Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 2023 βρίσκεται η χώρα, με την κρατική «μηχανή» να ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες με χρονικό ορίζονται την 21η Μαΐου.
Ένα από τα διαδικαστικά ζητήματα που αναμένεται να κλείσουν τις επόμενες ημέρες είναι και ο διορισμός από το κράτος των πολιτών που θα αναλάβουν αμισθί τον ρόλο του μέλους της εφορευτικής επιτροπής την ημέρα των εκλογών.
Σήμερα δημοσιεύθηκε στο Πρωτοδικείο Ρόδου το πρακτικό ορισμού των μελών των εφορευτικών επιτροπών που θα διενεργήσουν τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Ποιοι εξαιρούνται από την κλήρωση
Από την κλήρωση για μέλη της εφορευτικής επιτροπής εξαιρούνται δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων. Επίσης όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής.
Επίσης εξαιρούνται οι δικηγόροι που έχουν οριστεί δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογικό τμήμα.
Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων κατά την τελευταία τριετία.
Τι γίνεται αν δεν κάποιο μέλος δεν εμφανιστεί
Εάν μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν προκειμένου να εκπληρώσουν τα καθήκοντα τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μη προσέλευση του μέλους της εφορευτικής επιτροπής αποτελεί αδίκημα.
Αν κάποιο από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει την δυνατότητα:
-να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
-να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας
Βέβαια, στην πράξη, δεν είναι πολύ συνηθισμένη η παρέμβαση της Αστυνομίας.
Ποιοι μπορούν να αρνηθούν χωρίς συνέπειες
Προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:
-Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
-Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα εκείνη
-Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.
Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών που κληρώθηκαν σε Ρόδο, Χάλκη, Τήλο, Σύμη, Κάρπαθο, Κάσο και Μεγίστη είναι τα ακόλουθα: