Στον τρόπο με τον οποίο έγινε η καταγραφή των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα αναφέρθηκε ξανά ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του ιού στη χώρα.
“Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια φιλολογία που αναπτύχθηκε για τον τρόπο καταγραφής θανάτων. Ο αντικειμενικός τρόπος καταγραφής είναι όταν οποιοσδήποτε ασθενής είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε.
Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού κέντρου που έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικός και δεν μπορούμε να διακρίνουμε πόσο επέδρασε ο ιός στο θάνατο. Εάν είχαμε το ελεύθερο να πούμε το ποσοστό τότε θα υποεκτιμούσαμε τους αριθμούς. Αυτό δεν έγινε στην Ελλάδα.
Δεν πρόκειται για κάποια επινόηση δική μου. Αν είναι δυνατόν. Ακολουθούμε την επιστημονική πρακτική και δεν εξυπηρετούμε καμία σκοπιμότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν είχαν την τυπική εικόνα της νόσου”, ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην ουσία απάντησε στον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM 103.6 έκανε λόγο για μέθοδο, που αποτελεί “επινόηση” του κ. Τσιόδρα και η οποία δίνει “ψευδή εικόνα θνητότητας” του κορονοϊού.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Διπλός Ελληνικός” με το Στέφανο Δαμιανίδη και τον Αντώνη Οραήλογλου, ο κ. Κούβελας ανέφερε χαρακτηριστικά πως “Ο κ. Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία επινόηση. Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν από COVID. Oυσιαστικά μας δίνει μία ψευδή εικόνα της θνητότητας, κάτι, που πολλοί προσπάθησαν να το κάνουν από την αρχή για να δικαιολογήσουν τα σκληρά μέτρα”.
Πηγή thetoc.gr