Πολιτιστικά

Παρουσίασης της νουβέλας Μερκάντο της Μαρίας Μαμαλίγκα

Ο Δήμος Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου διοργανώνουν την Τρίτη 11 Ιουνίου, στις 19.30 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου – Νέα Πτέρυγα (Πλ. Γαβριήλ Χαρίτου, 2241 036646), εκδήλωση παρουσίασης της νουβέλας Μερκάντο της Μαρίας Μαμαλίγκα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πώς ένας μεγάλος έρωτας μπορεί να αλλάξει μια ζωή, να φέρει τους ανθρώπους σε σύγκρουση με τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, να τους απομακρύνει από την πατρίδα και να ανατρέψει τελικά το πεπρωμένο τους; Πώς μεγαλώνει κανείς στη δίνη συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, μέχρι τους διωγμούς και τη μαζική εξόντωση των Εβραίων;

Τι είναι η πατρίδα όταν κανείς αναγκάζεται να περιπλανηθεί γεωγραφικά για να επιβιώσει; Ποιος είναι ξένος και ποιος όχι σ’ έναν τόπο, σε εποχές ρευστών συνόρων και βίαιων αλλαγών; Πώς θεραπεύεται κανείς από τη νοσταλγία; Είναι η γνώση το πιο ισχυρό μέσο για την ενηλικίωση και την υπέρβαση ταξικών και γεωγραφικών συνόρων; Μπορεί η ενδοσκόπηση να οδηγήσει σ’ ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού; Πότε η ενηλικίωση ταυτίζεται με την επιβίωση;

Η νουβέλα Μερκάντο, που στα εβραιο-ισπανικά σημαίνει αυτήν που εξαγοράστηκε με λύτρα από τον Άγγελο του Θανάτου, επιχειρεί να προβάλει το βάθος και τη διαχρονικότητα αυτών των ερωτημάτων, μέσα από την πορεία μιας δεκαεπτάχρονης Σεφαραδίτισσας που ζει στη Ρόδο της ιταλικής και γερμανικής κατοχής, και την κλειστή εβραϊκή της κοινότητα. Από το Μαρμαρίς και την Κωνσταντινούπολη του τέλους του Πολέμου, κι αργότερα στην Ασντόντ της Παλαιστίνης, η ηρωίδα, κρατώντας ημερολόγιο, αναζητά τα ίχνη της οικογένειάς της που έχει πια χαθεί στο Άουσβιτς, και τα νήματα που θα συνθέσουν τον νέο, ενήλικο εαυτό της.

Ένα απόσπασμα:

Ρόδος, 11 Σεπτεμβρίου 1943

Κάθε φορά που περνώ από το Μαντράκι κοιτάζω τις νεαρές κυρίες που κάθονται στα καφενεία μ’ ένα ίχνος ζήλιας. Μιλούν ιταλικά. Φορούν καπελίνα και γάντια. Δείχνουν εξαιρετικά ευκίνητες μέσα στα κοντά τους φορέματα. Φέρονται άνετα με τις διάφανες κάλτσες τους, σαν να γεννήθηκαν μέσα σ’ αυτές. Με εκπλήσσει το πόσο διαφορετικές μοιάζουν από τους δικούς μου συγγενείς και τους γείτονες. Δύσκολο να τις φανταστώ να πετούν στον αέρα κοτόπουλα την παραμονή του Εξιλασμού και να λούζονται σε μια βροχή από πούπουλα. Ή και να φιλούν με ευλάβεια τα χέρια των γερόντων. Δεν φαίνεται καν να έχουν γέρους συγγενείς. Tο ίδιο και οι συνοδοί τους. Μια ευχάριστη αύρα τυλίγει αυτά τα ζευγάρια. Ούτε χαρά ακριβώς, ούτε κι αγάπη. Σαν ένα ολοκαίνουργιο φως, σκληρό και κοφτερό μαζί, που έπεσε πάνω τους ουρανοκατέβατο και τους φώτισε. Ο πόλεμος ίσως.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν με τη συγγραφέα οι:

Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Εργάζεται ως καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου υπηρετεί από το 1997, και διευθύνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι το Ολοκαύτωμα και η διαχείριση της τραυματικής μνήμης.

Ο Σάββας Αλέξανδρος Παυλίδης είναι διεθνολόγος με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών. Τα κύρια ακαδημαϊκά-ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα σχετικά με

τις εθνικές και κοινωνικές ταυτότητες, καθώς και τις Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις, την περίοδο της Ιταλικής διοίκησης των Δωδεκανήσων.

Η Τσαμπίκα Χατζηνικόλα γεννήθηκε στη Ρόδο το 1975. Σπούδασε Αρχαιολογία (ΒΑ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΜΑ King’s College London, PhD Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου). Εργάστηκε επί δεκαετία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Ρόδου. Σήμερα υπηρετεί ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου. Οι δύο ποιητικές συλλογές της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πόλις, ενώ η μία έχει μεταφραστεί στα γερμανικά από τις εκδόσεις Reinecke & Voß.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Μαρία Μαμαλίγκα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε χημεία και σινεμά, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) και στην Αγγλία (UEA). Έχει διδάξει επί εξαετία Διδακτική Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στη Ρόδο. Σήμερα διδάσκει κινηματογράφο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει δημοσιεύσει διηγήματα και κριτικά κείμενα για τα εικαστικά και τον κινηματογράφο σε εφημερίδες και περιοδικά. Το βιβλίο Μερκάντο (Εστία, 2024) είναι η πρώτη της νουβέλα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Φαίδρα Σπανού, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά».

Την παρουσίαση στηρίζουν :

ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου Ρόδου

Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά»

Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών

Ροδιακή Λέσχη Ανάγνωσης «Νίκος Κάσδαγλης»

Όμιλος CINE-Εκπαίδευση

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου