφ) και του ΤΑΙΠΕΔ (ΕΣΧΑΔΑ) .
– 2)Ανακριβώς βεβαιώνεται ότι από την απόφαση αναοριοθέτησης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό κατά παράβαση νόμου (αρ. 90 του Π.Δ. 63/2005 ως ισχύει), διότι αντίθετα οι περιορισμοί από οριοθετήσεις αρχαιολ. χώρων, αν είναι ουσιώδεις, συνεπάγονται αποζημιώσεις από το Δημόσιο (αρ. 19 Ν. 2028/2002) , ενώ , επιπλέον, και σε άλλη βάση, με τη ματαίωση του ΕΣΧΑΔΑ απομειούνται προβλεφθέντα μέσω ΤΑΙΠΕΔ έσοδα του προϋπολογισμού (Ν. 3986/2011).
-3) Σε σχέση με τις μέχρι σήμερα μικρών εκτάσεων οριοθετήσεις (ΦΕΚ Β 1604/199 και ΦΕΚ Β 1399/2000) , η αναοριοθέτηση τέτοιου τεράστιου μεγέθους, χωρίς προηγούμενες αρχαιολογικές ανακοινώσεις όπως φυσιολογικά θα έπρεπε να είχαν γίνει αν προέκυπτε αίφνης κάτι πολύ σημαντικό σε πράγματι νέα αρχαιολογικά δεδομένα , δεν πληροί τα απαιτούμενα από τον νόμο για την αναοριοθέτηση “δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου” (αρ. 12 του Ν. 30128/2002), ώστε πλην της έλλειψης νόμιμης και πλήρους αιτιολογίας (αρ. 17 του Ν. 2690/19990), η πράξη του υπουργού εκδόθηκε κατά κατάχρηση δικαιώματος και παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας (αρ. 25 Συνταγμ.), εξυπηρετώντας προφανώς άλλη σκοπιμότητα, σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία επίσπευσης ώστε να εκδοθεί πρώτη προ της ολοκλήρωσης – και εντεύθεν ματαίωσης- των ΕΣΧΑΔΑ στη ίδια ακριβώς περιοχή, η οποία φάση ολοκλήρωσης ήταν γεγονός γνωστό στο Υπουργείο Πολιτισμού , αφού επίσης συμμετέχει και στη εκπόνηση των ΕΣΧΑΔΑ.
Β) Τα ΕΣΧΑΔΑ τα οποία είναι στη φάση της ολοκλήρωσης στη περιοχή και τα οποία ως διοικητικός θεσμός συνιστούν κατά σύμπραξη όλης της δημόσιας διοίκησης ταχεία με ένα Διάταγμα συνολική πολεοδομική-περιβαλλοντική –αρχαιολογική -αιγιαλού αδειοδότηση μεγάλων επενδύσεων Ν. 3894/2010, κατά τη γνώμη μας ματαιώνονται επειδή :
Κατά νόμο διότι δεν επιτρέπονται σε χώρους που προστατεύονται από την αρχαιολογική νομοθεσία (αρ. 11 παρ. 3 του Ν. 3986/2011).
Εν τοις πράγμασι, διότι η αναοριοθέτηση αρχαιολ. χώρων συνεπάγεται ότι κάποιες από τις περιοχές τους είναι πλέον εν δυνάμει να κηρυχθούν ζώνες προστασίας Α (πλήρης απαγόρευση δόμησης ) ή Β (μερικοί περιορισμοί δόμησης) (αρ. 13 Ν. 30128/2002) και σε κάθε περίπτωση για οποιοδήποτε έργο θεμελίωσης και γενικά για κάθε οικοδ. δραστηριότητα, απαιτείται προηγούμενη εξάντληση αρχαιολ. εργασιών -ερευνών και στη συνέχεια, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολ. Συμβουλίου άδεια με απόφαση του Υπ. Πολιτισμού (αρ. 13 παρ. 1 του Ν. 3028/2002).
https://www.dimokratiki.gr/06-05-2016/oxitati-epithesi-kata-tis-archeologias-apo-ton-periferiarchi-gia-tin-omiria-ton-ependiton-sto-gkolf/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.