Την αντίθεσή του με όσους υποστηρίζουν τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας σήμερα στον Βήμα FM. Ο ίδιος έκανε λόγο για τραγικά λάθη που κάνουν οι «δραχμιστές», σημειώνοντας παράλληλα πως στην περίπτωση που αυτό το σενάριο επικρατήσει, «θα παραιτηθώ και θα γυρίσω στο Πανεπιστήμιο».
Ειδικότερα, μιλώντας για το εάν υπάρχει σύγκρουση «ευρωπαϊστών» και «δραχμιστών» σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αλλά και για τις δικές του θέσεις, ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός υπέρ της Ευρώπης και ένας υπέρ της δραχμής. Αυτός δεν είναι τωρινός. Όταν με κάλεσαν, σύμφωνα με αυτόν τον προσανατολισμό, δέχθηκα να βρεθώ εδώ που βρίσκομαι και το ξεκαθάρισα ότι οποιαδήποτε εκτροπή από αυτόν τον προσανατολισμό (σ.σ.: τον ευρωπαϊκό) δεν με βρίσκει σύμφωνο, άρα δεν μπορώ να βρίσκομαι εδώ. Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει ένα σύνολο στον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιο άλλο κόμμα, διότι οι “δραχμιστές” δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο, και στα άλλα κόμματα υπάρχουν τέτοιες τάσεις, αυτό αποτελεί μειοψηφία. Και οι μειοψηφίες ξέρετε πώς λειτουργούν: πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας ή να φύγουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Το ίδιο ισχύει και για μένα, στην περίπτωση που κάποιος έρθει και μου πει ότι η δραχμή έγινε πλειοψηφία. Εκεί, είτε θα ταυτιστώ με αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να ταυτιστώ στη ζωή μου είτε θα παραιτηθώ και θα γυρίσω στο Πανεπιστήμιο».
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «όταν θέτουν αυτό το ερώτημα, η δική μου απάντηση είναι πολύ απλή: να προσδιορίσουν το κόστος και τη ζημία από αυτή την επιλογή πρώτα και μετά να πουν ό,τι άλλο θέλουν. Αν είναι να ρίξουν μια πιστολιά στον αέρα με πολλά μεθοδολογικά λάθη που έχω γράψει σε ένα κείμενο με τίτλο «Μάρδας Plan B», αυτά τα λάθη, αν δεν τα έχουν κατά νου, μπορεί να φέρουν καταστροφές. Αν πουν να γυρίσουμε στη δραχμή και δεν τα έχουν κατά νου και λένε ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να γίνει εύκολα, εγώ μπορώ να το δεχθώ αυτό μόνο από έναν πρωτοετή φοιτητή και αυτό κάτω από προϋποθέσεις μόνο! Όποιος έχει τέτοιες θέσεις, να δώσει το όφελος και το κόστος αυτών των θέσεων».
«Προσωπικά, δεν έχω κάνει (το ίδιο), διότι δεν με ενδιαφέρει το θέμα. Με κάποιους υπολογισμούς που έχω κάνει, το πρώτο είναι ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα περιοριστεί στο ήμισυ. Από εκεί και πέρα, αν θέλετε, μπορούμε να δούμε και κάποιες άλλες προεκτάσεις, π.χ. τι σημαίνει το ευρώ για την άμυνα της χώρας. Φεύγοντας από το ευρώ, θα βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας; Αυτό λέω σε άρθρα που έχω γράψει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να υπενθυμίσω το απλό, ότι από το 1980 έως το 2000 η δραχμή κατρακύλησε επτά φορές. Από ένα δολάριο-43 δραχμές, φτάσαμε στο ένα δολάριο-343 δραχμές. Θα έπρεπε έτσι να δούμε μια εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών, με αυτά τα δεδομένα των “δραχμιστών”. Μετά βίας, όμως, διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές. Ποιο είναι το λάθος τους; Ότι δεν έχουν υπολογίσει την ελαστικότητα των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Τραγικό λάθος, το οποίο είναι ίδιο με το λάθος που έκανε το ΔΝΤ με τον πολλαπλασιαστή! Τραγικό λάθος είναι το ένα από αυτά που κάνουν όσοι υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή», συμπλήρωσε.
Το ΒΗΜΑ