Πολλές “ταχύτητες” και αρκετή ασάφεια, που αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην αγορά αντί να τα επιλύσει, περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Στη λογική τού “στρίβειν διά του αρραβώνος”, η κυβέρνηση συμφώνησε μεν στη μερική “απελευθέρωση” της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές μέσω και των περιορισμών που υπάρχουν με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο επέλεξε, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η “απελευθέρωση” να υλοποιηθεί με διαφορετικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να είναι τρωτή τόσο στην εφαρμογή της όσο και στη νομιμότητά της.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας,Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος ας σημειωθεί ότι ήταν κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πέραν των 8 νομοθετημένων, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν περί τις 30 Κυριακές τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές, στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στην Αθήνα, στο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε κάποιες περιοχές του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά το ποιες περιοχές θα χαρακτηρίζονται τουριστικές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο ο αριθμός των 2.000 κλινών, ενώ το όλο θέμα θα διευθετηθεί κεντρικά.
Με βάση, πάντως, τις πληροφορίες του Capital.gr, το κείμενο που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά με τους “θεσμούς” περιλαμβάνει και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, οι οποίες θολώνουν την εικόνα και είναι κόντρα σε αυτά που μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά.
Οι λεπτομέρειες
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταργείται η ισχύουσα διάταξη βάσει της οποίας τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια έως 250 τ.μ., δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης, και δεν λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops-in-a-shop και δεν βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, μπορούσαν να παραμένουν ανοιχτά περισσότερες Κυριακές από τις 8 νομοθετημένες.
Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι οι περιφερειάρχες/αντιπεριφερειάρχες θα διατηρήσουν τον ρόλο τους στον καθορισμό των ζωνών.
Πιο σημαντικό, πάντως, είναι ότι η “απελευθέρωση” δεν θα είναι οριζόντια και δεν θα γίνει κεντρικά, αφού μόνο για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ενώ για τον Πειραιά και το παραλιακό μέτωπο θα προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας θα καθοριστούν ποια σημεία στις συγκεκριμένες περιοχές θα μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Η ύπαρξη στην εικόνα έκδοσης υπουργικής απόφασης επί της ουσίας ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού και στο παρελθόν η υπουργική απόφαση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου είχε καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κάτι που προτίθενται να κάνουν και για τη νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα μέσα του μήνα. Αυτό έκαναν σαφές την περασμένη Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, όπου δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα για να ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον για μία διετία (τόσος χρόνος απαιτήθηκε για να εκδοθεί η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ) το όλο θέμα θα είναι στον πάγο για τις περιοχές του παραλιακού μετώπου και του Πειραιά. Εκτός, όμως, από τους μικρομεσαίους, δεν πρέπει να αποκλείεται να προσφύγουν κατά της ρύθμισης και μεγαλύτεροι λιανεμπορικοί όμιλοι, αφού ο κίνδυνος να υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ αυτών που ανοίγουν και αυτών που παραμένουν κλειστοί είναι ορατός. Κάτι που παραδέχονται και από το υπουργείο Οικονομίας.
Τι λένε οι μεγάλες αλυσίδες
Η αγορά, πάντως, βρίσκεται εν αναμονή του τελικού κειμένου, βάσει του οποίου θα ξεκαθαρίσει σε ποιες περιοχές, ποια περίοδο και πόσες Κυριακές θα μπορούν να μένουν εντέλει ανοιχτά τα καταστήματα, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Οι μεγάλοι του λιανεμπορίου χαιρετίζουν το μέτρο και θεωρούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ορθολογική λειτουργία της αγοράς. Ωστόσο, δηλώνουν αιφνιδιασμένοι, καθώς η προσαρμογή σε νέες συνθήκες λειτουργίας απαιτεί οργάνωση και κόστος, το οποίο μόνο για τους υπαλλήλους η ΕΣΕΕ το υπολογίζει σε 9 εκατ. ευρώ για κάθε Κυριακή που θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα.
Εν αντιθέσει με τους μεγάλους, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) είναι κάθετα αντίθετοι, ενώ κάνουν λόγο για συνταγματική εκτροπή, την οποία προτίθενται να προσβάλουν δικαστικώς. Προανήγγειλαν κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή, 7 Μαΐου, ενώ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η ΕΣΕΕ χαρακτηρίζει τη διάταξη φωτογραφική.
Σε ό,τι αφορά τις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, η ΑΒ Βασιλόπουλος με ανακοίνωσή που εξέδωσε την Τετάρτη έκανε σαφές πως διαφωνεί ρητά με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τις 52 εβδομάδες του χρόνου και θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Σημειώνει, δε, πως η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη, και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής.
Κύκλοι της Lidl, μιλώντας στο Capital.gr , ανέφεραν πως είναι “σε αναμονή ενδεχόμενων αλλαγών στο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία τις Κυριακές. Δεν έχουμε κάποιο σχόλιο μέχρι αυτές να οριστικοποιηθούν και να νομοθετηθούν”. Πηγές από την αλυσίδα Σκλαβενίτης ανέφεραν: “Στην παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε να πούμε πώς θα κινηθούμε”, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος της αλυσίδας Metro δήλωσε πως δεν βλέπει θετικά το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, αναφέροντας πως οι επιχειρήσεις, και δη τροφίμων, θα επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος.
capital.gr