Οι εξελίξεις στην Ιταλία, που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν άμεσα και τα οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Μόναχο, δίνοντας το “παρών” στο “Study Group” του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο τετ α τετ με τον κορυφαίο αξιωματούχο έδειξε την οδό που θα ακολουθήσει, στη διάρκεια της αυριανής παρέμβασής του στη θεματική ενότητα “Οι φιλοδοξίες μας για το μέλλον της Ευρώπης”. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προτείνει λύσεις για το πώς μπορεί η Ευρώπη να νικήσει το λαϊκισμό, καθώς πάγια εκτίμηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και της “γαλάζιας” παράταξης είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι λαϊκιστές έχουν δοκιμαστεί στην πράξη.
Στο κομβικό τετ α τετ Μητσοτάκη-Ταγιάνι κοινή οπτική των δύο ανδρών ήταν ότι οι αναλογίες της Ιταλίας με την Ελλάδα είναι ενδιαφέρουσες, ενώ κοινή ήταν η ευχή να μη χρειαστεί η Ιταλία να περάσει την ίδια διαδικασία με τη χώρα μας και να μην πληρώσει τον ίδιο βαρύ λογαριασμό.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα επηρεάζουν άμεσα την προσπάθεια της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μετά τον Αύγουστο έξοδο στις αγορές. “Πιστεύω”, άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι (πέραν της διαμορφωθείσας κατάστασης στην Ιταλία) καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα τρία χαμένα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τρία χρόνια που, όπως διαμηνύει συχνά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν ως καταλυτικό αποτύπωμα να μην κατορθώσει η Ελλάδα να…σπρώξει τα επιτόκια του δανεισμού της στο επίπεδο εκείνο των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Παραμένοντας πάντα πιστός στην εκπεφρασμένη θέση του “να φοράει φανέλα εθνικής στο εξωτερικό” και να προωθεί τις καίριες επιδιώξεις της χώρας μας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις συναντήσεις που θα έχει αύριο με τους ανώτατους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα θέσει το κομβικό για την Ελλάδα ζήτημα του χρέους. Ο ίδιος, άλλωστε, το έθεσε εμφατικά στη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε από το βήμα της συνεδρίασης των “γαλάζιων” τομεαρχών. Πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, την οποία κρατάει συνεχώς σε θέση πρωταγωνιστική είναι ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη μετάβαση στην κανονικότητα. Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης και μία κυβέρνηση με έντονο μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που θα προωθήσει άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, είναι δύο ακόμα ορόσημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε συζήτηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στο Μόναχο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εστίασε και στις εξελίξεις που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι οι θέσεις της οδού Πειραιώς για το μείζον εθνικό μας ζήτημα είναι απόλυτα κατανοητές στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και εξίσου ξεκάθαρες.
Σε πλαίσιο, πάντα, οικονομικό και λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, οι αιχμές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του κ. Τσίπρα και του οικοσυστήματός του παραμένουν πάντα στην προμετωπίδα. Εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η Ελλάδα από το 2015 και μετά πληρώνει την κυβερνητική αναξιοπιστία. Ο ίδιος κατανοεί την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι εταίροι έναντι της χώρας μας, ώστε να δώσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, υπό τον φόβο του πισωγυρίσματος σε παλαιές και συνάμα κακές συνήθειες. Η τοποθέτηση Μητσοτάκη για την αναβίωση του πελατειακού κράτους και τη μη πραγματοποίηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητους Έλληνες δομεί βασικά σημεία της στρατηγικής του, τη στιγμή που κυρίαρχη άποψη στο ΕΛΚ είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να αναγεννήσει ένα φθαρμένο κόμμα, με το βλέμμα στραμμένο σε μία εμφατική εκλογική νίκη.