Στον «αέρα» βρίσκονται εκατοντάδες εποχιακά εργαζόμενοι τόσο στη Ρόδο όσο και στην υπόλοιπη χώρα, που τελούν σε κατάσταση αναμονής ενόψει της 1ης Ιουνίου οπότε ξεκινά η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης και στα ξενοδοχεία πάντα με τις προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πόσοι θα καταφέρουν τελικά να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας καθώς πέρα από ξενοδοχεία και πολλά καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν κλειστά.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», πολλά εστιατόρια, snack και café bar σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι το Φαληράκι, η Ιξιά, η Λίνδος, τα Κολύμπια και η Παλιά Πόλη, θα παραμείνουν είτε κλειστά είτε θα ανοίξουν με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό ή και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να γίνει πρόσληψη προσωπικού, παρά μόνο με προσωπική εργασία των ιδιοκτητών και τη συνδρομή μελών της οικογενείας τους, αφού η συρρικνωμένη σεζόν δεν αφήνει περιθώρια για προσλήψεις, ούτε καν τρίμηνες.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι τελούν σε κατάσταση αναμονής και όλοι μαζί, ιδιοκτήτες, επιχειρηματίες και υπάλληλοι, παρακολουθούν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, προκειμένου να λύσουν το σταυρόλεξο της φετινής τουριστικής περιόδου.
Στους υπαλλήλους προστίθενται και μερικές… δεκάδες που είχαν κλείσει εργασία στη Ρόδο από άλλα μέρη της Ελλάδας και ξαφνικά βρέθηκαν στον «αέρα» ενώ αρκετοί είχαν ήδη προχωρήσει και στην ενοικίαση σπιτιών στο νησί μας!
Όπως δήλωσαν στη «δ» ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, προτεραιότητα θα δώσουν στις προσλήψεις ντόπιου δυναμικού, ωστόσο με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι αρχικά προγραμματισμένες προσλήψεις.
«Εχω μια επιχείρηση εστίασης στο Φαληράκι, στην οποία εκτός από τα μέλη της οικογένειάς μου, απασχολούσα 11 επιπλέον άτομα προσωπικό εκ των οποίων τα 4 από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα οι Θεσσαλονικείς είναι ζευγάρι και είχαν ενοικιάσει ήδη σπίτι από τον Φεβρουάριο στη Ρόδο, τα ενοίκια του οποίου “τρέχουν”. Προς το παρόν όμως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα ανοίξω φέτος το κατάστημά μου, διότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πολλά, το εμπόρευμα που πρέπει να προμηθευθώ απαιτεί χρήματα και επιπλέον “τρέχουν” και τα ενοίκια.
Αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η σεζόν θα ξεκινήσει δειλά δειλά τον Ιούνιο και θα κλείσει στα τέλη Οκτωβρίου, με πολλά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά, αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια κέρδους είναι σχεδόν μηδενικά. Οικονομικά με συμφέρει να αφήσω το κατάστημα κλειστό, αλλά ακόμα κι αν αποφασίσω να το ανοίξω δεν θα μπορώ να πληρώσω το προσωπικό μου. Σε αυτή την περίπτωση, θα το δουλέψω με μέλη της οικογένειάς μου. Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω πει τίποτα ακόμα στους εργαζόμενους μου, οι οποίοι έχουν κι εκείνοι την αγωνία για το αν θα εργαστούν φέτος ή όχι. Σκέφτομαι και τη δική τους θέση αλλά αγωνιώ και για το μέλλον της επιχείρησης», λέει στη «δ» ο ιδιοκτήτης, ο οποίος κρατά την ανωνυμία του, επειδή όπως είπε, δεν έχει ακόμα ενημερώσει τους υπαλλήλους για την απόφασή του. Και δεν είναι ο μόνος. Η λήξη της καραντίνας θα βρει πολλά καταστήματα κλειστά και όχι μόνο στον τομέα της εστίασης.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων, η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας είναι το Νότιο Αιγαίο με 2.596 επιχειρήσεις κλειστές (34,4%) που σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι εποχιακές που επρόκειτο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους Μάρτιο και Απρίλιο.
Το λουκέτο, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, φέτος σε πολλές επιχειρήσεις θα μπει πολύ πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου καθώς πολλά καταστήματα γύρω από ξενοδοχεία, τα οποία φέτος δεν θα λειτουργήσουν, δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίξουν και ήδη πολλοί ενοικιαστές έχουν… επιστρέψει τα κλειδιά τους ιδιοκτήτες!
Το «χτύπημα» για την τοπική οικονομία θα είναι βαρύ και ακόμα πιο βαρύς θα είναι ο χειμώνας, οπότε και οι επιπτώσεις από το lockdown σε συνδυασμό με την συρρικνωμένη τουριστική σεζόν, αναμένεται να οδηγήσουν σε έκρηξη ένδειας.
Οι εικόνες, με την κάθοδο των… μυρίων από άλλα μέρη της χώρας προς αναζήτηση εργασίας, φαινόμενο κυρίως των τελευταίων ετών, αποτελούν ήδη παρελθόν. Οι αιτήσεις από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από την Αθήνα, πέφτουν «βροχή» από ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως εργασία, όμως οι επιχειρήσεις της Ρόδου, δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ούτε καν του ντόπιου δυναμικού.
Πολλοί είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους και να έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο για την νέα τουριστική περίοδο σε μια προσπάθεια να βρουν εργασία έστω και για μερικούς μήνες, όμως αυτό που συνέβαινε κατά κόρον στα τελευταία χρόνια, φέτος έχει καταρριφθεί.
Να σημειωθεί πως μέχρι και πέρυσι περισσότεροι από 17.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται στα ξενοδοχεία της Ρόδου, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός στην προηγούμενη σεζόν προέρχεται από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού το ντόπιο δυναμικό δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες όλων των μονάδων, λόγω και των νέων κλινών.
Ειδικά πέρυσι αλλά και πρόπερσι, η αναζήτηση προσωπικού συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου καθώς υπήρχαν πολλές κενές θέσεις κυρίως στον τομέα της εστίασης εντός των ξενοδοχείων γι αυτό και οι ξενοδόχοι απευθύνθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τις κενές θέσεις.
Οι εικόνες αυτές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και πλέον κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, αφού μέσα σε μερικές εβδομάδες ανατράπηκαν όλα τα δεδομένα και μια σεζόν που ξεκινούσε με τις καλύτερες προοπτικές, πλέον έχει τιναχθεί στον αέρα.