Η αμερικανική κυβέρνηση σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα σχολιάσει τις εξελίξεις, έτσι όπως θα διαμορφωθούν γύρω από το ελληνικό ζήτημα, εν ευθέτω χρόνω.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέφυγε μέχρι αργά χθες Κυριακή να σχολιάσει επίσημα το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
Αξιωματούχος του αμερικανού ΥΠΟΙΚ, υπό το καθεστώς ανωνυμίας, όταν ρωτήθηκε με τη σειρά του από το Real.gr είπε: «Σεβόμαστε τη δημοκρατική διαδικασία που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Εμείς δεnθα προβούμε σε κάποιο σχόλιο απόψε, αλλά θα έχουν περισσότερα να πούμε καθώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απέφυγε να προβεί δια του εκπροσώπου του σε οποιονδήποτε σχολιασμό. Από την περασμένη Τετάρτη, όταν και πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να γίνει ενημέρωση γύρω από αίτημα της Ελλάδας για παράταση της αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,6 δισ. ευρώ , η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν σαφής: «Περιμένω η ρητορική της ελληνικής πλευράς να αλλάξει μετά το δημοψήφισμα και να πράξει τα ανάλογα».
Ένα 24ωρο πριν στην Ελλάδα είχε προηγηθεί η αθέτηση αποπληρωμής δόσης της πρώτης ανεπτυγμένης χώρας με τις μεγαλύτερες οφειλές στην 70χρονη ιστορία του ΔΝΤ.
Ας σημειωθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα συγκαλέσει εντός της εβδομάδας ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ώστε να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για τετράμηνη παράταση της αποπληρωμής του χρέους.
Το Ταμείο, κατόπιν αιτήματος ενός μέλους, μπορεί να αναβάλλει την ημερομηνία αποδέσμευσης μιας επαναγοράς δανειακής υποχρέωσης, αλλά όχι πέρα από μέγιστη περίοδο [5 ετών) εκτός κι αν το Ταμείο καθορίσει, με πλειοψηφία 70% των συνολικών ψήφων, ότι μία πιο μακρά περίοδος δικαιολογείται από το γεγονός ότι η αποδέσμευση κατά την ημέρα προθεσμίας θα σήμαινε εξαιρετική δυσχέρεια για το μέλος.
Εν τω μεταξύ , τα αμερικανικά ΜΜΕ εστίασαν στο συντριπτικό και ηχηρό “ΟΧΙ” του δημοψηφίσματος που αψηφεί την Ευρώπη αλλά και που παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητες ενός Grexit.
To πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι Ελλάδα ψήφισε «όχι», αυξάνοντας το ρίσκο εξόδου από την ευρωζώνη. O Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη λιτότητα στην Ευρώπη μετά τον θρίαμβο του στο δημοψήφισμα.
Η εφημερίδα Wall Street Jornal μετέδωσε ότι “οι Έλληνες ψήφισαν «όχι» στις απαιτήσεις των δανειστών, κάτι που μπορεί να θέσει την χώρα σε τροχιά σύγκρουσης με την υπόλοιπη ευρωζώνη”. Όμως διάφοροι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν το μήνυμα ότι θα υπάρξουν περισσότερες διαπραγματεύσεις.
To ερώτημα , που προκύπτει κατά την ίδια την εφημερίδα είναι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση που έχει απορρίψει τους όρους για την παραμονή της νομισματικής ένωσης 19 κρατών, αφού ανάγκασαν Πορτογαλία και Ιρλανδία να ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα με πλήρη προγράμματα διάσωσης.
Η εφημερίδα Νew York Times σημείωσε ότι «η ψήφος στο ΟΧΙ είναι ένας θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα που του δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στις συζητήσεις με τους δανειστές όμως την ίδια στιγμή εγείρει την πιθανότητα οι δανειστές να απομακρυνθούν αφήνοντας την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία, την οικονομική κατάρρευση και την έξοδο από την ευρωζώνη και στην χειρότερη περίπτωση την έξοδο από την Ε.Ε.
Σε άλλη της ανταπόκριση, οι NYT, αξιολογώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έγραψαν ότι «οι Έλληνες έδωσαν ένα σοκαριστικά περιφρονητικό μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες απορρίπτοντας αποφασιστικά τη συμφωνία με τους δανειστές σε μια ιστορική ψηφοφορία που θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και να ταράξει την οικονομική σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου»
Σε άρθρο γνώμης η Wall Street Journal εκτιμά ότι η ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων την Κυριακή παρουσιάζει στη Γερμανίδα καγκελάριο A. Μέρκελ τη μεγαλύτερη πρόκληση από το ξέσπασμα της κρίσης της Ευρωζώνης πριν από πέντε χρόνια.
Το πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες δεν θα καθορίσει μόνο την τύχη της Ευρωζώνης, αλλά θα έχει επίπτωση και στην υστεροφημία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο όπου θα βγει αλώβητη, αναφέρει η εφημερίδα.
Δεδομένου του ρόλου της Γερμανίας στη διαμόρφωση της διαχείρισης της κρίσης – ένα μίγμα δανείων έκτακτης ανάγκης και αντιλαϊκών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις πληγείσες χώρες – το ισχυρό “όχι” στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια μερική καταμέτρηση των ψήφων την Κυριακή, είναι ένα ηχηρό χτύπημα.
real.gr