Συνεντεύξεις

N. Mατσάκης: “Θα είναι μόνιμη η μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου στο παλαιό νοσοκομείο”

Στα «καυτά» ερωτήματα που αφορούν στην μόνιμη μετεγκατάσταση του Κτηματολογίου Ρόδου στο κτήριο που παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου στο παλαιό νοσοκομείο, απαντά στην «δημοκρατική» ο διευθυντής του, κ. Νικόλαος Ματσάκης.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό εγχείρημα καθώς το αρχειακό υλικό, είναι εκατό ετών –κάτι που το κατατάσσει στα μεγαλύτερα αρχεία της χώρας!
Αναφέρει ακόμη ότι η μεταφορά θα γίνει σταδιακά αλλά θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν κτηματολογικές έρευνες για να μπορέσει να λειτουργήσει η τοπική οικονομία. Ο κ. Ματσάκης, σημειώνει πως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η υποστελέχωση του Κτηματολογίου που έχει μείνει με έναν υπάλληλο, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί ένα ‘τερατώδες’ –όπως το λέει- εγχείρημα με συσσωρευμένες πράξεις.
Ειδικά για το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες δηλώνει πως είναι κάτι που απασχολεί την υπηρεσία, αλλά επειδή πήρε χρονική παράταση, εκτιμάται ότι θα προλάβουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο.

• Κύριε Ματσάκη, πώς κρίνετε την προσπάθεια μεταφοράς του Κτηματολογίου στο κτήριο που παραχωρεί ο Δήμος Ρόδου; Είναι μια εύκολη υπόθεση και πόσο καιρό θα χρειαστεί κατά την εκτίμησή σας;
Αυτό που πρέπει να τονίσουμε πρωτίστως και κυρίως, είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα, εξ ορισμού. Μιλάμε για την μεταφορά ενός ιστορικού αρχείου, πολύ μεγάλου –ενός από τα μεγαλύτερα αρχεία της χώρας- όπως με είχε διαβεβαιώσει παλαιότερα (κατά την σάρωση του υλικού) η Κτηματολόγιο Α.Ε. (τότε) και αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Εμείς καλούμεθα να υλοποιήσουμε τις ληφθείσες αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή του στην νέα πτέρυγα του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου, μετά και την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα στη Ρόδο. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και γι αυτό, τα βήματα που ακολουθούμε είναι πάρα πολύ προσεκτικά.
• Γνωρίζουμε ότι μιλάμε για ένα αρχείο εκατό περίπου ετών. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Απολύτως ακριβές το νούμερο! Γι αυτό και όπως προανέφερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία της χώρας λόγω του ό,τι, τα Υποθηκοφυλακεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν διέθεταν ποτέ τεχνικό τμήμα. Το Κτηματολόγιο της Ρόδου, διέθετε εξ αρχής τεχνικό τμήμα. Προβλεπόταν από τον ισχύοντα κτηματολογικό κανονισμό, ο οποίος είναι νομοθέτημα του 1929 -που δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι και σήμερα. Συνεπώς, μιλάμε για τεχνικό υλικό (τεχνικές πράξεις που πρέπει να γίνουν, σχεδιαγράμματα, χάρτες και αρχείο που αφορά διοικητικά έγγραφα όπως π.χ. συμβόλαια, δικαστικές αποφάσεις κ.ο.κ.) Γι αυτό ακριβώς μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία της χώρας, τουλάχιστον σε επίπεδο Υποθηκοφυλακείων – Κτηματολογικών Γραφείων.
• Εφόσον είναι τόσο σημαντικό και ογκώδες το αρχειακό υλικό, προκύπτει θέμα με την ασφάλειά του και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι κάτι που τονίστηκε στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και φυσικά, απασχολεί όλους τους εμπλεκόμενους με το ζήτημα.
Φυσικά, το θέμα της ασφάλειας του αρχείου τέθηκε στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Μην ξεχνάτε ότι προσωπικά, θα κληθώ να υλοποιήσω αυτό το εγχείρημα, όταν οι εργασίες στο κτήριο, ολοκληρωθούν. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ρόδου για τη συνεργασία του και την άμεση ανταπόκρισή του να βρει και να παραχωρήσει αυτό τον χώρο.
Αυτή την περίοδο γίνονται κάποιες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στον ισόγειο χώρο, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό για εμάς και φυσικά, για να υποδεχτεί το αρχειακό υλικό. Να σημειώσουμε ότι δεν μιλάμε για κάτι προσωρινό, αλλά για μια μόνιμη μετεγκατάσταση, οπότε θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιες νόμιμες διαδικασίες και όποια άλλη νομική μορφή, κρίνει απαραίτητη το υπουργείο Δικαιοσύνης, ως ιεραρχικά ανώτερη αρχή.
Ειδικά για τη μεταφορά του αρχειακού υλικού, βρισκόμαστε σε περίοδο καταγραφής και συνεννόησης με τα γενικά αρχεία του Κράτους για τον λόγο ότι μιλάμε για ένα ιστορικό αρχείο, ‘τερατώδες’ σε όγκο και φυσικά, θα προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, με την πρέπουσα προσοχή και με την πρέπουσα σύνεση.
• Υπάρχει σχεδιασμός από την υπηρεσία σας για την μετεγκατάσταση; Πώς θα γίνει η μεταφορά; Σταδιακά;
Βεβαίως. Υπάρχει ο σχεδιασμός από την δική μας υπηρεσία, για το πώς θα υλοποιηθεί το εγχείρημα, με πρώτιστο μέλημα να μεταφερθούν στο νέο κτήριο, πρώτα οι κτηματολογικοί τόμοι (δηλαδή όλων των χωριών της Ρόδου, ενοτήτων κ.λπ.) ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να ξεκινήσουν να κάνουν κτηματολογικές έρευνες. Αυτό είναι και το πρώτο μας μέλημα: να υπάρχει πρόσβαση από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, ασκούμενους δικηγόρους και όλους όσους έχουν έννομο συμφέρον για να διενεργήσουν έρευνες στα κτηματολογικά βιβλία. Κι αυτό γιατί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν έχουν πρόσβαση στα κτηματολογικά βιβλία με δεδομένο ότι το μόνο που λειτουργεί αυτή την στιγμή, είναι η εισαγωγή πράξεων στο Κτηματολόγιο που γίνεται στο Εφετείο Δωδεκανήσου, για να μην καταρρεύσει τελείως η τοπική οικονομία.

• Εδώ θα ήθελα να μείνουμε για λίγο. Αναφέρατε ότι γίνεται καταγραφή αλλά κατά την διάρκεια της σταδιακής μεταφοράς, θα μπορούν να γίνονται κτηματολογικές έρευνες.
Βεβαίως, γιατί όπως καταλαβαίνετε μια ενυπόγραφη έρευνα από δικηγόρο, κατατίθεται σε κάποια δημόσια αρχή (ή τράπεζα κ.λπ.) γιατί όπως είναι γνωστό, με βάση των κώδικα των δικηγόρων που είναι σε πλήρη ισχύ, έχει το δικαίωμα να υπογράφει βεβαιώσεις που έχουν ισότιμη και ισόκυρη αναγνώριση με τα πιστοποιητικά του Κτηματολογίου. Αυτό όπως σας ανέφερα, προβλέπεται ρητά στον κώδικα των δικηγόρων και συγκεκριμένα στο Άρθρο 36 παρ. 2 του Νόμου 4194/2013 οπότε μετά τη διενέργεια οποιασδήποτε κτηματολογικής έρευνας, έχει τη δυνατότητα, σαφώς να εκδίδει βεβαιώσεις και να έχει άμεσα, πρακτικά αποτελέσματα για να βοηθήσει τον πελάτη του κατά περίπτωση: σε μια εκταμίευση δανείου, σε μια εκδίκαση αγωγής κ.ο.κ.
Όπως σας είπα αυτή την στιγμή δεν εκδίδονται πιστοποιητικά ούτε σχεδιαγράμματα από το Κτηματολόγιο Ρόδου. Οπότε προσπαθήσαμε να διασυνδέσουμε τη δυνατότητα των δικηγόρων να εκδίδουν ισότιμες και ισόκυρες βεβαιώσεις με τα πιστοποιητικά του Κτηματολογίου, κάνοντας χρήση του κώδικα περί δικηγόρων ώστε να μπορούν –τουλάχιστον- να εκδικάσουν. Η πρόσβαση στα βιβλία θα βοηθήσει και την όποια εκταμίευση δανείων, υπό την έννοια ότι θα μπορούν οι δικηγόροι να δίδουν ενυπόγραφες βεβαιώσεις για τους πελάτες τους.
• Κύριε Ματσάκη, πόσες υποθέσεις εκκρεμούν μέχρι σήμερα;
Είναι ένα πολύ ακανθώδες θέμα. Τέθηκε και αυτό στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το Κτηματολόγιο Ρόδου αντιμετωπίζει τραγική έλλειψη προσωπικού καθώς λειτουργεί με έναν τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών της συνταξιοδότησής του, τους επόμενους μήνες. Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε ότι εάν αποχωρήσει και ο μοναδικός τεχνικός που έχουμε θα υπάρξει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί το Κτηματολόγιο Ρόδου (και κατ’ επέκταση το Κτηματολόγιο Κω και το κομμάτι της Λέρου) είναι από τις μοναδικές υπηρεσίες στην Ελλάδα όπου υπάρχει τόσο στενή διασύνδεση τεχνικού – διοικητικού υπαλλήλου. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα για να το κατανοήσει ο κόσμος: πρέπει να υπάρξει άμεση συσχέτιση της τεχνικής αποτύπωσης π.χ. μιας ενημέρωσης οικοδομής, μιας ενημέρωσης κτίσματος με τα αναγραφόμενα στο συμβόλαιο. Ό,τι δηλαδή αποτυπώνεται σε ένα συμβόλαιο σε επίπεδο κτίσματος, πρέπει να υπάρχει και τεχνική αποτύπωση. Οπότε, ο διοικητικός υπάλληλος, είναι σε άμεση επαφή, διασύνδεση, συνεννόηση με τον τεχνικό υπάλληλο, ώστε αυτό που αποτυπώνεται τεχνικά, αυτό να βρίσκεται αποτυπωμένο και στα συμβολαιογραφικά έγγραφα –είτε μιλάμε για αγορές, είτε μιλάμε για δωρεές, είτε μιλάμε για γονικές παροχές κ.ο.κ. Αυτή η ιδιαιτερότητα ενυπάρχει στο Κτηματολόγιο από καταβολής του, από τη σύστασή του, καθώς ο Κτηματολογικός κανονισμός είναι Ιταλικό νομοθέτημα και ουδέποτε τροποποιήθηκε από το 1929 μέχρι σήμερα.
Καταλήγοντας: εάν αθροίσουμε την εκκρεμότητα σε διοικητικές πράξεις (αφού όλη αυτή την περίοδο που είναι κλειστό το Κτηματολόγιο Ρόδου δεν καταχωρούνται συμβόλαια) που είναι σχεδόν 30.000 με τις τεχνικές εκκρεμότητες που υπάρχουν (ενημερώσεις οικοδομών, ενημερώσεις κατεδαφίσεων, διορθώσεις εμβαδού κ.λπ.) πρέπει να ανέρχονται περίπου στις 40.000. Επαναλαμβάνω ότι ένα τόσο ‘τερατώδες’ αρχειακό υλικό με τέτοιο όγκο πράξεων, πρέπει να το φέρει εις πέρας ένας τεχνικός μόνος του. Είναι αδύνατον!
Το Κτηματολόγιο Ρόδου για το ελληνικό Κράτος και το ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί παραγωγική υπηρεσία. Είτε σε επίπεδο εσόδων είτε σε επίπεδο έκδοσης πιστοποιητικών σχεδιαγραμμάτων, βεβαιώσεων κ.ο.κ. Συνεπώς, αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να επιλυθεί για να μπορέσει ο πολίτης να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιθυμεί. Όσον αφορά στο ζήτημα με τους δασικούς χάρτες είναι επίσης κάτι που μας απασχολεί αλλά επειδή πήρε χρονική παράταση, εκτιμούμε ότι θα προλάβουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση στο νέο κτήριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου