Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για την πορεία των εμβολιασμών, που όπως προχωράει στη χώρα μας, θα χρειαστεί σχεδόν όλο το καλοκαίρι για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας!
Οπως υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί που αυτή την περίοδο, ανέρχονται σε 100.000 περίπου την ημέρα.
Λέει επίσης, ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30-35% στους ανθρώπους της ηλικίας άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, προτρέποντας αυτούς τους ανθρώπους να σκεφτούν πιο σοβαρά την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να προστατέψουν την ζωή τους και την ζωή των δικών τους.
Ο κ. Εξαδάκτυλος, εκτιμά πως δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε τα παιδιά τα οποία δεν κινδυνεύουν –πρακτικά- από τον Covid για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας αφού μπορούν να εμβολιαστούν αργότερα.
Επίσης μιλάει για τις μεταλλάξεις αλλά και για τα περιστατικά που τρομάζουν τον κόσμο, απομακρύνοντας τους συμπολίτες μας από τον εμβολιασμό που είναι κρίσιμος και αναγκαίος για το αύριο της κοινωνίας και της χώρας μας.
«Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα κι έχουμε κάθε συμφέρον να περιορίσουμε την πανδημία του Covid. Μπορούμε να έχουμε ένα καλοκαίρι πολύ καλύτερο από το περσινό, καθώς φέτος έχουμε όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», τονίζει χαρακτηριστικά.
• Κύριε Εξαδάκτυλε, πώς βλέπετε το αποτύπωμα της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού μέχρι και την περίοδο που διανύουμε;
Αυτή τη στιγμή, η επανέναρξη των δραστηριοτήτων μας, δεν έχει μειώσει την ύφεση, την καθοδική πορεία της πανδημίας –η οποία βεβαίως είναι αργή. Δεν έχει σταματήσει, ούτε έχει αναστραφεί. Πρέπει να κάνουμε κι άλλα βήματα διότι η χώρα πρέπει να κατέβει σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για οικονομικούς λόγους καθώς, όπως ξέρουμε η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο ‘πορτοκαλί’, ενώ θα πρέπει να βρεθεί στο ‘κίτρινο’ ή στο ‘πράσινο’ για να αυξηθούν και οι τουριστικές ροές. Κι αυτό το αναφέρω διότι έχει ιδιαίτερη σημασία για όλη τη χώρα και πολύ περισσότερο για τα νησιά, όπως η Ρόδος.
• Η αλήθεια είναι ότι αυτό, μας αφορά άμεσα αφού η οικονομία μας είναι βασισμένη στον τουρισμό και φυσικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Τουρισμό. Ωστόσο, οι εμβολιασμοί προχωρούν ομαλά. Είναι ικανοποιητικά όμως τα επίπεδα και οι αριθμοί των εμβολιασμών;
Αυτή την περίοδο έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και περίπου 1,5 εκατομμύριο, που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Καλό θα ήταν να αυξήσουμε την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περάσει ολόκληρο το καλοκαίρι για να φτάσουμε το επίπεδο της ανοσίας που απαιτείται και που είναι το 70% του πληθυσμού.
• Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να προλάβουμε τους δύο αυτούς μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο) για να αγγίξουμε ένα καλό επίπεδο για το τείχος της ανοσίας;
Για να μιλάμε για ‘ανοσία’ θα πρέπει να έχουμε πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους (δηλαδή 14 εκατομμύρια δόσεις (τρυπήματα) περίπου –μιας και πολλοί επιλέγουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson). Μέχρι τώρα έχουμε 5,7 εκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει ενώ τρέχουμε με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα περίπου. Αυτό σημαίνει ότι εμβολιάζουμε 2,6 εκατομμύρια κάθε μήνα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα χρειαστούμε περίπου τρεις μήνες συνολικά…
• Οσον αφορά τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα από τους εμβολιασμούς, με αλλεργίες κ.λπ. -ή και σε πολύ λίγες περιπτώσεις- απώλειες ζωών, εσείς πώς το σχολιάζετε; Υπάρχει θέληση να εμβολιαστεί ο κόσμος, αλλά πολλοί φοβούνται –και δεν μιλάμε για τους αρνητές.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι αλλεργίες και τα συνήθη προβλήματα που μπορεί να έχει κάποιος από οποιονδήποτε εμβολιασμό, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνουν κανέναν. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αφορούν τις θρομβώσεις κι έχουν σημειωθεί από το εμβόλιο της AstraZeneca, παρουσιάζονται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό: 1 προς 100.000 εμβολιασμούς και όταν αφορούν ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών εκεί γίνονται ακόμη πιο σπάνια –σε ποσοστό που δεν θα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη. Για τους ανθρώπους που έχουν κάνει την πρώτη δόση, πιθανότητα εμφάνισης του προβλήματος στην δεύτερη δόση είναι μία προς το εκατομμύριο. Με δεδομένο λοιπόν, ότι υπάρχει πλέον, η δυνατότητα επιλογής εμβολίων, θα πρέπει όλοι να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Κι εδώ, θα μου επιτρέψετε να παρατηρήσω ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30-35% στους ανθρώπους της ηλικίας άνω των 60 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Οι άνθρωποι που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους από τον Covid, είναι αυτών των ηλικιών και οφείλουν να το κάνουν. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι η κοινωνία μας, όλο αυτό το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει υποστεί μια τρομακτική αλλαγή, έχει πληρώσει ένα τίμημα σε όλους τους τομείς για να προστατευτούν κυρίως οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο. Κατά συνέπεια, τώρα που υπάρχουν εμβόλια, το οφείλουν προς την κοινωνία, οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να το κάνουν. Να σκεφτούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και την κοινωνία που θέλει να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.
• Αυτό τον καιρό, γίνεται λόγος για τον εμβολιασμό των παιδιών στις μικρές ηλικίες. Πιστεύετε ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα ή θα πρέπει να το εξετάσουμε αργότερα;
Πιστεύω ότι εάν εμβολιαστούν πρώτα οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευάλωτες ομάδες, η συζήτηση αυτή θα γίνει σε τελείως διαφορετική βάση από αυτή την οποία, ενδεχομένως να αναγκαστούμε να κάνουμε εάν δεν έχουμε τα απαραίτητα ποσοστά εμβολιασθέντων. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε τα παιδιά, τα οποία δεν κινδυνεύουν –πρακτικά- από τον Covid, για να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας. Θα πρέπει, βέβαια να εμβολιάζουμε τα παιδιά που διατρέχουν ιδιαίτερους κινδύνους αλλά το τείχος της ανοσίας θα πρέπει να χτιστεί, πρωτίστως από τους συνανθρώπους μας οι οποίοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όπως οι μεγαλύτερες ηλικίες και οι ευάλωτες ομάδες.
• Να σας ρωτήσουμε και για τις μεταλλάξεις του ιού. Θα πρέπει να μας ανησυχούν ενώ προσπαθούμε όλοι να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας;
Οι γνωστές μεταλλάξεις μέχρι στιγμής, αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια που υπάρχουν. Δηλαδή, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή να χάσουν την ζωή τους από μία μετάλλαξη. Οι φαρμακοβιομηχανίες, μας έχουν πει ότι εάν κριθεί αναγκαίο ένα εμβόλιο για να αντιμετωπίσει άλλη μετάλλαξη, αυτό πρέπει να παραχθεί μέσα σε 100 ημέρες. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να εμβολιαστούμε για να καλυφθούμε από τα τρέχοντα στελέχη. Εάν τυχόν παρουσιαστεί άλλη ανάγκη, θα τροποποιηθούν τα εμβόλια.
• Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας;
Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είπα στην αρχή. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα κι έχουμε κάθε συμφέρον να περιορίσουμε την πανδημία του Covid. Μπορούμε να έχουμε ένα καλοκαίρι πολύ καλύτερο από το περσινό, καθώς φέτος έχουμε όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Μην ξεχνάτε πως πέρσι δεν είχαμε κανένα από τα όπλα, που διαθέτουμε φέτος!
https://www.dimokratiki.gr/06-06-2021/ath-exadaktylos-einai-sto-cheri-mas-na-apofygoyme-ena-tetarto-kyma-pandimias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Tried 3 times to apply for PAMKA, application submission accepted but no number issued. Sure I am not alone, how do we get our vaccination if we cannot get this number