Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις παρεμβάσεις για τις τιμές της ενέργειας προχώρησαν κυβερνητικές πηγές, μετά και το δηκτικό σχόλιο του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον μηχανισμό επιστροφής κόστους ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, οι κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι οικιακοί καταναλωτές για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022.
Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος, είτε από τους παρόχους.
Τονίζεται επίσης ότι η επιδότηση καλύπτει νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Η επιδότηση θα δοθεί στο λογαριασμό IBAN του καταναλωτή.
Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος σε σχετική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό με συνεργασία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ. Εκεί θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. Κατόπιν τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής=[Ποσό αύξησης λογαριασμού λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.
Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά στα μέτρα για την αποκλιμάκωση και την σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν:
(α) Kατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο επιδοτούνται πλέον και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh της κύριας κατοικίας, όπως και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών, με ποσοστό 50% επί της αύξησης του ρεύματος. Παράλληλα, η επιδότηση για τις πρώτες 300 Kwh της κύριας κατοικίας ενισχύεται σε 85%, για τις μικρές επιχειρήσεις σε 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στο 60% της αύξησης του ρεύματος. Συνεπώς το σχήμα επιδοτήσεων διευρύνεται σημαντικά με κόστος περί τα 900 εκατ. ευρώ για τους επόμενους δύο μήνες.
(β) Εισάγεται τέλος επί των επιπλέον εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, για την προηγούμενη περίοδο, με την μεθοδολογία που ορίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
(γ) Kατά τον μήνα Ιούνιο θα επιστραφεί στους λογαριασμούς IBAN των νοικοκυριών το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022 και αφορούν την κύρια κατοικία. Η επιστροφή μπορεί να φτάσει έως και τα 600 ευρώ ανά ωφελούμενο. Το κόστος υπολογίζεται σε 280 εκατ. ευρώ.
(δ) Από τον Ιούλιο του 2022 και έως τα τέλη του έτους, και εάν απαιτηθεί με επέκταση το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά και συγχρόνως ενισχύεται ο παρών μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος οριζόντια ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.
Πιο συγκεκριμένα, σε μηνιαία βάση θα προσαρμόζεται το ποσοστό επιδότησης ώστε οι τιμές να παραμένουν σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα μεσοσταθμικά, σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν τους προηγούμενους μήνες και ελαφρώς υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση.
Υπολογίζεται ο μηχανισμός να απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Το κόστος αυτής της παρέμβασης για το 2ο εξάμηνο του έτους, με βάση τις σημερινές τιμές ρεύματος, αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Το κόστος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, σε συνδυασμό με τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος. Το συνολικό κόστος των ανωτέρω παρεμβάσεων για το υπόλοιπο του 2022 ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.