Ειδήσεις

Τελευταία ομιλία Ευ. Βενιζέλου στη Βουλή: Είμαι και θα είμαι μάχιμος πολίτης

Με το μήνυμα ότι αν και δεν θα είναι μέλος της επόμενης Βουλής είναι και θα είναι μάχιμος πολίτης έκλεισε την τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενη Βουλής αλλά θα είμαι μάχιμος και ενεργός πολίτης που είναι το σημαντικότερο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι εύχεται «στην επόμενη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση τη σημασία της εθνικής ενότητας».

«Εύχομαι καταρχάς στην επόμενη Βουλή, ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της εθνικής ενότητας, όπως αντιλήφθηκε εκ των πραγμάτων, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, τη σημασία του αγώνα που δόθηκε από το 2010 για τη διάσωση της χώρας. Εύχομαι να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχουν τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης ως προς τη λειτουργία της Βουλής και των Επιτροπών της, τη σημασία και την αξία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τώρα που δεν θα νέμεται την εξουσία. Να αντιληφθεί την ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του κύρους του Κοινοβουλίου ως συμβολικού τόπου της Δημοκρατίας. Αλλά, φυσικά, αυτό ισχύει και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διεκδικεί να καταλάβει την κυβέρνηση και για τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που διεκδικούν να παίξουν ρόλο στο θεσμικό οικοδόμημα του τόπου. Πρέπει και αυτά να διδαχθούν εξίσου πολύ και να το αποδείξουν αυτό στην πράξη», σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο νέος ποινικός κώδικας δεν καθιστά επιεικέστερα τα άρθρα που είναι κρίσιμα για τη διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis» και υποστήριξε ότι η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα.

«Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. Η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά τον ποινικό φιλελευθερισμό και το Κράτος Δικαίου, γιατί, θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι αντιρρήσεις μου, για το εάν πράγματι σέβεται τους κανόνες αυτούς, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είδαμε τα τελευταία χρόνια να παραβιάζεται συστηματικά στην αίθουσα αυτή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το τεκμήριο αθωότητας. Είδαμε να παραβιάζεται συστηματικά από κυβερνητικούς κύκλους η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας, η ίδια η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η δε κάλυψη των θέσεων του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει τραυματίσει ούτως ή άλλως τη Δικαιοσύνη, διότι η αρμοδιότητα της κυβέρνησης γεννάται, η κατά χρόνον αρμοδιότητα, με την κένωση των θέσεων. Μόνο προπαρασκευαστικές ενέργειες μπορούν να γίνουν πριν οι οποίες προβλέπονται από απλό νόμο που έχει κριθεί αντισυνταγματικός με πρακτικό της Διοικητικής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άρα η κατά χρόνον αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου γεννάται την 1η Ιουλίου, αλλά την 1η Ιουλίου είναι διαλελυμένη η Βουλή και άρα δεν υπάρχει νομιμοποίηση, δηλαδή δεν υπάρχει δεσμός με τη λαϊκή κυριαρχία που να νομιμοποιεί το Υπουργικό Συμβούλιο να παρέμβει στη δομή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της διάκρισης των εξουσιών. Το σχήμα είναι πάρα πολύ απλό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαι βέβαιος ότι το έχει υπόψη του».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους βουλευτές για τη συνεργασία αλλά και τις αντιπαραθέσεις.

«Αποχωρώ από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από 26 και πλέον χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης θητείας στα έδρανα αυτά. Εκλέχθηκα βουλευτής Θεσσαλονίκης, πολλές φορές πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, σε δέκα διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις. Υπηρέτησα 17 χρόνια την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία από διάφορες υπουργικές θέσεις, έως και τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του κυβερνητικού εταίρου. Έχω διατελέσει αρχηγός κόμματος και βουλευτής της αντιπολίτευσης εννέα χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Δημοκρατία γιατί με τίμησε με τόσο υψηλά αξιώματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Βουλευτές όλων των βουλευτικών περιόδων –και της παρούσας– ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, για τη συνεργασία και για τις αντιπαραθέσεις, που είναι η ουσία της Δημοκρατίας. Θεωρώ κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή την άσκηση των καθηκόντων του Γενικού Εισηγητή της αναθεώρησης από το 1995 έως το 2001. Και λυπάμαι γιατί έτυχε να είναι κολοβή η σημερινή συνεδρίαση, λόγω της αποχώρησης της αντιπολίτευσης, της μείζονος αλλά και άλλων κομμάτων.

Θα ήθελα, πραγματικά, να απευθυνθώ σήμερα σε όλες και όλους τους Βουλευτές, πρωτίστως όμως να απευθυνθώ στην αίθουσα. Οι τοίχοι της αίθουσας αυτής έχουν αυτιά και μνήμη. Η κοινοβουλευτική ιστορία είναι το πιο σημαντικό, ίσως, τμήμα της συνολικής ιστορίας του έθνους τους δύο αιώνες ζωής του νέου ελληνικού κράτους. Στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις και στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων συμπυκνώνεται η αγωνία, η εμπειρία, τα επιτεύγματα, οι ήττες και οι νίκες του έθνους. Είναι το corpus του συνολικού κεκτημένου του τόπου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε πως «ήταν ελαφρώς καλύτερο πανευρωπαϊκά σε σχέση με την άνοδο του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος για την φιλελεύθερη δημοκρατία».

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ελαφρώς καλύτερο από το αναμενόμενο, σε σχέση με την άνοδο του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, και δείχνει μία ενίσχυση του κέντρου, κυρίως των Φιλελευθέρων και των Πράσινων. Όμως δεν έχει εξαλειφθεί, το αντίθετο, η κρίση της ευρωπαϊκής φιλελεύθερης δημοκρατίας, ο κίνδυνος της μετάλλαξής της σε μη φιλελεύθερη, σε αυταρχική δημοκρατία».

Το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Βενιζέλο – Μόνο ο Γρηγοράκος στα έδρανα του ΚΙΝΑΛ

Την αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου παρακολούθησε από τα έδρανα της Βουλής ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Γρηγοράκος. Την ώρα που όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν αποχωρήσει από την Ολομέλεια, ο στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, παρέμεινε στην αίθουσα για να ακούσει τον πρώην υπουργό.

Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, χειροκρότησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην Ολομέλεια, ενώ ο ίδιος εξερχόμενος της αίθουσας τους χαιρέτησε έναν- έναν δια χειραψίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου