Η παραμυθένια μεσαιωνική πόλη, οι πανέμορφες παραλίες με τα καταγάλανα νερά, οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και η έντονη νυχτερινή ζωή μονοπωλούν συνήθως το ενδιαφέρον για το Νησί των Ιπποτών, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τον μοναδικό φυσικό του πλούτο. Ωστόσο η Ρόδος του μαζικού τουρισμού και των beach bars με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.
Παρά τις περσινές πυρκαγιές, που κατέκαψαν περισσότερα από 100.000 στρέμματα στη νοτιοανατολική πλευρά, η Ρόδος συγκεντρώνει πολλές κατάφυτες περιοχές, αρκετές από τις οποίες εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν καταφύγια άγριας ζωής σπάνιας ομορφιάς. Κυπαρισσοδάση και πευκοδάση, κοιλάδες, φαράγγια και λίμνες φιλοξενούν μεταξύ άλλων τις διάσημες πεταλούδες της Ρόδου, τα πλατώνια (αυτά τα μοναδικά ελάφια που αποτελούν σύμβολο του νησιού), τα αλογάκια της Ρόδου και τα γκιζάνια, τα μικροσκοπικά ψάρια που ζουν αποκλειστικά στα γλυκά της νερά.
Αν αγαπάτε τις εξορμήσεις στη φύση, αξίζει να ανακαλύψετε την πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού, εξερευνώντας την «πράσινη» πλευρά του μέσα από δραστηριότητες με χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον, που συνδυάζουν την περιπέτεια με την οικολογική ευαισθησία και βοηθούν τη Ρόδο να κάνει την πολυπόθητη στροφή προς τη βιωσιμότητα.
Ηiking στην ενδοχώρα
Αφήστε πίσω σας το διάσημο Φαληράκι και κατευθυνθείτε νοτιοδυτικά για να περιπλανηθείτε στην αυθεντική ενδοχώρα της Ρόδου. Χιλιάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων και γραφικών μονοπατιών θα σας φέρουν σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό και την άγρια φύση και θα σας χαρίσουν μοναδική θέα στο Αιγαίο, τα γειτονικά νησιά και τα τουρκικά παραλία. Στο δρόμο που συνδέει τα χωριά της Κρητηνίας και του Μονολίθου, μπορείτε να περπατήσετε στο Φαράγγι της Σιδερήτισσας ή του Κούφου, στην Ακρόπολη του Αγίου Φωκά και στην Νεκρόπολη της Κυμισάλας με θέα τα νησιά της Χάλκης και της Αλιμνιάς. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να επιχειρήσετε να ανεβείτε μέχρι την κορυφή του Ακραμύτη, του δεύτερου ψηλότερου βουνού της, για να θαυμάσετε ολόκληρη τη Ρόδο και τα γύρω νησιά από ψηλά.
Καγιάκ, kitesurfing και αναρρήχηση
Σηκωθείτε από την ξαπλώστρα και μπείτε σε ένα καγιάκ για να εξερευνήσετε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες, κάνοντας κουπί. Ξεκινήστε από το Χαράκι, εξερευνήστε τους βραχώδεις σχηματισμούς και τα νησάκια της νοτιοανατολικής ακτής της Ρόδου, περάστε κάτω από το κάστρο Φερακλού και απολαύστε το μπάνιο σας στην Κόκκινη Άμμο, τη μοναδική κοκκινωπή αμμουδιά, προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.
Κάνοντας καγιάκ, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις κινηματογραφικές παραλίες Άντονι Κουίν και Λαδικού, να εξερευνήσετε τη Σπηλιά της Φώκιας και να χαρείτε το snorkeling στην παραλία Τραγανού. Τις ίδιες παραλίες μπορείτε να θαυμάσετε από ψηλά, κάνοντας αναρρίχηση στο αναρριχητικό πεδίο του Ερημόκαστρου. Με λίγη εμπειρία, μπορείτε να κατεβείτε με σκοινί στην είσοδο μιας σπηλιάς με φόντο τα πανέμορφα αυτά κολπάκια.
Αν πάλι σας αρέσει να βλέπετε τη θάλασσα από ψηλά αλλά θέλετε να έχετε και επαφή με το νερό, μπορείτε να κάνετε kitesurfing, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμη του αέρα στην παραλία της Ιαλυσού στα βορειοδυτικά. Ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε το kitesurf σε λίγες μόνο ώρες. Αν δεν καταφέρετε να το σηκώσετε, τουλάχιστον θα ευχαριστηθείτε τα κύματα.
Θαυμάστε και προστατέψτε την άγρια ζωή
Μακριά από την τουριστική βιτρίνα του νησιού, στην τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς που γέμισε νερό χάρη στο φράγμα που δημιουργήθηκε το 1989, θα απολαύσετε τη φύση σε έναν μοναδικό υδροβιότοπο που σήμερα αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Χαρείτε το τοπίο κάνοντας zip lining, κανό ή υδροποδήλατο σε αυτή την ιδιαίτερη λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά. Με λίγη τύχη ίσως έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα μοναδικά πλατώνια που κατεβαίνουν να πιουν νερό. Φροντίστε να οδηγείτε προσεκτικά προς ή από την Απολακκιά όπου είναι πιθανό να συναντήσετε τα πανέμορφα ελάφια με τις άσπρες βούλες που φτάνουν ως τα χωριά για να βρουν τροφή, κινδυνεύοντας όλο και πιο συχνά από τα αυτοκίνητα των τουριστών. Αν έχετε τη δυνατότητα, μπορείτε να αγοράσετε τροφή για τα πλατώνια, σε συνεννόηση πάντα με τη Δασική Υπηρεσία.
Rhodescape Park, rhodescape-park.gr
Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, Γραφείο Θήρας, 22410-43690.
Αγοράστε τοπικά προϊόντα
Επισκεφτείτε την Ιερά Μονή του Ύψους ή της Υψενής στη Λάρδο, ένα ιστορικό μοναστήρι στα νοτιοανατολικά του νησιού που σώθηκε από τις περσινές πυρκαγιές αλλά έχασε τα δέντρα του, ορισμένα από τα οποία ήταν 200 ετών. Οι μοναχές που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν το μοναστήρι, καθαρίζουν, κλαδεύουν και φυτεύουν νέα δέντρα για να πρασινίσει και πάλι η περιοχή. Παράλληλα φτιάχνουν φυτικές κρέμες και κηραλοιφές, ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού και λικέρ, μέχρι και λιμοντσέλο που μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα της μονής.
Λίγο βορειότερα, περίπου στο κέντρο του νησιού, στο χωριό Απόλλωνα, θα βρείτε τις Απολλωνιάτισσες, τον πρώτο γυναικείο αγροτουριστικό και αγροτο-βιοτεχνικό συνεταιρισμό των Δωδεκανήσων από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το περίφημο παραδοσιακό γλυκό μελεκούνι αλλά και τακάκια, ανεβατά κουλουράκια, χωριάτικο ψωμί με προζύμι και βότανα από τον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια σχεδόν οικογενειακή επιχείρηση από εννιά γυναίκες, που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια παράγουν τοπικά προϊόντα και φτιάχνουν γλυκά με τις συνταγές των γιαγιάδων τους και με πρώτες ύλες από το χωριό τους.
Φυτέψτε ένα δέντρο
Αν θέλετε οι διακοπές σας να έχουν όχι μόνο χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα αλλά και θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορείτε να συμβάλετε στη φύτευση ενός ή περισσότερων δέντρων στις καμένες εκτάσεις μέσω μιας τοπικής πρωτοβουλίας αναγεννητικού τουρισμού. Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Για τη Φύση» συνδέει μεταξύ άλλων τα ξενοδοχεία, τους ταξιδιώτες και την τοπική κοινωνία με στόχο την αναδάσωση και τη συντήρηση των καμένων δασών της Ρόδου.
Koιν.Σ.Επ. «Για τη Φύση», giatifisi.org
Πηγή kathimerini.gr
Ασπασία Κάκαρη