Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μάιος ο τελευταίος μήνας της άνοιξης που γιορτάζεται η ευφορία της γης και η ανθοφορία, έτσι ας δούμε ποια φρέσκα φρούτα μας φέρνει.
Τα φρέσκα φρούτα
του Μαΐου
ΦΡΑΟΥΛΕΣ
Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και αντικαρκινικές- καρδιοτονωτικές ιδιότητες. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες και μας χαρίζουν βιταμίνες Α, Β, C και Κ. Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης. Βοηθά επίσης στην υπέρταση, την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, την αναιμία αλλά και στην τόνωση της επιδερμίδας. Επιπλέον ως φρούτο έχει χαμηλές θερμίδες αν κανείς σκεφτεί πως 100 γρ φράουλας αντιστοιχεί σε μόλις 42 θερμίδες. Χρησιμοποιήστε τη φράουλα στη διατροφής σας καταναλώνοντας την έτσι είτε σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, είτε σαν ρόφημα smoothie, αλλά ακόμη και για την δημιουργία μαρμελάδας και λικέρ.
ΒΕΡΙΚΟΚΑ
Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β3, C. Συμβάλουν στην καλή υγεία των ματιών λόγω της βιταμίνης Α. Επίσης προστατεύουν τον οργανισμό από το καρκίνο του προστάτη, βοηθούν στη πεπτική υγεία του συστήματος και την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Το βερίκοκο διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εμποδίζουν την οξείδωση της χοληστερίνης. Επιπλέον έχει χαμηλή θερμιδική αξία καθώς 100γρ βερίκοκου αντιστοιχούν σε 47 θερμίδες.
ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και Ε. Είναι ευεργετικά για την λειτουργία της πέψης αλλά και τη καλή υγεία του στομάχου, είναι πολύ καλή πηγή διατροφικών ινών και έτσι βοηθά το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αλλά και γενικά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Φυσικά το ροδάκινο έχει και ευεργετικές ιδιότητες που συμβάλουν στην υγεία της επιδερμίδας. Η θερμιδική τους αξία είναι πολύ χαμηλή αφού μόλις 100γρ αντιστοιχούν σε 40 θερμίδες. Χρησιμοποιήστε το ροδάκινο στη διατροφής σας καταναλώνοντας το είτε σε φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, είτε σαν ρόφημα smoothie.
ΚΕΡΑΣΙΑ
Το κεράσι περιέχει αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό.
ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ
Τα μούσμουλα περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Περιέχουν επίσης, σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη.
Από ορυκτά, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και φώσφορο. Από ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο και από φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή. Ακόμη, περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες.
Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.
Τα φρέσκα φρούτα του Μαΐου είναι ιδανικά για να φτιάξετε τις πιο ανοιξιάτικες υγιεινές φρουτοσαλάτες με αγνά υλικά!