Ειδήσεις

Τελεσίγραφο της ΑΑΔΕ σε μεγάλους οφειλέτες

Προθεσμία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους έως το τέλος Ιουλίου δίνουν η εφορία και ο ΕΦΚΑ σε όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, στις 31 του μηνός θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Εκτιμάται πως η λίστα θα περιέχει 27.000-28.000 οφειλέτες, οι οποίοι, αν και είναι το 1% του συνόλου, χρωστούν τo 90% των συνολικών οφειλών, που ανέρχονται σε 155 δισ. ευρώ.

Στις 31 Ιουλίου αναρτά η ΑΑΔΕ τον κατάλογο μεγαλοοφειλετών
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ειδοποιητήρια σε όσους έχουν χρέη στην εφορία άνω των 150.000 ευρώ θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες η φορολογική διοίκηση αλλά και το ΚΕΑΟ, καλώντας τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ταμείων να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό μήνυμα που θα λάβουν θα ζητάει από τους οφειλέτες να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών (24 ή 48 δόσεις), διαφορετικά το όνομά τους ή η επωνυμία της επιχείρησής τους θα συμπεριληφθεί στη λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου. O κατάλογος με τους μεγαλοοφειλέτες θα αναρτηθεί στις 31 Ιουλίου στον ηλεκτρονικό κόμβο αντί για τις 30 Ιουνίου που προβλέπει ο νόμος, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν προλαβαίνει, λόγω των πολλών αλλαγών που έγιναν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις, να δημοσιοποιήσει τη λίστα στα τέλη Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος η λίστα περιελάμβανε 27.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Βέβαια, στην τελευταία λίστα που είχε δημοσιοποιηθεί υπήρχαν τα στοιχεία εταιρειών που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, δηλαδή η ανάρτηση των στοιχείων στο Διαδίκτυο δεν είχε και δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και την ολοκλήρωση έργων που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου θα ξεχωρίσει τα χρέη, διαγράφοντας οφειλές που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι απαραίτητο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να «καθαρίσει» η λίστα των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου αλλά και των Ταμείων, τα χρέη των οποίων σήμερα ξεπερνούν τα 155 δισ. ευρώ, και να διατηρηθούν αυτά που μπορούν να εισπραχθούν. Αυτή η εξέλιξη θα αποφορτίσει και τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες ασχολούνται αναγκαστικά με οφειλέτες που έχουν πτωχεύσει, κληρονόμους οφειλετών κ.λπ., παρά το γεγονός ότι έχουν αποποιηθεί την όποια κληρονομιά.

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, στη δημοσιότητα θα βγουν τα ονόματα όσων έχουν:

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας και τελωνείων.

– Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Οι μεγαλοοφειλέτες υπολογίζεται ότι θα είναι και φέτος 27.000-28.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών οι οποίοι χρωστούν περίπου το 90% από τα σχεδόν 155 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, για τα φυσικά πρόσωπα θα αναγράφει: τον αριθμό φορολογικού μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Οι μεγαλοοφειλέτες υπολογίζεται ότι θα είναι και φέτος 27.000-28.000.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο αριθμός φορολογικού μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες/ελεγκτικά κέντρα, τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ποιοι εξαιρούνται
Ο νόμος προβλέπει ότι από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές, ακόμη και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

– Οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής.

– Οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

– Οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης.

– Οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων.

– Οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Χρέη άνω των 40 δισ. δεν θα εισπραχθούν ποτέ
Της Ρούλας Σαλούρου

Μάταιη είναι η προσπάθεια του Δημοσίου, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ και εφορίας να εισπράξει οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που το ύψος τους ξεπερνάει κατά πολύ τα 40 δισ. ευρώ, καθώς πρόκειται για ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη.

Τι κι αν συνολικά τα χρέη στην εφορία ανέρχονται στο ποσό των 107 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, όπως εμφανίζονται στις εκθέσεις του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, αγγίζουν τα 47,8 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ προς την εφορία θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 80,86 δισ. ευρώ.

Στο ΚΕΑΟ, τα χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης είναι τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, με τα στελέχη του Κέντρου να ξεκαθαρίζουν πως είναι σημαντικά υποεκτιμημένα, καθώς ο χαρακτηρισμός προϋποθέτει μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Και αντιστοίχως στο Δημόσιο εκτιμάται ότι το πραγματικό εισπράξιμο ποσό δεν ξεπερνάει τα 25 με 30 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 107 δισ. ευρώ, αφού στις λίστες της εφορίας περιλαμβάνονται χρέη τα οποία δεν μπορούν ακόμη να μπουν στο αρχείο. Για παράδειγμα, οι οφειλές της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακής» ξεπερνούν μαζί με τα πρόστιμα τα 13,2 δισ. ευρώ, της παλαιάς Ολυμπιακής τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην έκθεση α΄ τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς του ΚΕΑΟ, υπολογίζεται ότι οφειλές ύψους 31,45 δισ. ευρώ, ήτοι το 65,69% του συνόλου, έχουν δημιουργηθεί πριν από το 2009. Προς αποφυγήν πλέον νέων υψηλών οφειλών, Δημόσιο και ΚΕΑΟ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για παρακολούθηση των οφειλετών, συνεχή όχληση με στόχο την ενημέρωση και την προτροπή ένταξης των οφειλών σε ρύθμιση, καθώς αυτά τα χρέη θεωρούνται πιο πιθανό να εισπραχθούν.

Συνολικά οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 150 δισ. ευρώ.
Oσον αφορά τα χρέη κατ’ εξακολούθηση, στο ΚΕΑΟ μόλις διαπιστώνουν ότι ο οφειλέτης δημιουργεί συνεχώς νέα χρέη, ενεργοποιούν τον σχετικό ελεγκτικό μηχανισμό, στέλνοντας ανάλογη ενημέρωση στα κατά τόπους Περιφερειακά Κέντρα του ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ). Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα χρέη αυτά είναι ανεπίδεκτα είσπραξης. Και αυτό γιατί για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων χωρίς αποτέλεσμα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων και, ταυτόχρονα, να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων κατά τις ισχύουσες διατάξεις ή να μην είναι δυνατή η άσκησή της.

Να σημειωθεί ότι κάθε οφειλή που έχει χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης διαγράφεται μετά την παρέλευση 10 ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση της οφειλής στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

Υπάρχει βέβαια και δυνατότητα διαγραφής οφειλών προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.

β) Οταν το ποσό της κύριας οφειλής από εισφορές κατά οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε δέκα έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

γ) Οταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε δέκα έτη από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκε.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου