Χρηματική αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ εντέλλονται να καταβάλουν η «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» και η «ΑΤΕ ΛΗΖΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ» σε έναν υπάλληλο του κεντρικού καταστήματος Ρόδου, στην πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 χουρμαδιές) που τραυματίστηκε, από την πτώση παράθυρου, στο κεφάλι.
Το δικαστήριο κηρύσσει μάλιστα την απόφαση προσωρινά εκτελεστή κατά το ποσό των 5.000 ευρώ.
Στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης κατηγορούμενοι είναι δύο διευθυντικοί υπάλληλοι του υποκαταστήματος της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, που έχουν παραπεμφθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου για την 14η Οκτωβρίου 2014.
Ο υπάλληλος διεκδικεί από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, την ΑΤΕ Leasing Α.Ε. και την ΑΤΕ Ασφαλιστική, χρηματική αποζημίωση συνολικού ύψους 417.452,78 ευρώ για τον σοβαρό τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο υποκατάστημα όταν, λόγω της κακοκαιρίας, έπεσε στο κεφάλι του ένα παράθυρο.
Το ως άνω κτήριο, κατασκευής μεταξύ των ετών 1925-1930, πέραν των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και διακοσμήσεων, που κατά καιρούς έχουν γίνει, ουδεμία ουσιαστική επισκευή έχει δεχθεί, τα δε εξωτερικά κουφώματα παραμένουν τα ίδια από την εποχή της κατασκευής του.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κτήριο κατά τους χειμερινούς μήνες να πλημμυρίζει από την εισροή υδάτων, τόσο από τα παράθυρα κυρίως, όσο και από την οροφή, ενώ πολλές φορές, όταν φυσούσε δυνατός άνεμος, τα παράθυρα άνοιγαν!
Αυτά τα προβλήματα επανειλημμένα είχαν επισημανθεί με έγγραφα από το έτος 1998 και μετέπειτα προς την κεντρική διοίκηση και ειδικότερα τις Τεχνικές Υπηρεσίες της ΑΤΕ, πλην όμως ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε και σε ουδεμία ουσιαστική συντήρηση και επισκευή προέβη.
Το πρωί της 20ής Φεβρουαρίου 2009 στην Ρόδο επικρατούσαν ισχυροί νότιοι άνεμοι και ενόσω το κατάστημα ήταν ανοικτό με όλους τους υπαλλήλους και πελάτες περί ώρα 11,30 π.μ. ένα από τα παράθυρα της προσόψεως του κτηρίου, διαστάσεων 2 Χ 3μ. περίπου, που βρίσκεται πλησίον του γραφείου του, λόγω της παλαιότητος και έλλειψης συντήρησης και των εν γένει συστατικών, παραρτημάτων και παρακολουθημάτων του κτηρίου, αποκολλήθηκε εξ ολοκλήρου, μαζί με το κάσωμα και έπεσε με σφοδρότητα στο κεφάλι του και συγκεκριμένα στον αυχένα του ρίχνοντάς τον στο έδαφος, από το κάθισμα του γραφείου του.
Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τις αισθήσεις του και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου με ασθενοφόρο. Στο Νοσοκομείο της Ρόδου διαπιστώθηκε κάκωση από πτώση, κάκωση αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης και δεξιού ώμου, μετατραυματική απώλεια συνείδησης. Η κατάστασή του χειροτέρευσε, οπότε στις 22 Φεβρουαρίου 2009 εισήχθη στο Νοσοκομείο Ρόδου, όπου και διαπιστώθηκαν πρόσθετα προβλήματα.
Του συνεστήθη χειρουργική επέμβαση, ενώ του τοποθετήθηκε μόνιμα αυχενικό κολάρο (Miami) στον αυχένα και του χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια τριών μηνών.
Μέχρι σήμερα παρά την χειρουργική επέμβαση η υγεία του δεν έχει αποκατασταθεί και φέρει συνεχώς κολάρο στον αυχένα, ενώ έχει σημαντική δυσκολία κίνησης της δεξιάς χειρός και οι θεράποντες ιατροί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας χειρουργικής επέμβασης στο μέλλον.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την απόφασή του έκρινε ότι αποκλειστικά υπαίτιες του ατυχήματος είναι οι δύο πρώτες εναγόμενες, διότι δεν επέδειξαν την επιμέλεια του μέσου συναλλασσόμενου και δη την επιμέλεια που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν, αφού παρά το γεγονός ότι το κτήριο και oι εγκαταστάσεις του είναι εξαιρετικής παλαιότητας, δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης ή αντικατάστασης κυρίως των ιδιαιτέρως παλαιών κατασκευών, όπως εν προκειμένω των παραθύρων και των κουφωμάτων τους, με συνέπεια εξαιτίας των δυνατών ανέμων να αποκολληθεί ένα παράθυρο εξ αυτών, κάτω από το οποίο βρισκόταν εκείνη τη χρονική στιγμή- ο ενάγων και να επέλθει ο τραυματισμός του.
Την παλαιότητα, την ακαταλληλότητα, την έλλειψη συντήρησης και την άμεση αποκατάσταση των φθαρμένων και ανεπαρκών υλικών του κτηρίου είχαν επισημάνει κατά το παρελθόν αρμοδίως οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος, αφού ήδη από το έτος 1998 απέστειλαν υπηρεσιακώς έγγραφα προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στην Αθήνα, στα οποία αναφέροντο οι ατέλειες, οι κακοτεχνίες και οι ελλείψεις του καταστήματος και δη η εισροή στο εσωτερικό του κτηρίου και στο χώρο εργασίας όμβριων υδάτων κατά τις βροχοπτώσεις τόσο από το δώμα του ορόφου όσο και από τα παράθυρα.
Αξιοσημείωτο δε είναι, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ότι τα υπηρεσιακά έγγραφα είχαν συνταχθεί και υπογραφεί σε ανύποπτο χρόνο και μάλιστα από τον ίδιο τον ενάγοντα.
Την αγωγή χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Φώτης Κωστόπουλος.