Σοβαρό πρόβλημα με την σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην πρόχειρη δομή των παλαιών σφαγείων, έχει προκύψει τους τελευταίους τρεις περίπου μήνες, καθώς, όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον των ιδιωτών με τις προσφορές και τις δωρεές σε τρόφιμα, εμφανίζεται μειωμένο.
Αυτό δήλωσε στην «δ» ο κ. Ντίνος Μαντικός, που είναι επικεφαλής των συμπολιτών μας που στηρίζουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς όλες τις προσπάθειες για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Ρόδου, υπογραμμίζοντας πως σε λίγο καιρό, κλείνουν 21 μήνες (!) από την λειτουργία αυτής της δομής στην Ρόδο:
«Το ενδιαφέρον για προσφορές σε τρόφιμα από ιδιώτες και εθελοντές, εμφανίζεται μειωμένο τους τελευταίους μήνες. Ζητήσαμε πολλές φορές την συνδρομή της δημοτικής αρχής Ρόδου για να μπορούμε να ταϊσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται εδώ. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει νοικιάσει ένα ξενοδοχείο, το Rainbow για 50 άτομα, τα οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο φιλοξενούνται και σιτίζονται κανονικά. Εκεί, όπως μας είπαν, θα παραμείνουν μέχρι το τέλος Μαΐου –ίσως και τον Ιούνιο. Ύστερα όμως, εμείς θα αντιμετωπίσουμε πάλι πρόβλημα στέγασης διότι θα πρέπει να επανέλθουν στην πρόχειρη δομή, όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες –δηλαδή στα παλαιά σφαγεία. Φυσικά, το φαινόμενο με τις αποβιβάσεις δεν σταματάει. Αυτός ο χώρος, δεν αδειάζει καθόλου εδώ και 21 ολόκληρους μήνες».
Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο, φιλοξενούνται στα παλαιά σφαγεία 57 άτομα, πρόσφυγες και μετανάστες: Σύροι, Παλαιστίνιοι, Κούρδοι από το Ιράκ, Πακιστανοί, από το Κουβέιτ, Ιράν, Αφγανιστάν, Αίγυπτο και 18 παιδιά από 3 ετών περίπου και πάνω (μεταξύ αυτών και Βεδουίνοι). Τα περισσότερα από τα άτομα αυτά, βρίσκονται στην Ρόδο από πέρσι, ενώ από το Κουβέιτ ήρθαν πριν από δύο μήνες.
«Μας δηλώνουν ότι έρχονται από το Κουβέιτ, αλλά δεν έχουν χαρτιά από αυτή την χώρα. Είναι Βεδουίνοι από την Αφρική και έρχονται μέσω Κουβέιτ με αγγλικές ταυτότητες. Οι περισσότεροι από όσους έρχονται πάντως, δεν έχουν χαρτιά και δεν ξέρουμε ποιοι είναι», ανέφερε ο κ. Μαντικός.
Η πρόχειρη αυτή δομή, διαθέτει δωμάτια, ντουζιέρες (ξεχωριστές για άνδρες και ξεχωριστές για γυναίκες), τουαλέτες, πλυντήριο ρούχων, κουζίνα, ενώ υπάρχει επάρκεια σε στρώματα και είδη ρουχισμού.
Τα παιδιά που έρχονται, τα εξετάζει (εθελοντικά πάντα, και αφιλοκερδώς) η παιδίατρος κα Ντίνα Μαχαιρίδου, ενώ δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα κάποιο έκτακτο περιστατικό που να εγείρει ανησυχία για την τοπική κοινωνία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενήλικα άτομα, που τα εξετάζει ο γιατρός κ. Σάββας Καραγιάννης. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η δημοτική αρχή Ρόδου ψάχνει άλλο μέρος για να δημιουργήσει προσωρινή δομή για να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ ή αποβιβάζονται κατά καιρούς, καθώς η κατάσταση παραμένει αδιέξοδη –ενώ έχει ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν.
Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μισθωθεί και άλλο ξενοδοχείο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καθώς τα παλαιά σφαγεία δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η πολύμηνη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών.
https://www.dimokratiki.gr/06-05-2017/sovaro-provlima-sitisis-antimetopizoun-prosfyges/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.