Ειδήσεις

Εκδηλη ανησυχία για καθολικό κραχ!

Αθήνα, 5
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παράγοντες της αγοράς μετά τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις με τα μεγάλα λουκέτα που ήρθαν να προστεθούν στη χειμαζόμενη επιχειρηματική κοινότητα. Έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα, η επιδείνωση της κατάστασης φέρνει νέο κύμα λουκέτων και πτωχεύσεων, ενώ υπερφορολόγηση και έλλειψη ρευστού και χρηματοδότησης «πνίγουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παρά την αισιοδοξία που γεννήθηκε με την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, που τελικά, αποδείχθηκε παροδική, όλα δείχνουν πως ο δρόμος για την ανάκαμψη παραμένει μακρύς και δύσκολος, με την αγορά να προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός καθολικού κραχ στην οικονομία.
Χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ και η κατανάλωση έχει «παγώσει» ακόμα και στο λιανεμπόριο τροφίμων, καθώς η ψυχολογία των καταναλωτών βρίσκεται στο ναδίρ με αποτέλεσμα να περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Βαρίδι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η βαρύτατη φορολογία και η συνεχής προσθήκη και νέων επιβαρύνσεων, την ώρα μάλιστα που ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ομολογεί ότι μόνο αν πάει καλά η είσπραξη των νέων φόρων, μπορεί να υπάρξουν σκέψεις για φοροελαφρύνσεις. Αλλά και τότε πάλι, όπως λέει ο υπουργός οι μειώσεις δεν θα είναι μεγάλες, γιατί πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του κράτους.
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι καθυστερήσεις ή και οι ματαιώσεις επενδυτικών σχεδίων με τις προβλέψεις για το ΑΕΠ να είναι ζοφερές, ενώ σοβαρά «αγκάθια» εξακολουθούν να είναι η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων, αλλά και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όπως η επιστροφή του ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, στην Ελλάδα θα πρέπει να εισρεύσουν έως και 100 δισ. ευρώ έως το 2020, ώστε να μπορέσει να χαράξει μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης που θα τη βγάλει από την κρίση. Τραγική σύμπτωση: το κόστος της διαπραγμάτευσης υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ, αν και ο κ. Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι είναι «πολύ λιγότερα»…
• Τι περιελάμβανε το «Σχέδιο Β»
που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015
• Με δραχμή και με στρατό
θα μας έβγαζαν από το ευρώ
Το βασικό περίγραμμα του Σχεδίου Β ή «Σχεδιου Χ» που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015 το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμο των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή αποκαλύπτει ο συντονιστής του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στο βιβλίο του με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη).
Όπως γράφει η Καθημερινη ο Αμερικανός καθηγητής στο βιβλίο του περιγράφει τον τρόπο λειτουργίας του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε συγκροτηθεί με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη υποστηρίζοντας οτι συνεδρίαζε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας –που περιελάμβανε ασφαλείς επικοινωνίες, ακόμη και τοποθέτηση κινητών τηλεφώνων σε ψυγεία ξενοδοχείων.
Κατά τον κ. Γκαλμπρέιθ στο διάστημα που η χώρα θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. «Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, όμως, θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το καταστατικό της ΤτΕ. Με βάση το σενάριο του Σχεδίου Β, για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Για την κάλυψη μισθών και συντάξεων θα έπρεπε να εκτυπωθούν άμεσα υποσχετικές» αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Καθημερινή.
Περιγράφοντας τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα ο Αμερικανός καθηγητής αναφέρεται στο ρόλο που θα αναλάμβαναν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών προκειμένου να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες επισημαίνοντας ότι κρίσιμο θα ήταν να επιστρατευθούν υπάλληλοι σε σχολεία, νοσοκομεία και αστυνομία, τους τομείς, δηλαδή, εκείνους που αποτελούν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας δεν κρύβει, πάντως, στα γραφόμενά του την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Σχέδιο δεν εφαρμόστηκε. «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από μας και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου», σημειώνει.
Τι απαντά ο Βαρουφάκης
Μέσω του προσφιλούς στον ίδιο μέσο του Twitter αποφάσισε ο Γιάνης Βαρουφάκης να απαντήσει αφενός σε όσα του καταμαρτυρούν ο Νίκος Παππάς με τον Νίκο Κοτζιά στην παρέμβασή του στην ΕΡΤ και αφετέρου σε όσα αποκαλύπτει ο συνεργάτης του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για το Plan B του δραματικού καλοκαιριού του 2015.
Θυμίζοντας ότι σήμερα είναι η «επέτειος» του δημοψηφίσματος όταν το ΌΧΙ συγκέντρωσε 62% ο πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Επέτειος του 62%, η τρόικα εσ. τελεί υπό σύγχυση: Με κατηγορούν ΚΑΙ ως συνεχιστή του Σαμαρά ΚΑΙ ως αντι-τροικανό. Το μίσος τους τιμή μου».
Λίγο αργότερα σε δήλωσή του στο real.gr ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε – με αφορμή το γεγονός ότι αποφασίστηκε να συζητηθεί στο τέλος Ιουλίου η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan B – ότι «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν αν δεν είχα Plan B».
Στην ίδια δήλωσή του επιβεβαιώνει, δε, ότι υπήρχε plan X υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμοζόταν «σε περίπτωση που ο Σόιμπλε και σια επιχειρούσαν να μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη, όπως ακριβώς το υπουργείο Άμυνας έχει υποχρέωση να διαθέτει σχέδιο σε περίπτωση πολέμου».
Τέλη Ιουλίου η συζήτηση
περί εξεταστικής για το Plan B
Έως τα τέλη Ιουλίου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, ο οποίος έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας υποβάθμιση και απαξίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, μετά από συνεννόηση που θα έχει με την κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί και η ημερομηνία για τη συζήτηση. Παράλληλα, τόνισε ότι για θέματα που μπορούν να συζητηθούν και να δίνονται λύσεις δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εντάσεις χωρίς νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΝΔ.
Ο κ. Βούτσης αναγνώρισε, πάντως, ότι υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι χωρίς να θέλει να κάνει συμψηφισμούς, υπήρξαν στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις που δεν έγιναν ποτέ. «Στη συζήτηση του Κανονισμού της Βουλής, στις 28 Ιουνίου, αναφέρθηκα θεσμικά και δημόσια σε όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και αυτοκριτικά, και επεξηγηματικά, σε σχέση με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την καλύτερη νομοθέτηση. Υπάρχουν για τα προαπαιτούμενα σφιχτά περιθώρια. Το ξέρουμε, ελπίζω αυτός ο κύκλος γρήγορα να κλείσει. Ο τρόπος που έρχεται και επανέρχεται αυτό το ζήτημα από την αξιωματική αντιπολίτευση δημιουργεί πεδίο παρεξήγησης», υπογράμμισε και κατέληξε: «Το καμπανάκι της Δημοκρατίας πρέπει να το χτυπάμε όταν χρειάζεται για όσους χρειάζεται και για όσα θέματα χρειάζεται. Κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα για θέματα της Δημοκρατίας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου