Ρεπορτάζ

Δεκτή η αίτηση αναίρεσης Ιταλού που καταδικάστηκε για διακίνηση μεταναστών

Με την υπ’ αρίθμ. 639/2019 απόφαση του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η αίτηση αναίρεσης της υπ’ αρίθμ. 105/207 απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη η έφεση ενός Ιταλού κατά αποφάσεως του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών για παράνομη μεταφορά στην Ελλάδα υπηκόων τρίτων χωρών.
Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει συγκεκριμένα την προαναφερόμενη ποινή στον Ιταλό B. R. του L., ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών και χρηματική ποινή 55.000 ευρώ στον Αιγύπτιο Α. Μ. του S. και ποινή κάθειρξης 28 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 14.000 ευρώ στον Aιγύπτιο S. A. B. του S.
Αθώοι είχαν κριθεί στην ίδια υπόθεση ο L. A. A. του F., Iταλός, Δ. Β. Ρ. του Σ., ημεδαπός και G. P. G. M. του G. Iταλός.
Θυμίζουμε ότι η κύρια ανάκριση γύρω από τη δραστηριότητα οργανωμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών σε Ρόδο και Κω είχε ολοκληρωθεί με την προσωρινή κράτηση του Β. S. A., 50 ετών, γνωστού με τα ψευδώνυμα “BENJAMIN” ή “GENERAL” ή “DOCTOR”, o οποίος φέρεται να είναι πράκτορας της Μοσάντ.
Όπως έγραψε η “δημοκρατική”, την 27η Σεπτεμβρίου 2013 συνελήφθησαν εννέα παράνομοι αλλοδαποί καθώς και τρεις ακόμη, οι οποίοι εισήλθαν στον ελλαδικό χώρο με το ίδιο σκάφος, πέντε αλλοδαποί και ένας ημεδαπός ως εγκέφαλοι και μέλη του κυκλώματος, ενώ κατασχέθηκε μια 19μετρη θαλαμηγός με σημαία Μάλτας.
Πιο συγκεκριμένα την 27η Σεπτεμβρίου 2013 και περί ώρα 18:30, οι λιμενικοί εντόπισαν εννέα αλλοδαπούς στη Μαρίνα της Κω, στερούμενους νομιμοποιητικών ταξιδιωτικών εγγράφων, να αποβιβάζονται από το σκάφος “YUMI” με σημαία Μάλτας.
Μετά την πρόσδεση του σκάφους στη Μαρίνα της Κω, ανέβηκε σ’ αυτό ο αιγυπτιακής υπηκοότητας, A. M., γνωστός ως “Μαχμούντ”, μέλος οργανωμένου δικτύου διακίνησης αλλοδαπών στην Κω.
Ο τελευταίος κατάφερε να εισέλθει στο Ε/Γ-Ο/Γ “ΜΠΛΟΥ ΟΡΑΪΖΟΝ”, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από την Κω προς τα λιμάνια της Θήρας και του Πειραιά.
Ο A. M., που διαμένει μόνιμα στην περιοχή Πλατάνι της Κω, φέρεται να στρατολογήθηκε στο διεθνές οργανωμένο ιεραρχικά δομημένο και με διαρκή δράση κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, από τον Β. S. A.
Ο A. M. έλαβε από τον Β. S. A. για τη συγκεκριμένη μεταφορά των παρανόμως εισερχομένων στη χώρα αλλοδαπών το ποσό των 10.000 ευρώ, ενώ εκτός από το να προμηθεύει τους αλλοδαπούς με εισιτήρια για την προώθησή τους στον Πειραιά και ορισμένες φορές να συνοδεύει τους εν λόγω αλλοδαπούς από την Τουρκία στην Ελλάδα, ήταν υπεύθυνος και για την κατάθεση των χρηματικών ποσών που κατέβαλαν ως αμοιβή οι παρανόμως εισερχόμενοι στη χώρα αλλοδαποί.
Την 28η Σεπτεμβρίου 2013 οι λιμενικοί συνέλαβαν τον Β. S. A., ο οποίος είχε εντοπιστεί στο λιμένα Μαστιχαρίου, ενώ ανέμενε να επιβιβαστεί σε Ε/Γ πλοίο με προορισμό την Κάλυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στο Λιμενικό ο ανωτέρω έχει απασχολήσει τις γερμανικές αρχές κατά το παρελθόν.
Ο Ιταλός στην αίτηση αναίρεσής του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η θαλαμηγός YUMI της οποίας ήταν κυβερνήτης ήταν ελλιμενισμένη σε μόνιμη βάση στην Κω. Με τη θαλαμηγό αυτή η πλοιοκτήτρια εταιρεία φιλοξενούσε τους θερινούς μήνες σημαντικούς πελάτες της με ημερήσιες κρουαζιέρες στα νησιά του Αιγαίου ή εκμίσθωνε το σκάφος της με το πλήρωμα κυρίως σε μεγάλους Ρώσους επιχειρηματίες.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 είχε οδηγήσει τη θαλαμηγό για ανεφοδιασμό στο τουρκικό λιμάνι “ΤΟΥΡΓΟΥΤ ΡΕΙΣ” λόγω της ατέλειας καυσίμων. Όταν έφθασε στο παραπάνω τουριστικό λιμάνι τον παρεκάλεσε ο Τούρκος συνεργάτης του (με το όνομα ΑΛΗ) με τον οποίο συνεργαζόταν στα ταξίδια που έκανε από την Κω προς την Τουρκία να βοηθήσει κάποιους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Συρία που αντιμετώπιζαν κίνδυνο όσο θα βρίσκονταν στην Τουρκία και να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Κω για να ζητήσουν καταφύγιο και άσυλο στην Ελλάδα. Πράγματι από λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς μετέφερε με το σκάφος 9 Σύρους πρόσφυγες χωρίς αμοιβή από την Τουρκία στη μαρίνα της Κω υπό το φως της ημέρας και τους αποβίβασε υπό τα όμματα των υπεύθυνων φύλαξης της μαρίνας.
Για την πιο πάνω ανθρωπιστική του ενέργεια βρέθηκε κατηγορούμενος.
Στις 10 Οκτωβρίου 2017 ενώ βρισκόταν στην Ιταλία ειδοποιήθηκε από τον κουμπάρο του που κατοικεί στη Ρόδο ότι οι συνήγοροί του διεπίστωσαν έκπληκτοι (διότι δεν κλητεύθηκαν ούτε αυτοί ως αντίκλητοί του) ότι στο έκθεμα της δικασίμου του Πενταμελούς Εφετείου της 12ης Οκτωβρίου 2017 είχε προσδιορισθεί η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε.
Εδωσε εντολή στον εκ των συνηγόρων του κ. Εμμανουήλ Κουτσούκο να εμφανιστεί ως “άγγελος” ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου να εκθέσει το πρόβλημα και να ζητήσει αναβολή ώστε να μπορέσει να εμφανιστεί και να υποστηρίξει την έφεσή του αφού δεν κλητεύθηκε.
Το δικαστήριο όμως απέρριψε την έφεσή του ως ανυποστήρικτη.
Ο ίδιος στην αναίρεσή του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι την 27η Σεπτεμβρίου 2013 είχε οδηγήσει τη θαλαμηγό για ανεφοδιασμό στο τουρκικό λιμάνι λόγω της ατέλειας καυσίμων. Όταν έφθασε στο παραπάνω τουριστικό λιμάνι τον παρεκάλεσε ο Τούρκος συνεργάτης του να βοηθήσει κάποιους πολιτικούς πρόσφυγες από τη Συρία που αντιμετώπιζαν κίνδυνο όσο θα βρίσκονταν στην Τουρκία και να τους μεταφέρει στο λιμάνι της Κω για να ζητήσουν καταφύγιο και άσυλο στην Ελλάδα. Πράγματι για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς μετέφερε με το σκάφος 9 Σύριους πρόσφυγες χωρίς αμοιβή από την Τουρκία στη μαρίνα της Κω υπό το φως της ημέρας και τους αποβίβασε υπό τα όμματα των υπεύθυνων φύλαξης της μαρίνας.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου