«Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα εσωτερική, εμπιστοσύνη από τους εταίρους, τη διεθνή κοινότητα και τις αγορές και συνέχιση του προγράμματος των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων προς ένα κράτος και μία οικονομία ανταγωνιστικά και παραγωγικά, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης».
Αυτό υπογραμμίζει, σε συνέντευξή της στη «δ», η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής κ. Ρόδη Κράτσα, πρώην ευρωβουλευτής, και προσθέτει πως το μόνο που δεν χρειάζεται η Ελλάδα είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών.
«Το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές. Όσοι ασκούν πιέσεις, δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», δηλώνει η κ. Κράτσα.
Σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των οικονομικών της Ελλάδας, η κ. Κράτσα σημειώνει πως έχουν τεθεί τα θεμέλια για μια οικονομία υγιή και ανταγωνιστική.
«Χρειάζονται πράγματα ακόμα, να γίνουν, μεταρρυθμίσεις παντού, αναβάθμιση της παιδείας, προσαρμογή στα νέα δεδομένα και βασικά η ελάφρυνση του χρέους που λειτουργεί ως μεγάλο βαρίδι στην αποδοτικότητα των προσπαθειών μας», τονίζει η κ. Ρόδη Κράτσα.
Η συνέντευξη της κ. Ρόδης Κράτσα, αναλυτικά:
• Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου;
Πολλά μηνύματα, πολλές προκλήσεις, πολλά συμπεράσματα, περιέχουν τα αποτελέσματα. Οι πολίτες δεν αρνήθηκαν στην πλειοψηφία τους την Ευρώπη, αλλά την θέλουν πιο ικανή να λύνει και να προλαμβάνει προβλήματα, θέλουν τη σιγουριά ότι δεν θα συνθλίψει την εθνική ταυτότητα και θα σέβεται τις ιδιαιτερότητες. Όσο για τα πρόσωπα που εξελέγησαν θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Εμείς, οι παλαιότεροι, στεκόμαστε δίπλα τους. Προς το παρόν, όμως, όπως φάνηκε από τις εκλογές και επιλογές σε θέσεις ευθύνης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λείπουν τα γνωστά και έμπειρα πρόσωπα, που θα παίξουν άμεσα ρόλο.
• Θεωρείτε πως η Ευρώπη είναι πραγματικά διαφορετική μετά τις Ευρωεκλογές; Γιατί δεν έχουν μειωθεί οι φανατικοί πολέμιοί της;
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι διαφορετική. Ο ευρωσκεπτικισμός που αναδείχθηκε από τις εκλογές πρέπει να μας κινητοποιήσει να κάνουμε την Ευρώπη πιο κατανοητή στους πολίτες της, πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ανεργίας, με συνοχή και συνεργασία και πιο δυνατή στη διεθνή σκηνή. Οι φανατικοί πολέμιοι δεν θέλουν να πετύχουν αυτούς τους στόχους και θα συνεχίσουν να φέρνουν εμπόδια. Για αυτό απαιτείται στρατηγική, αποφασιστικότητα και άμεση δράση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
• Πιστεύετε πως θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις σε λίγους μήνες καθώς ασκούνται πιέσεις στην κυβέρνηση για τη διενέργεια εθνικών εκλογών;
Το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές. Όσοι ασκούν πιέσεις, δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα εσωτερική, εμπιστοσύνη από τους εταίρους, τη διεθνή κοινότητα και τις αγορές και συνέχιση του προγράμματος των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων προς ένα κράτος και μία οικονομία ανταγωνιστικά και παραγωγικά, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
• Είχε θετική απόδοση για την Ελλάδα η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Βέβαια, παρόλο που δεν συζητήθηκε ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω του προεκλογικού αγώνα. Προωθήθηκε η νομοθετική διαδικασία σε πολλούς τομείς,αναδείχθηκε η σημασία της ανάπτυξης, του συντονισμού των εργαλείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αυξήθηκαν οι αποφάσεις για τη θαλάσσια πολιτική και ιδιαίτερα θέλω να επισημάνω την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, θεμελιώδες βήμα για τη συνοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε όλη την Ε.Ε. και την ισότητα ευκαιριών ρευστότητας και ανάπτυξης μεταξύ Βορρά και Νότου. Είναι ένα θέμα στο οποίο έχω συμβάλει και εγώ μέσα από την επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.
• Με αφορμή την πολύχρονη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο πώς εκτιμάτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης;
Είναι ένα μεγάλο κενό της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο λόγω της όξυνσης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και των πιέσεων κυρίως στα νότια σύνορα της Ε.Ε. Η μέχρι σήμερα πολιτική της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, όπως το παράδειγμα η Frontex και η χρηματοδότηση από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό των κέντρων υποδοχής μεταναστών και άλλων σχετικών δράσεων είναι οπωσδήποτε θετικές αλλά δεν αρκούν. Απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, με κοινούς κανόνες και αλληλεγγύη, ισορροπία μεταξύ των χωρών στην κατανομή των εισερχομένων και των αιτούντων άσυλο. Παράλληλα η Ε.Ε. πρέπει να ενισχύσει τον ρόλο και την επιρροή της για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της βίας που είναι πηγές μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
• Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να χάσει το στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ;
Γιατί είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης και περιφερειακής συνοχής. Κάθε Περιφέρεια, κάθε Δήμος, μπορούν να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακά σχέδια, να μεγιστοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, να αντιμετωπίσουν τα μειονεκτήματα, να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, να έλξουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και φυσικά θέσεων εργασίας. Το ΕΣΠΑ, βέβαια, για να αποδώσει, πρέπει να συνδυαστεί με τη ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και άλλες πηγές χρηματοδότησης της οικονομίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε επίσης. Έχω εργαστεί πολύ τα προηγούμενα χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το θέμα αυτό.
• Αισιοδοξείτε για την οικονομική πορεία της χώρας μας καθώς υπάρχουν πολλές θετικές ενδείξεις αλλά η ανάπτυξη και η ευημερία είναι ακόμη μακριά;
Τα θεμέλια για μία υγιή οικονομία και πιο ανταγωνιστική, τίθενται ήδη από την πολιτεία,από τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση. Χρειάζονται πράγματα ακόμα να γίνουν, μεταρρυθμίσεις παντού, αναβάθμιση της παιδείας, προσαρμογή στα νέα δεδομένα και βασικά η ελάφρυνση του χρέους, που λειτουργεί ως μεγάλο βαρίδι στην αποδοτικότητα των προσπαθειών μας.
• Πώς αισθάνεστε που σας έχει ανατεθεί η προεδρία ενός ιστορικού οργανισμού, όπως το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ποιοι είναι οι στόχοι που τώρα θέτετε;
Είναι τιμή η ανάθεση σε μένα από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά της προεδρίας του Ινστιτούτου.Είναι μία νέα πρόκληση για μένα ,σε μία εποχή που μετασχηματίζεται το πολιτικό μας σύστημα,επαναπροσδιορίζονται ιδεολογίες και αξίες ,αναζητούμε ως Ευρώπη το νέο βηματισμό μας.Το Ινστιτούτο πρέπει να προετοιμάσει την κοινωνία για αυτές τις αλλαγές και τα στελέχη της παράταξης για να παίξουν τον ρόλο στη νέα πραγματικότητα.