Τις επιφυλάξεις της σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων εκφράζει η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, ζητώντας τη λήψη μίας σειράς μέτρων, ώστε να προστατευθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές και να αποτραπεί η μετάδοση του Covid-19 μετά την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου Ανδρέας Μαρίνος, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κ. Σάββα Χριστοδούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει διαχειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού με επιτυχία μέχρι τώρα και θα πρέπει να συνεχιστεί η επιτυχής αυτή διαχείριση.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου σε συνεννόηση με το Δήμο της Ρόδου έχει καταλήξει στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων, ώστε να μην ανατραπούν τα μέχρι τώρα δεδομένα, πράγμα που μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή.
Τόσο η ΕΛΜΕΔ, όσο και η ΟΛΜΕ βλέπουμε με μεγάλη διστακτικότητα την επαναλειτουργία των σχολείων. Θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτό τα μέτρα που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥΥ να εφαρμοστούν. Εάν αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή 7 τετραγωνικά σε κάθε αίθουσα, είναι πρακτικά αδύνατο να χωρέσουν 20-25 μαθητές που υπάρχουν σε κάθε τμήμα σε σχολικές τάξεις των 40 τετραγωνικών ανά μέσο όρο. Πώς θα γίνει λοιπόν η κατανομή των μαθητών στις αίθουσες;
Το σύστημα της τηλεκπαίδευσης λειτούργησε. Το αγκάλιασαν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί.
Αφιέρωσαν πολύ χρόνο ώστε να αναρτηθεί το απαιτούμενο εκπαιδευτικό υλικό. Είναι οι στυλοβάτες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καθημερινά πραγματοποιούνται πολλές ώρες τηλεκπαίδευσης, σαν να λειτουργούσε το σχολείο κανονικά. Γιατί λοιπόν να μη συνεχίσουμε έτσι»;
Ο κ. Μαρίνος συνέστησε στους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους πώς θα προφυλάσσουν τον εαυτό τους, όταν επιστρέψουν στις σχολικές τάξεις, ενώ ζήτησε από τον κ. Χριστοδούλου να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις, όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία.
«Το ΔΣ της ΕΛΜΕΔ συνιστά στους γονείς, να μη διστάσουν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους δίνει το υπουργείο, υπογράφοντας την υπεύθυνη δήλωση μη προσέλευσης των παιδιών τους στο σχολείο, σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να συστήσουν στα παιδιά τους να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τους συμμαθητές τους, εφόσον επιστρέψουν στο σχολείο.
Να φορούν μάσκες και να μην έρθουν στο σχολείο εάν έχουν βήχα ή άλλα συμπτώματα. Θα πρέπει δε να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τη βρύση στο σχολείο. Καλούμε επίσης τον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής να προβεί σε απολυμάνσεις των σχολικών τάξεων μετά την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, αναθέτοντας προφανώς το έργο σε εξειδικευμένες εταιρείες. Χαιρετίζουμε επίσης την απόφαση της σχολικής επιτροπής για τη μετάθεση των καθαριστριών από τα δημοτικά στα λύκεια, που θα λειτουργήσουν πρώτα», είπε ο κ. Μαρίνος.
Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κ. Σάββας Χριστοδούλου ενημέρωσε για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, έπειτα από τις εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε τη μετάθεση καθαριστριών από τα δημοτικά τα οποία δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν μέχρι νεωτέρας, στα Λύκεια και στη συνέχεια στα γυμνάσια, αφού οι ανάγκες για καθαριότητα είναι αυξημένες λόγω της πανδημίας.
Συνολικά 84 καθαρίστριες που έχουν τοποθετηθεί στις δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα προστεθούν στις 38 που διαθέτουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου, οι καθαρίστριες τοποθετήθηκαν στα σχολεία που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας.
Επιπλέον, σήμερα πρόκειται να παραλάβει η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου Ρόδου αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής προστασίας που εστάλησαν από το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία θα διανεμηθούν άμεσα στα σχολεία.
Η κατανομή των ειδών ανά σχολείο, έγινε από το ίδιο το Υπουργείο.
Οι απολυμάνσεις, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, θα πραγματοποιηθούν από την πρώτη ημέρα!
«Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων, των Λυκείων που ανοίγουν στις 11 Μαΐου και σε δεύτερη φάση από τις 17 του μηνός των γυμνασίων και του ΕΠΑΛ.
Στις αποθήκες του δήμου υπάρχει κάποιο στοκ σε γάντια, μάσκες και αντισηπτικά. Θα μπορέσουμε να διαθέσουμε τις αντίστοιχες ποσότητες, όπου χρειαστεί. Επίσης, ολοκληρώνεται άμεσα ο πρόχειρος διαγωνισμός, ώστε να πραγματοποιηθούν από την πρώτη ημέρα οι απολυμάνσεις στα σχολεία. Θα είμαστε παρόντες από την πρώτη στιγμή, κοντά στους διευθυντές των σχολείων για ό,τι τυχόν προκύψει», είπε ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε επιπλέον, ότι σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του νησιού (της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), υπηρετούν συνολικά 1193 εκπαιδευτικοί.
Ο γενικός γραμματέας της Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, κ. Θεόδωρος Ξάφης αναφέρθηκε στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επέστρεψαν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και θα χρειαστεί να έρθουν πίσω στη Ρόδο και στα άλλα νησιά, όταν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Τόνισε ότι θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού. «Γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας στα σχολεία.
Οι συνάδελφοι, παρά τις ελλείψεις των μέσων τεχνολογίας, έχουν θυσιαστεί με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα παιδιά, ώστε να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση. Αρκετοί συνάδελφοι λείπουν αυτές τις ημέρες και θα επιστρέψουν στα σχολεία των Δωδεκανήσων από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Ας γίνει όμως προληπτικά έλεγχος των συναδέλφων αυτών, ώστε να αισθανόμαστε και εμείς ασφαλείς, και οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά μας. Ζητούμε να υποβάλλονται οι συνάδελφοι αυτοί σε τεστ, ώστε να διαπιστώνεται εάν είναι ή όχι φορείς του ιού για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους και να μην είναι δακτυλοδεικτούμενοι εάν τυχόν εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα», είπε ο κ. Ξάφης.
«Να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ σε μαθητές και στο διδακτικό προσωπικό, να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών, να γίνεται θερμομέτρηση πριν την είσοδο στο σχολείο.
Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο όταν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν πρόβλημα τα ίδια τα παιδιά.
Είναι επίσης σημαντική η σχολαστική καθαριότητα των σχολείων.
Ζητάμε να μην είναι μειωμένου ωραρίου οι καθαρίστριες στα σχολεία, αλλά να έχουμε μόνιμο προσωπικό όπως παλιά», ζήτησε ο κ. Κώστας Ρακόπουλος, μέλος του ΔΣ της Α΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.
Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει ωστόσο μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥΥ όσον αφορά στις τηρούμενες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Ο ΕΟΔΥΥ κάνει λόγο για επτά τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή, ενώ το Υπουργείο υποστηρίζει ότι μέχρι 15 άτομα θα μπορούν να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα εξεταστικού κέντρου. Ο κ. Ρακόπουλος είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφείς οδηγίες ώστε να πραγματοποιηθούν ομαλά οι πανελλήνιες εξετάσεις.