Ειδήσεις

Οδηγίες διατήρησης ασφαλών τροφίμων στο ψυγείο μετά από μια βλάβη ή διακοπή ρεύματος

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου,
Γεωπόνος-Τεχνολόγος  τροφίμων

Έπειτα, από μία διακοπή ρεύματος ή βλάβη στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας, ορισμένα από τα τρόφιμα που ήδη έχετε αποθηκευμένα δεν κρίνονται ασφαλή ώστε να καταναλωθούν. Αυτό οφείλεται, στην πιθανή αλλοίωση που έχουν υποστεί με αποτέλεσμα να υπάρχει ο αναδυόμενος κίνδυνος που θα επιφέρει την τροφική δηλητηρίαση. Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων αυτών αποτελεί η σωστή διατήρηση τους.
Χώρος ψύξης / συντήρησης: η ιδανική θερμοκρασία , θα πρέπει να είναι μεταξύ 0- 4 ΟC. Κατά την διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος τα ήδη αποθηκευμένα τρόφιμα, έχει υπολογιστεί ότι παραμένουν σε χαμηλή θερμοκρασία από 4 – 6 ώρες, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου. Πρωταρχικό ρόλο, σε όλα τα παραπάνω παίζει & η ποσότητα των τροφίμων που φυλάσσονται στο ψυγείο, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσο πιο άδειο θα είναι το ψυγείο σας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί να ζεσταθεί.
• ΚΡΕΑΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ, ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ : μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο, ΜΟΝΟ αν έχουν ακόμα κρυστάλλους πάγου ή είναι σε θερμοκρασία κάτω από 4ο C. Ισχύει τόσο για τα ωμά κρέατα όσο και για τα ήδη μαγειρεμένα. Αν η θερμοκρασία τους έχει μείνει πάνω από τους 4 ο C για περισσότερο από 2 ώρες τότε θα πρέπει να ΜΗΝ καταναλωθούν.
• ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ : Γάλα και Αυγά δίχως το κέλυφος τους, προϊόντα που περιέχουν αυγά, τυριά( μαλακά, ημίσκληρα, σκληρά, τριμμένα και φαγητά που περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και μαλακά τυριά ) μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο μόνο αν έχουν κρυστάλλους πάγου ή η θερμοκρασία τους δεν ξεπέρασε τους 4 ο C για πάνω από 2 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, τα τρόφιμα αυτά κρίνονται μη ασφαλή για κατανάλωση. Ομοίως ισχύει, για το παγωτό και για το γιαούρτι.
• ΦΡΟΥΤΑ : σε μορφή χυμού: αν είναι παγωμένα, μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο. Αν έχουν περάσει αρκετές ώρες εκτός ψυγείου, καλό είναι να τα πετάξετε μόνο αν δείτε ότι μουχλιάζουν ή έχουν άσχημη μυρωδιά ή ακόμη έχουν δημιουργήσει μία γλοιώδη κρούστα.
• ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ: σε γενικές γραμμές ισχύει, ό,τι και για τους χυμούς. Αν δείτε ότι μουχλιάζουν καλό είναι να τα απορρίψετε.
• ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΧΥΜΟΥ : αν είναι παγωμένα, μπορούν να μπουν ξανά στο ψυγείο. Τα απορρίπτετε μόνο όταν η θερμοκρασία είναι άνω τους 4 βαθμούς για πάνω από 6 ώρες.
• ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ : ισχύει ό,τι και στους χυμούς.
• ΨΩΜΙΑ, ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ : Ψωμί, μάφινς, κέικ, πίτες κ.λπ. αν είναι παγωμένα μπορείτε να τα βάλετε ξανά στο ψυγείο. Κέικ, πίτες, γλυκά ( απλά, αλλά και ως βάση τους έχουν το γάλα ή αυγά ή τυριά) αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία άνω των 4 ο C για πάνω από 2 ώρες ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλώνονται.
• ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: Φαγητά κατσαρόλας, φαγητά με ζυμαρικά ή ρύζι, έτοιμα φαγητά ψυγείου, πίτσες και λουκάνικα, αν έχουν μείνει σε θερμοκρασία που ξεπερνάει τους 4ο C για πάνω από 2 ώρες και έχουν ξεπαγώσει, δεν κρίνονται ασφαλή για κατανάλωση.
Χώρος Κατάψυξης: η θερμοκρασία του καταψύκτη σας θα πρέπει να είναι το πολύ – 180 C . Σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος, τα τρόφιμα που ήδη υπάρχουν μέσα θα παραμείνουν κατεψυγμένα για 48 ώρες υπό την προϋπόθεση, ότι διατηρείται κλειστός και είναι γεμάτος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπου ο καταψύκτης είναι γεμάτος κατά το ήμισυ, τα τρόφιμα θα διατηρηθούν ως κατεψυγμένα για περίπου 24 ώρες. Όμως, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή όσο αφορά τον χώρο( δωμάτιο) στο οποίο βρίσκεται ο καταψύκτης σας, που σημαίνει ότι όσο πιο ζεστός είναι τόσο πιο γρήγορα θα ανέβει και η θερμοκρασία του στο εσωτερικό του.
Τέλος, καλό είναι να ελέγχετε ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα την θερμοκρασία που επικρατεί στο ψυγείο σας υπό συνθήκες ψύχους (ψύξη/ κατάψυξη), όπου κάτι τέτοιο είναι εύκολο να επιτευχθεί όταν θα χρησιμοποιείτε θερμόμετρο ακριβείας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου